reklama 11D

"Královna nočních dostihů" Sikorová: Letos to byla jedna velká jízda

ikonka

Během jediné sezony se Denisa Sikorová vypracovala mezi elitu španělských jezdců. Pravidelně jezdí velké dostihy, dostává zajímavé šance a výrazně se přiblížila k titulu žokeje. "Pokud to umožní termíny, ráda bych přijela na dostihy do Česka," říká.
30.12.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Sobotním mítinkem v Seville končí španělská dostihová sezona, v níž se nadmíru dařilo jezdcům českého původu. Kromě devítinásobného šampiona Václava Janáčka, který stanovil nový rekord v počtu vítězství během jednoho kalendářního roku, patřila k výrazným osobnostem i Denisa Sikorová.

Dvaadvacetiletá jezdkyně drží s 30 vítězstvími a patnáctiprocentní úspěšností pátou příčku v šampionátu, na čtvrtého Ricarda Nicolase Valleho ztrácí jen jeden bod.

"Musím v sobotu ještě zabojovat. Mám zajímavá rita, pojedu koně, s nimiž jsem už dokázala zvítězit. Myslím si, že by se mohlo něco zajímavého povést. Po dostizích si sbalím věci a pojedu po roce domů do Česka," řekla Sikorová pro Jezdci.cz.

 

Čtěte také: Ponntos píše historii. Český sprinter ovládl listed v Dubaji

 

Ve své první kompletní španělské sezony dosáhla na výšiny, o kterých se jí ani nezdálo. "Letos to byla jedna velká jízda. Jela jsem skoro všechny velké dostihy včetně Oaks nebo místní verze St. Legeru, zúčastnila jsem se šampionátu žokejek a bojovala jsem s kliky, kterým nesahám ani po paty," pochvaluje si.

K vzestupu jí pomohla mimo jiné podpora ze strany i v Česku známého Borji Fayose. "V době, kdy nejezdil, udělal pro nás začínající jezdce a žáky takovou školu. Chodili jsme k němu dvakrát nebo třikrát týdně na hodiny, rozebíral s námi dostihy a dával zpětnou vazbu. Hrozně moc mi pomohl, vždycky mi dával dobré rady. Pak jsem chytla nějakou vlnu a už to pokračovalo dál…"

Za jeden ze zlomových bodů považuje letní večerní dostihy. "Ty mi hodně sedly, byla jsem ve statistikách první před všemi kluky a říkali mi tady královna nočních dostihů. Postupně pak přibývala další vítězství, často i na koních, kteří předtím neměli takové úspěchy," přemítá Sikorová.

Do padesátého triumfu kariéry a zisku titulu žokeje jí podle jejích slov schází osm vítězství. Až se jí ale na tuto metu podaří dosáhnout, ztratí zároveň váhovou úlevu, která jí výrazně pomohla rozjet španělskou kariéru.

"Zatím mám pořád tři kila úlevy, což je bomba. Teď mi ale přišla nabídka od trenéra Manuela Alvareze, pro něhož jsem vyhrála hodně dostihů. Nabídl mi smlouvu na příští rok s tím, že mu je jedno, jestli ztratím úlevu nebo ne. To by mi mělo v dostizích pomoct, jinak budu nadále pracovat v současné stáji," vysvětluje.

V roce 2024 si Sikorová přeje navázat na výbornou letošní bilanci: "Chtěla bych nadále jezdit v tolika dostizích a dokázat trenérům, že i holka může jezdit bez úlevy. A pokud by se podařily podobné statistiky jako letos, bylo by to úžasné."

Zároveň věří, že ji v příští sezoně po čase uvidí v akci i čeští dostihoví příznivci. "Pokud se v příštím roce bude v Česku běhat třeba v sobotu, ráda bych se domů podívala. Já jsem moc chtěla už letos, ale stále nebyl čas nebo do toho něco přišlo a byla jsem maximálně vytížená ve Španělsku. Uvidíme, co se podaří," uzavírá Denisa Sikorová.

Foto: Hipódromo de Madrid




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE