Benito je výjimečný kůň. Jsem ráda za jeho pořízení, říká Benešová

ikonka

Kateřina Benešová tvoří sportovní dvojici s velmi úspěšným a zkušeným valachem Benitem od roku 2021. Do té doby překonával nejtěžší soutěže u nás s Jiřím Lužou a Janem Štětinou. Postupně se sehráli a sbírají nyní úspěchy i na mezinárodních závodech.
08.03.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB


Za nezapomenutelného koně své jezdecké kariéry by parkurová jezdkyně a držitelka mistrovského titulu Kateřina Benešová ráda označila holandského KWPN valacha Benita-S. „Za tu dobu, co ho mám jsme si prošli poměrně složitou cestou a možná proto je mi ze všech koní nejbližší. Je to kůň s obrovským srdcem, schopností a charakterem a takového si ho budu vždycky pamatovat,“ vypráví Kateřina o Benitovi, s nímž se objevuje na závodních kolbištích od roku 2021.
 
Do té doby byli viděni v jeho sedle Kamil Papoušek a Jaroslav Jindra. Své největší úspěchy však zaznamenal letos již sedmnáctiletý valach Benito (po hřebcích Padinus a Riverman) s bývalým jezdcem plzeňské stáje Schneider Jiřím Lužou a také tím současným, kterým je Jan Štětina. S oběma jezdci překonával nejnáročnější parkury v České republice s výškou překážek do 150 centimetrů a mnohokrát obsadil přední příčky nejen při pohárových Velkých cenách.   
 
Jak jste se dostala ke koni takovýchto kvalit a jaké byly vaše společné začátky? 
S Benitem jsem se poprvé setkala, když jsme si ho přivezli do stáje na zkoušku. V té době měl ze zdravotních důvodů pauzu, a proto jsme museli začít tak trochu „od začátku“. Po chvíli jsme zjistili, že to nebude tak jednoduché, jak jsme si mysleli. Byl opravdu složitý na opracování a jakoukoli drezurní práci, a proto jsme věděli, že to bude hlavní věc, na kterou se budeme muset zaměřit. Pamatuji si, že se mi vůbec nelíbil a nedokázala jsem si představit, že bychom takového koně mohli koupit. Postupem času se úplně změnil a já jsem nakonec ráda, že jsme tak učinili a je náš, protože je to opravdu výjimečný kůň. 
 
Čím si vás tento kůň získal a co na něm máte nejraději? 
Na Benitovi mám nejradši jeho charakter. Je velmi klidný, přátelský, vždy se snaží každému vyhovět a udělat vše na maximum. V parkuru se mi snaží maximálně pomoc a vždycky vím, že se na něj mohu spolehnout. 
 
V čem vnímáte ten největší posun poté, co jste začala pracovat s takto zkušeným koněm?
Benito mě posunul ve spoustě ohledech. Pomohl mi se dostat v soutěžích na vyšší úroveň a také mě naučil trpělivosti a radosti z každého malého posunu. 
 

Psali jsme: Ivona Butcher: S první kavaletou Bondy zakvičí a zapíná sportovní mód

 
Jaké má základní charakteristické znaky? 
Benito je opravdu moc hodný a spolehlivý kůň. Někdy mám pocit, že nenastane nějaká chvíle, která by ho rozhodila, protože je vždy klidný a ví, jak se má s každou situací vyrovnat. Vždy je moc hodný a nikdy jsem nezažila, že by udělal něco zákeřného a za to si ho nejvíce vážím.
 
Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem? 
Benito je takový miláček stáje. Je velmi oblíbený u stájníků i ošetřovatelů, za to, jak je hodný a přítulný. Pro Benita je největší odměna, když může jít ven na vyjížďku a po závodění mu vždy kupujeme hroznové víno, protože to miluje nejvíce.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Nejvíce si cením každého dobře zajetého parkuru nebo závodů, při kterých nasbírám nejvíce zkušeností. Mezi ně patří mezinárodní závody při CSIO Zuidwolde nebo CSIO Zduchovice. Dále si vážím vzpomínky na Grand Prix i Pohár Národů při CSIO v Šamoríně a náš první společný republikový šampionát. Letos jsme již absolvovali mezinárodní závody CSI v italském San Giovanni a mezi úspěchy patří i výhra Future šampionátu Jítravského Dvorce. 
 
Jak vypadá nyní jeho běžný program? 
Nyní se s Benitem připravujeme na další nadcházející soutěže v této sezoně, a proto je jeho týdenní plán přizpůsoben tréninkům jak skokovým, tak i drezurním. 
 
Co tedy patří mezi vaše další společné plány pro tuto sezonu, a i dále do budoucna? 
V této sezoně bych se ráda s Benitem zúčastnila mistrovství České republiky a případně nějakých soutěží v rámci Czech Junior Cupu. Ráda bych se také tento rok s Benitem podívala i na další zahraniční závody.
 
Foto: poskytla Kateřina Benešová