Čtyřicet vozatajů v Tlumačově. Boj o přední příčky v poháru pokračuje

ikonka

Poslední kvalifikační kolo Zimního jezdeckého poháru spřežení proběhne na konci týdne v hale Zemského hřebčince Tlumačov. Diváci uvidí v neděli přes čtyřicet startů ve čtyřech soutěžích. Ve všech kategoriích se může měnit pořadí na předních příčkách.
23.02.2023 14:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Sedm z celkových třiačtyřiceti účastníků Zimního jezdeckého poháru spřežení v Tlumačově odstartuje v úvodní hobby soutěži a poté již začne boj o poslední kvalifikační body do seriálového žebříčku. 
 
Jak připomněli organizátoři seriálu v tiskové zprávě, ve finále, které se uskuteční přesně o tři týdny později ve středočeských Královicích u Slaného, budou moci bodovat pouze ti vozatajové, kteří uspěli při některém z předešlých mítinků. Ostatní budou hodnoceni již jen v rámci otevřených soutěží. 
 
Do Tlumačova dorazí kromě dalších šestnácti účastníků jednospřeží i Kateřina Muchová. Ta přitom jako jediná má postup do finále jistý s plným počtem dvaceti bodů. Vyhrála totiž kategorii singlů jak v Hradištku, tak ve Slatiňanech. Na dalších místech se však pořadí může ještě poměrně dost míchat. Průběžně druhý je se čtrnácti body Vladimír Štursa a v případě výhry by si polepšil na 17 bodů, jelikož se do celkového hodnocení počítají nejlepší dva výsledky z kvalifikací a poté ještě finálový bodový příděl. O bod méně má aktuálně Alena Brixová, ta ale na seznamu přihlášených chybí, takže si bodově nepolepší. Až na průběžné druhé místo by se mohl vyhoupnout Milan Domes. Ten má sice aktuálně jedenáct bodů, ale devět z nich je z Hradištka. Pokud tedy bude opět do druhého místa, posune se vzhůru. 
 

Psali jsme: Domácí vítězství Nesvačila ve Slatiňanech. Muchová zůstává neporažena

 
Domes je doslova halovým specialistou a jako jediný pravidelně startuje ve všech pohárových kategoriích. Ve dvojspřeží má 16 bodů a ztrácí tak jediný bod na lídra tabulky Petra Myslíka. Velmi zajímavé ovšem bude sledovat nejen tyto dva vozataje, ale i Petra Vlašice a Zdeňka Jiráska. Každý ze zmíněné čtveřice má buďto deset nebo devět bodů. Znamená to, že bude-li kterýkoliv z nich do druhého místa, ocitne se na špičce žebříčku a teoreticky by hned dva mohli pokračovat do Královic se stejným počtem bodů. Naopak každá příčka dolů znamená menší šance na celkový triumf v Zimním poháru. S párem koní je nahlášeno celkem 15 startů, přičemž lehkou výhodu má Petr Vlašic, jelikož ten zapřáhne dvě dvojice koní. 
 
Kompletní koňskou sestavu Vlašice pak bude možné vidět v královské kategorii čtyřspřeží. V té se představí čtyři účastníci, ale pouze dva již v seriálu bodovali. Jedním z nich je právě Petr Vlašic a druhý Milan Domes. Vlašic však ví, že i kdyby v Tlumačově vyhrál, tak se do vedení nedostane. Má totiž dvakrát sedm bodů a v případě zisku maximálních deseti bodů jich bude mít stále jenom sedmnáct. Lepší vyhlídky má Domes, jelikož ten bral v Hradištku osm bodů a pokud bude tentokrát nejlepší, bodově se vyrovná Jandlovi. Snadné to ovšem rozhodne mít nebude, neboť mezi jeho soupeře se bude řadit i velmi zkušení Jiří Nesvačil senior. Ten se letos v Zimním jezdeckém poháru představí poprvé. Jeho dva synové Radek a Jiří vyhráli vždy jedno z předešlých kol. Zajisté se jim tak bude chtít vyrovnal a ukázat, po kom zdědili vozatajský talent. V podobné situaci jako Nesvačil senior je i čtvrtá startující Kateřina Sklenská, ani ta totiž letos ještě v halovém seriálu nestartovala.
 
Sportovní program v tlumačovské hale začne v neděli 26. února od 9:00 hodin a všechny soutěže bude možné sledovat nejen z ochozů kolbiště, ale také prostřednictvím živého internetového přenosu televize EquiTV.cz. Více informací o Zimním jezdeckém poháru zájemci najdou na adrese www.jezdeckypohar.cz.
 
Ilustrační foto: Gabriela Pilařová
Zdroj: tisková zpráva Zimního jezdeckého poháru