reklama 11A

Derby s francouzskou příchutí: Dohlášen Mr Dreamer, zbývá 15 kandidátů

ikonka

Zatímco loni rozhodovaly o účasti v Českém derby dohlášky na poslední chvíli a eliminační handicap, tentokrát nebude na startovní listině tlačenice. Chybí čeští odchovanci, nejvíce zástupců budou mít Ingrid Janáčková Koplíková a Zdeněk Seménka.
15.06.2023 13:04  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Poprvé od roku 2015 nebudou v Českém derby plné startovací boxy. Po posledním termínu škrtání zůstalo ve čtvrtek na přihláškách patnáct kandidátů včetně dohlášeného Mr Dreamera ze stáje Hana Veselá, což znamená, že se po dlouhé době nedostane ke slovu eliminační handicap.

Čtyři z patnácti startujících připravuje Ingrid Janáčková Koplíková (Abha, Breakmoment, Ganibet a L’ Enfant Terrible), tři naděje má trenér Zdeněk Seménka a po dvou zástupcích pošlou na start Radek Holčák a Luboš Urbánek. Z majitelů disponují dvěma želízky v ohni Statek Blata Český Ráj, Carboard a Lokotrans.

Po škrtu Vapetina vnuka Vanricka se utkají o vítězství v derby pouze importovaní koně, byť Duplikat se narodil v chovu svého majitele Jiřího Trávníčka. Drtivou přesilu má francouzský chov, z něhož pochází 12 z 15 přihlášených.

 

Čtěte také: První Čech, který vyhrál derby. Zapomenutý příběh Jindřicha Perného

 

Jedinou stájí, která letos sáhla k derby-nákupu na poslední chvíli, je Hana Veselá. Ta tento tah opakuje již podruhé, před dvěma lety v posledním termínu dohlašovala klisnu Surabayu. Její nová akvizice Mr Dreamer přijíždí do Česka s francouzským ratingem 35 kg, hřebcovým maximem je však 44 kg z loňského července.

Syn Mr. Owena zahájil kariéru v barvách Eduarda Melnyka a tréninku Igora Endaltseva. Ještě jako dvouletý se po prvních dvou startech a vítězství v Saint-Cloud přesunul v Henri-Alexovi Pantallovi a jako reprezentant Haras de Hus doběhl šestý v listed na 1400 metrů ve Vichy.

V aktuální sezoně startoval mezi začátkem dubna a koncem května čtyřikrát na distancích 1400 až 1800 metrů a vytěžil vítězství v prodejním dostihu na 1800 metrů v Dieppe, po němž ho za 29 111 eur koupila Hana Veselá.

Celkem Mr Dreamer ve Francii absolvoval devět dostihů, z nichž dva vyhrál a ve třech se umístil, na dotacích vyběhal bez prémií 29 010 eur. Jeho nejdelším dosavadním startem bylo classe 2 Prix Luna Wells (2000 m) v Angers, kde loni finišoval čtvrtý se ztrátou 11 1/2 délky na vítěze.

 

Kandidáti 103. Českého derby podle trenérů

 

Michal Demo
SHINING SKY (FR), Stáj Březová

Radek Holčák
CHARPENTIER (FR), Joly
WELL GOLDEN (GER), K-K Metal a.s.

Ingrid Janáčková Koplíková
ABHA (FR), Statek Blata Český Ráj
BREAKMOMENT (FR), CK Martin Tour
GANIBET (FR), Statek Blata Český Ráj
L’ ENFANT TERRIBLE (FR), Bella horse

Václav Luka ml.
YOU JUST ROCK (GB), Leram

Miroslav Nieslanik
SADALBARI (IRE), MUDr. Eva Nieslaniková

Zdeněk Seménka
JARDIN MICHELET (FR), Cardboard
MR DREAMER (FR), Hana Veselá
STORMY AWAKENING (FR), Cardboard

Dalibor Török
DUPLIKAT (FR), DS Pegas

Luboš Urbánek
MAGIC MERLIN (FR), Lokotrans
MARANELLO ROSSO (FR), Lokotrans

Zdroj: Jockey Club ČR

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE