reklama 11C

Chuchle ve znamení tříletých hvězd. Zářili Magic Merlin i Shahbandar

ikonka

Oba v sobotu porazili třídové starší soupeře a podle žokejů stále nenarazili na strop svých možností. Magic Merlin v Renomia Velké ceně českého turfu i Shahbandar v Leram Million opět ukázali bojovnost a velký potenciál. Mužem dne byl Václav Janáček.
24.09.2023 00:38  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Tři jedničkové dostihy se špičkovým jezdeckým obsazením nabídl sobotní mítink v Chuchle Areně, který zakončil intenzivní zářijové období na hlavním domácím rovinovém závodišti. Na optimální dráze, které výrazně pomohl páteční vytrvalý déšť, se stal hlavním hrdinou španělský šampion Václav Janáček.

Nejprve ukořistil Arqana Gerschův memoriál v sedle debutujícího San Sebastiana a posléze ovládl i Renomia Velkou cenu českého turfu s klasickým vítězem Magic Merlinem.

Růžový dres dominoval i rekordně rychlému Leram Millionu, patřil však stáji Statek Blata Český Ráj a oblékl ho Tomáš Lukášek na Shahbandarovi, dalším progresivním tříletkovi na vzestupu.

 

Čtěte také: Den dvou Luků. Classa opět neprohrála, šampion amatérů slavil hattrick

 

Necelé tři týdny po triumfu v St. Legeru patřil Magic Merlin v Renomia Velké ceně českého turfu k šancovým koním, na distanci 2400 metrů však narazil na Koně roku Gaspariniho, v Česku poprvé představeného Ideal Kinga a další zkušené soupeře.

Janáček po startu stáhl svěřence Luboše Urbánka podobným způsobem na poslední pozici, jako to udělal Martin Laube v St. Legeru. O tempo se mezitím staral Alzir před Vignettou, na protilehlé rovině ho však dorovnal chtivý Norton. Gasparini cválal blízko čtvrtý a uprostřed pole se odehrálo několik strkanic.

Magic Merlin se sice všem turbulencím vyhnul, ale Janáček měl jiné starosti. "Martin Laube měl pravdu, když říkal, že je to zelený kůň a stále zraje. Musel jsem ho každou chvíli brzdit nebo naopak popohánět. Bylo to takové řízení a brzdění," popsal Janáček po doběhu.

V cílové rovině se posunul do vedení Gasparini, který se na distanci vypořádal se stále vzdorujícím Alzirem. Magic Merlin však nasadil k pozdnímu útoku a v posledních desítkách metrů se dostal o krk dopředu. Třetí finišoval Alzir před Nortonem a Vignettou.

"Na Gasparinim bylo vidět, že dnes nechtěl prohrát. Já jsem chtěl původně zaútočit po bariéře, ale šostatní kluci to vytáhli ven a můj kůň se cpal za nimi. U dvoustovky jsem si myslel, že zvítězil celkem lehce, ale pak se zastavil Norton a Magic Merlin se mi zbrzdil, musel jsem ho korigovat," líčil Janáček, jemuž nezkalil radost z vítězství ani trest za nadměrné a nesprávné použití bičíku.

To už měl za sebou i triumf v Arqana Gerschově memoriálu pro dvouleté koně, kde zanechal velký dojem debutující San Sebastian. Vlastní odchovanec Lokotransu se nenechal znechutit pomalým úvodem a v cílové rovině přišel s drtivou akcelerací podél bariéry. Velkými cvalovými skoky si doběhl pro lehké vítězství o 1 1/4 délky před klisnami Nuda Veritas a Dantawi. Pro Janáčka to bylo 1400. rovinové vítězství kariéry.

"Závodiště San Sebastian mám moc rád, o to je krásnější, že se mi takový mezní podařil na koni stejného jména. Musím říct, že mě překvapil. V pomalém tempu jsem neměl právě ideální dostih, ale jakmile jsem ho pobídl, zareagoval naprosto úžasně," pochvaloval si Janáček.

Leram Million: Shahbandar porazil Gallanticuse

Zatímco španělský šampion proměnil dvě ze svých tří nedělní angažmá ve vítězství, ve Francii působící Bauyržan Murzabajev při svém návratu do Česka po třech letech neseděl na favoritech a musel se spokojit s dvěma čtvrtými a dvěma sedmými místy. Naprázdno tentokrát vyšel i Francouz Clement Lecoeuvre.

V nejbohatším dostihu dne Leram Million, který byl v letech 2015 až 2021 vrcholem Evropského poháru žokejů, se stylově rozloučil s českým publikem Tomáš Lukášek, odjíždějící začátkem října na další pracovní pobyt v Kataru. V sedle tříletého Shahbandara uštědčil první domácí porážku favoritovi Gallanticusovi, stanovil nový rekord dostihu 1:23,22 a stal se prvním českým žokejem na listině vítězů Leram Millionu.

Ve stínidlech běžící vraník stáje Statek Blata Český Ráj se dlouho držel kolem pátého místa. Dění na špici určoval Gallanticus s Davidem Liškou, který měl převahu ještě na distanci. V závěrečné dvoustovce však svěřenec Jaroslava Jelena zeslábl a potvrdil obavy, že 1400 metrů se nachází již nad jeho optimem. Shahbandar ho udolal o 3/4 délky, na dalších příčkách se seřadili Caucasian, Devil In Pink a Matt Machine.

Vítěz z tréninku Ingrid Janáčkové Koplíkové se definitivně etabloval v tuzemské špičce, už v červnu ovládl Tattersalls Mile a začátkem září přidal druhé místo z Velké ceny Prahy.

"Míle je pro něj lepší, i proto jsem čekal s útokem na závěrečných 200 metrů. Musel jsem na něm pracovat po celý dostih. Shahbandar má velké kvality, ale také svoji hlavu. Navzdory rekordu dráhy si myslím, že má v sobě stále rezervy," poznamenal Lukášek, jehož před odjezdem do Kataru čeká ještě Wielka Warszawska.

Doběh Fedorowicz - Drlík v Ceně Stigmy

Jedno z největších překvapení odpoledne se zrodilo ve dvojkové Ceně Stigmy K-K Metal a.s. na 1612 metrů. Za distancí se vyvezl na úrovni favorizovaného Charpentiera outsider Eat The Dust a šestiletý valach stáje Swiss Fans-Fedorowicz si pod Alenou Plimlovou navzdory bočení doleva doběhl pro jistý triumf o 1 1/4 délky.

Charpentier uhájil druhé místo o krk před útočící Comming Pulse a dotvořil tak unikátní doběh svěřenců dlouholetých chuchelských trenérů Vladislava Fedorowicze a Jaroslava Drlíka. Plimlová v sobotu ukořistila dokonce double, když v závěru programu vyhrála o krátkou hlavu se čtyřletým Kaphalem a upevnila si vedení v průběžném pořadí BoKaBau Ladies’ Cupu.

Vedoucí muž průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu David Liška bodoval jednou prostřednictvím Nairobi Boye v Ceně Unicredit Bank na 2600 metrů.

Sledovaným dostihem byla i Cena Střední školy dostihového sportu a jezdectví na 1800 metrů, mezistátní utkání žákovských jezdců z Česka, Slovenska a Maďarska. Jistě o 2 délky se radovala Anna Lebdušková na tříleté N’ Oublie Pas, druhé místo putovalo do Maďarska zásluhou Sáry Ribárszki s Vademillou a mezi nejlepší tři se dostala ještě Eliška Janderová na Carrot.

Před úvodním dostihem dvouletých se Maxmilián u startovacích boxů zbavil Nikoly Petrlíka, kterého odvezli záchranáři do nemocnice s podezřením na zlomeninu stehenní kosti. Původní zprávy byly později upřesněny na přetržený sval.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE