reklama 11A

Čtyři koně v rukou, rychlost a napětí. Blíží se finále Světového poháru

ikonka

V Bordeaux vyvrcholí série Světového poháru čtyřspřeží. Soutěže, kdy jezdec "drží" v rukou čtyři koně a v rychlosti projíždí náročnou trať na omezeném prostoru haly, dostane vždy diváky do varu. Kdo jsou finalisté a co je čeká?
31.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Leanjo de Koster  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

 

Jako první si své finále Světového poháru ročníku 2023/2024 odbyli voltižéři. Proběhlo už v polovině ledna v Basileji. A nyní přichází na řadu vrchol série čtyřspřeží. Soutěž nabízí pořádný adrenalin. Čtveřice koní v rukou nejlepších jezdců světa, které projíždějí úzké profily překážek v co největší rychlosti. To všechno v omezeném prostoru sportovní haly v Bordeaux.
 
Letos jde o dvaadvacátý ročník. Jedinkrát se finále nekonalo, a to v roce 2021 kvůli pandemii koronaviru. Poprvé se o tituly šampionů Světového poháru v této disciplíně jelo na jaře roku 2002. Rekordmanem co do počtu celkových vítězství je Australan Boyd Exell s deseti triumfy.
 
Finálová soutěž se stejně jako každý rok i letos skládá ze dvou kol, přičemž v druhém kole se jede ještě rozjížďka. První část se v hale v Bordeaux odehraje v sobotu 3. února jako vrchol večerního programu od 22:45 hodin. Druhé kolo se pojede o den později od 16:45 hodin. Diváci se mohou těšit na výborné výkony, vždyť mezi účastníky jsou vítězové předešlých ročníků, mistři Evropy nebo světoví šampioni. Pojďme si je představit.
 
 

Boyd Exell (Austrálie)

Jednoznačně největší hvězda světového čtyřspřeží. Dvaapadesátiletý Australan Boyd Exell opět nebude ve finále chybět. Vyhrál ho už desetkrát včetně minulého ročníku. To znamená, že skoro polovinu všech finálových závodů, které se kdy konaly, ovládl on. Je to jezdec, který umí vítězit v hale i venku. Vedle deseti titulů ze Světového poháru má zlato ze Světových jezdeckých her 2010 v Kentucky, 2014 v Caen a 2018 v Tryonu. Mimo to také třikrát získal individuální titul na mistrovství světa.
 
V kvalifikacích ročníku 2023/2024 obsadil první místo při pěti z osmi halových kol. Vyhrál v Lyonu, Maastrichtu, Stuttgartu, Londýně a Mechelenu. Ne všechna tato kola měl od Mezinárodní jezdecké federace FEI určená jako bodovaná, což však nemění nic na tom, v jaké formě se znovu ukazuje.
 
 

Bram Chardon (Nizozemsko)

Nejmladší ze tří stabilních opor nizozemské reprezentace. Bramovi Chardonovi je jednatřicet let a je druhým mužem žebříčku za Boydem Exellem. Ve finále World Cupu ho už dvakrát porazil, v roce 2019 v Bordeaux a 2022 v Lipsku. 
 
Mezi Evropany je jedničkou. Mistrovství Evropy se účastnil třikrát a třikrát získal zlato jako jednotlivec. Nizozemci jsou navíc skoro neporazitelní jako tým, a to i ve světovém měřítku. Bram Chardon tak má cenné kovy i ze světových šampionátů. V letošních kvalifikacích do finále World Cupu vyhrál ve Stockholmu a Ženevě. 
 
 

Ijsbrand Chardon (Nizozemsko)

Ijsbrand Chardon, jenž na začátku ledna oslavil třiašedesáté narozeniny, patří k nejzkušenějším jezdcům, kteří se v nejvyšším vozatajském sportu pohybují. Finále Světového poháru vyhrál už v sezoně 2004/2005 a o rok později znovu. Třetí triumf si připsal na jaře 2016. Druhých a třetích míst má nespočet. 
 
Má také mnoho medailí z šampionátů FEI. Je mistrem Evropy z roku 2011, které se konalo v Bredě a z roku 2017, kdy se závodilo v Göteborgu. Jako jednotlivec vyhrál mistrovství světa třikrát. Uspěl už v osmdesátých letech, konkrétně v roce 1988. Další zlato získal o čtyři roky později a třetí v roce 2008.
 
Individuální hodnocení Světových jezdeckých her ovládl jednou, a to v Jerezu 2002. Týmových cenných kovů má díky výkonnosti Nizozemců dlouhou řadu. V letošních kvalifikacích World Cupu žádné prvenství nemá, ale v Lyonu, Stuttgartu a Londýně byl druhý.
 
 

Dries Degrieck (Belgie)

Belgičané jsou v soutěžích čtyřspřeží rok od roku silnější. V týmu se v posledních třech sezonách výrazně prosazuje devětadvacetiletý Dries Degrieck. Finále World Cupu pojede potřetí, zatím se v něm nikdy nedostal na stupně vítězů, ale ukazuje, že si na něj soupeři musí dávat pozor. V letošních kvalifikacích zvítězil v Lipsku, kde závodili Boyd Exell i Bram Chardon. 
 
Degrieck má doma několik medailí ze soutěží družstev na šampionátech. Z mistrovství Evropy má třikrát bronz a jednou stříbro. Byl součástí sestavy, která obsadila třetí místo na posledních Světových jezdeckých hrách v roce 2018 v Tryonu a bronz vybojoval s kolegy i předloni na mistrovství světa v Pratoni del Vivaro.
 
 

Michael Brauchle (Německo)

Plejádu šampionů, kteří se představí v Bordeaux, doplňuje Michael Brauchle. Čtyřiatřicetiletý jezdec je individuálním mistrem Evropy z roku 2015. Dvakrát dojel při mistrovství Evropy třetí. Němci jsou silní v soutěži družstev. Brauchle má díky tomu ve sbírce stříbro ze Světových jezdeckých her 2014 z Caen. Na mistrovství světa obsadil s dalšími německými reprezentanty druhé místo třikrát, bylo to v letech 2008, 2012 a 2022. Z evropských šampionátů má hned několik medailí z týmového klání. Finále World Cupu pojede potřetí, zatím nikdy nebyl v top 3.
 

 

Koos de Ronde (Nizozemsko)

Kompletní trojici nizozemské reprezentace uzavírá Koos de Ronde. Osmačtyřicetiletý jezdec je její oporou. Ve finále Světového poháru startoval čtrnáctkrát, v roce 2011 v Lipsku slavil titul. Devětkrát při něm stál na stupních vítězů na druhé nebo třetí příčce. Patří k těm jezdcům, kteří skvěle ovládají halové i venkovní soutěže. Loni získal titul vicemistra Evropy na šampionátu v Exloo. Zlatých medailí z týmového klání z mistrovství Evropy, světa či Světových jezdeckých her má celkem dvanáct. 
 
Pro úplnost dodejme, že se v Bordeaux představí také domácí jezdec Benjamin Aillaud, který bude startovat na takzvanou divokou kartu.
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE