reklama 11D

Další rok plný výzev. Deset otázek před dostihovou sezonou 2024

ikonka

Nový prezident Jockey Clubu ČR, dotace, sázky, Napajedla nebo nové impulsy pro tuzemskou termínovou listinu. Ani sezona 2024 nebude pro český dostihový sport jednoduchá. Server Jezdci.cz vybírá deset otázek, které budou v tomto roce poutat pozornost.
02.01.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Na začátku nového roku se zdá být letošní dostihová sezona stále vzdálená, do zahajovacího mítinku na českých drahách zbývají více než tři měsíce. Kromě lednového Galavečera českého turfu však turfmanům výrazně zkrátí čekání série ambiciózních startů českých stájí v zahraničí.

Kromě francouzského Cagnes-sur-mer, kde příští týden přeberou štafetu rovinoví koně, má český turf opět dva zástupce na Dubai Racing Carnivalu. Jeho aktuální ročník je díky vítězství Ponntose v tamním listed už nyní zapsán zlatým písmem v tuzemské dostihové historii.

Kromě šampiona zasáhne do dění ještě další sprinter, tříletý Zorken ze stáje Jany Dufkové. Svěřenec Ingrid Janáčkové Koplíkové, loňský dvojnásobný vítěz francouzského listed a druhý z grupy 3 Prix du Bois Longines, by měl v Meydanu debutovat 12. ledna. Stejná stáj připravuje i návrat do únorového Saudi International Handicapu v Rijádu.

 

Čtěte také: Prince d' Orage čtvrtý v Cagnes, překážkový mítink jde do finále

 

Dá se očekávat, že i rok 2024 přinese řadu kvalitních zahraničních výsledků a snahy největších tuzemských stájí o další historické zápisy na mezinárodní scéně. Následujících dvanáct měsíců však přinese i mnohá další důležitá rozhodnutí a události, které výrazně určí tvář českého dostihového sportu v blízké budoucnosti. Na serveru Jezdci.cz shrnujemeaspoň některé z důležitých dostihových otázek spojených s letopočtem 2024.

1. Podaří se zastavit propad počtu dostihových dnů a objemu vyplacených dotací z poslední doby?

Pandemie covidu-19, energetická krize a inflační skoky spojené s výrazným zdražováním se v uplynulých letech nemohly na podobě tuzemské termínové listiny neprojevit. Zatímco poslední “předcovidová” sezona 2019 obsahovala 52 mítinků s celkovou sumou dotací 45,5 milionů korun, loni se na českých závodištích odehrálo 46 dostihových dnů a na dotacích bylo vyplaceno 38,8 milionů.

Návrh termínové listiny na rok 2024 počítá s 49 mítinky, což sice oproti loňsku představuje lehký nárůst, ale stále je to o dva dostihové dny méně než v roce 2022. Pro majitele a trenéry bude klíčové, zda se podaří realizovat aspoň částečné navyšování dotací a vyvarovat se kontroverzních zásahů do kalendáře na poslední chvíli.

2. Jaké priority a strategii zvolí staronový prezident Jockey Clubu ČR Jiří Charvát?

Do čela Jockey Clubu ČR se vrací Jiří Charvát, který byl prezidentem dostihové autority již v letech 2014 až 2019. Jeho zvolení se na dostihové scéně a sociálních sítích setkalo s pozitivním ohlasem, úspěšného majitele, chovatele a majoritního vlastníka Hipodromu Most však čeká nelehký úkol.

V době svého předchozího působení na postu prezidenta neúspěšně lobboval za otevření loterijního zákona a prosazení návratu části sázkových obratů do dostihového sportu. Zda se znovu pokusí o totéž, nebo přichází s novou strategií, ukáží příští měsíce. Stejně jako to, zda se jednomu z největších investorů v českém turfu podaří stmelit různé názorové proudy ve vedení dostihové autority.

3. Jak se bude vyvíjet situace kolem bývalého hřebčína Napajedla?

Jednou z nejbolestnějších událostí posledních let bylo loňské rozpuštění historicky nejúspěšnějšího plnokrevného chovu na českém území. Napajedelské zastupitelstvo loni na podzim odmítlo návrh na změnu územního plánu a na veřejnosti měla velký ohlas petiční akce za záchranu hřebčína, v níž se podařilo shromáždit desetitisíce podpisů.

Velkou otázkou letošního roku je, co bude následovat - zda se podaří nastartovat jednání o případném prodeji nebo pronájmu areálu a jestli nějakým způsobem do napajedelské krize zasáhne stát, například prohlášením historických stájí z dob Aristida Baltazziho za kulturní památku. Zrušením hřebčína Napajedla každopádně dál akcelerovalo scvrkávání českého chovu, který nyní až na výjimky stojí výhradně na "owners-breeders", přičemž část těch nejvýznamnějších mezitím přesunula své chovné klisny do zahraničí.

4. Bude pokračovat růst sázkových obratů a spolupráce s Tipsportem?

V loňském roce pokračoval nárůst objemu prosázených peněz na tuzemské dostihy. Souhrnný sázkový obrat u společnosti Tipsport činil 92,5 milionu korun, což bylo zhruba o 10 milionů více než o rok dříve.

Jockey Club ČR momentálně vyjednává s Tipsportem o prodloužení spolupráce v roli generálního partnera dostihového sportu, která v uplynulých nelehkých letech představovala jeden z mála stabilních bodů. Tipsport v rámci smlouvy vyplácel českému turfu jednotky milionů korun přímo a podobnou částku ve formě nefinančního plnění v oblasti propagaci dostihů.

5. Skončí zákulisní pnutí mezi rovinovými a překážkovými dostihy?

Jistý antagonismus mezi rovinovým a překážkovým odvětvím lze na půdě Rady Jockey Clubu ČR vysledovat nejpozději od někdejšího sporu o systém přerozdělení státních dotací mezi jednotlivé pořadatele.

Při pročítání zápisů z Rady JC ČR si nelze nevšimnout, že překážková obec reprezentovaná Pardubicemi a Českou asociací steeplechase má na některé otázky dostihového provozu jiný názor než jejich rovinové protějšky. Lze pouze doufat, že se tento nebezpečný a zbytečný stav stane co nejdříve zase minulostí. České dostihy jsou příliš malé na to, aby si mohly dovolit vést své kulturní války.

6. Dokáží se česká závodiště lépe adaptovat na tropické teploty vládnoucí v letních měsících a stále častěji i na začátku podzimu?

Jedním z problémů předchozích sezon, o němž se dosud bohužel příliš nemluvilo, je stoupající počet dostihových dnů odběhnutých v tropických vedrech. Bohužel ne všechna závodiště zvládají na tento nijak potěšitelný trend, jehož ovlivnění není v moci dostihových struktur, reagovat dostatečným způsobem.

Lepší a rychlejší přístup k vodě a počet kbelíků v dosahu po odsedlání, ale i širší koncepční úvahy na půdě Jockey Clubu, jak v letních měsících dál zlepšovat welfare koní, jezdců a dalších účastníků a kde leží hranice pro případné zrušení dostihového dne, patří k naléhavým prioritám.

7. Přinese návrat Leram Millionu nový impuls do podzimní termínové listiny?

Díky vstřícnosti a obětavosti sponzora Milana Kříže se vrátil do termínové listiny někdejší nejbohatší český sprint Leram Million. Loni narychlo vypsaný s dotací 600 000 korun, by se letos měl v souladu se svým tradičním názvem opět posunout na milionovou částku. Podle Křížových představ by se kolem zářijového vrcholu na 1400 metrů zároveň měl vytvořit mítink s dalšími lukrativními dostihy.

Iniciativa je to důležitá mimo jiné i proto, že v souladu s dlouhodobou stagnací dotací se v posledních letech prohlubuje stav, kdy domácí publikum velkou část koňských hvězd vidí vesměs v zahraničních streamech a jen výjimečně na vlastní oči. Tohoto "zamrznutí" kvalitních dostihů na českém území využilo například Polsko, jehož Wielka Warszawska po navýšení dotace loni dosáhla na status evropského listed.

8. Bude mít Česko po několika letech opět derby-vítěze se statusem blacktype koně?

Přestože České derby stále zůstává nejvíce sledovaným rovinovým dostihem sezony, jeho vítězové v posledních letech prestiž zdejšího turfu z různých důvodů příliš nezvýšili. Zatím posledním vítězem Českého derby se startusem blacktype koně je slovenský Opasan, před ním se to řadu let nikomu nepodařilo. Úřadující vítězka Abha loni svými francouzskými formami naznačila, že by na tuto poctu mohla pomýšlet a letos bude mít další příležitost se o to pokusit.

9. Jaký vývoj bude mít dění kolem Velké pardubické a Taxisova příkopu?

Průběh loňské Velké pardubické s hromadným pádem na Taxisu včetně jednoho fatálního zranění byl řadu týdnů tématem vyhrocených debat v médiích i na sociálních sítích. I letos bude nejslavnější český dostih do značné míry hybatelem názoru velké části laického publika na celou disciplínu.

Loňský karambol byl sice výsledkem kombinace hromadné skrumáže a chyby nezkušeného koně v první vlně, opět však vrhl negativní světlo na pověst Taxisu. V příštích měsících tak bude nejen dostihová veřejnost napjatě sledovat, k jakým krokům kromě avizované instruktáže jezdců před startem Dostihový spolek přistoupí. Lze očekávat aspoň částečnou úpravu podmínek účasti, nedořešená zatím zůstává otázka zviditelnění odskoku. Velmi prospěšná by byla i případná informační osvětová kampaň pro širší veřejnost.

10. Jak výrazně promluví do jezdeckých šampionátů mladé talenty?

Jezdecká špička na rovině i překážkách se v posledních sezonách dál zužuje. Přesto o sobě začínají dávat vědět i talentovaní jezdci mladé generace. Na rovině to jsou Tomáš Roman, Alena Plimlová a Petra Zedková, na překážkách Lenka Neprašová či Tereza Polesná.

Mladší ročníky reprezentuje i řada již etablovaných jezdců jako David Liška, Adam Florian a Daniel Vyhnálek. I letos se tak zdá čekat pokračující generační obměna, byť akutní nedostatek jezdců se zejména v překážkovém odvětví dál prohlubuje.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE