reklama 11A

SCHČT vydal prohlášení k zamítnutí dotací MZe ČR

ikonka

Předsednictvo Svazu schovatelů českého teplokrevníka zvolené na celostátní schůzi v Jihlavě v prosinci 2016 vydalo na webu www.schct.cz tiskovou zprávu. Jde o reakci na vyrozumění Ministerstva zemědělství ČR o nepřidělení dotací.
15.12.2017 14:00  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A
Ve zkratce si připomeňme, že SCHČT je rozdělen na dvě strany, které si nárokují jeho vedení. V červnu 2016 bylo zvoleno předsednictvo na konferenci v Humpolci v čele s MVDr. Vítů, který však již v červenci 2016 rezignoval. V prosinci 2016 bylo na celostátní schůzi v Jihlavě zvoleno předsednictvo v čele s Miloslavem Perníčkem. Momentálně je jako předseda předsednictva zapsán ve spolkovém rejstříku JUDr. Jaroslav Staněk. Toho zvolila konference 31. května 2017 a zapsán byl do rejstříku 22. listopadu 2017. Velmi zjednodušeně: ani jedna ze stran neuznává legitimitu volby protistrany.
 
V tomto dlouhodobém sporu došlo k dalším skutečnostem, které budou mít pro svaz negativní důsledky. MZe ČR nepřidělilo pro rok 2017 spolku žádnou z žádaných dotací. 
 
JUDr. Jaroslav Staněk ve svém nedatované dopise zveřejněném koncem listopadu na webu takzvaného humpoleckého předsednictva www.ctsvaz.cz uvádí, že dotace MZe ČR nepřidělilo z důvodu neuskutečnění celostátní konference svazu, jejíž organizaci ministerstvo iniciovalo, a která měla proběhnout v říjnu letošního roku. Článek o tomuto dopisu je ZDE.
 
Prosincové předsednictvo v čele s Miloslavem Perníčkem se proti tomuto tvrzení vymezilo, s tím, že v době zveřejnění dopisu nebylo k dispozici žádné oficiální stanovisko MZe a nebylo ani známo nic o důvodu případného zamítnutí dotací. Více se dočtete TADY.
 
Redakce Jezdci.cz požádala o stanovisko i ministerstvo. To podalo jen kusé informace s odvoláním na zásady poskytování dotací. Nicméně potvrdilo, že dotace nebyly přiznány z důvodu neodstranitelných vad v podaných žádostech. Psali jsme ZDE
 
Nejnovější informace ze strany jihlavského předsednictva byla zveřejněna v tiskové zprávě jako poslední aktualita na webu www.schct.cz. V ní se uvádí v souladu s přiloženým oficiálním stanoviskem MZe ČR, že: „Vzhledem k tomu, že pro poskytnutí dotace musí být splněny odborné podmínky stanovené v dotačním podprogramu9.A.a.1.a podpora pořádání seminářů a školení ve vztahu k zákonu č.154/2000 Sb., pro chovatelskou veřejnost a nesmí být současně sebemenší pochybnost o tom, kdo je členem statutárního orgánu žadatele a kdo je oprávněn žadatele zastupovat při podávání žádostí o poskytnutí dotace si MZe pro objektivní posouzení předmětných žádostí vyžádalo doplňující údaje a doklady.
 
Z doložených dokladů vyplývá, že v soudních kauzách vztahujících se k Svazu chovatelů českého teplokrevníka z.s. soudy dosud pravomocně nerozhodly o určení, kdo je členem statutárního orgánu Svazu chovatelů českého teplokrevníka z.s. a kdo je oprávněn za něj jednat. V návaznosti zejména na znění stanov Svazu chovatelů českého teplokrevníka z.s. a v návaznosti na písmena a), b) bodu 6. notářského zápisu ze dne 16. 11. 2016 lze konstatovat, že předmětná žádost o poskytnutí dotace byla podána neoprávněnou osobou.“
 
Prosincové předsednictvo v tiskové zprávě uvádí, že důvodem nepřidělení dotace tedy nebylo nekonání konference v říjnu 2017, nýbrž intervence JUDr. Jaroslava Staňka na MZe ČR. Ten údajně navzdory tomu, že v době podání dotací byl řádným statutárním zástupcem svazu ing. Karel Růžička, který žádosti podal a byly tak tedy podány oprávněnou osobou, svými intervencemi na ministerstvu zpochybnil postavení a jednání Karla Růžičky. Výpis ze spolkového rejstříku platný v době podání žádostí (31. října 2017) je připojen jako příloha ZDE.
 
Dále uvádí, že se JUDr. Jaroslav Staněk snažil na MZe změnit číslo účtu, kam měly finance z dotací být zaslány. Což dokládá přílohou, kdy MZe sděluje, že k takovému kroku nemá oprávnění. Zmíněny jsou i další údajné skutečnosti. Mimo jiné to, že se JUDr. Staněk „zmocnil“ 24. listopadu svazového účtu.
 
Redakce Jezdci.cz dává prostor oběma stranám, a tak požádala JUDr. Jaroslava Staňka o vyjádření k uvedeným informacím, jež vám zprostředkujeme, jakmile jej obdržíme.
 

Kompletní tiskovou zprávu najdete ZDE

 
PŘÍLOHY:



Štítky: SCHČTdotace
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE