reklama 11B

Jezdci z A-kádru se po St. Gallen těší do Olomouce

Červen bude pro většinu členů českého národního parkurového týmu ve znamení dvou významných událostí. V pátek 3. 6. poprvé změří síly s evropskou špičkou v superlize Poháru národů v St. Gallen. Za tři týdny se pak naši TOP jezdci potkají v Olomouci.
01.06.2016 11:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Český národní tým v parkurovém skákání zažívá úspěšné časy. Čtveřice jezdců ve složení Emma Augier de Moussac, Aleš Opatrný, Zuzana Zelinková a Ondřej Zvára vybojovala České republice v loňském roce pozici v nejlepší konkurenci série Furusiyya FEI Nations Cup neboli Poháru národů, a od roku 2016 závodí v takzvané Divizi 1. 
 
Poté, co v pátek 3. června letos poprvé změří síly s nejlepšími celky západní Evropy právě v soutěži Poháru národů, čekají je o tři týdny později další důležité závody, které pro ně budou více srdeční záležitostí. Ve dnech 23. až 26. června se v Equine Sport Centru Olomouc odehraje již třetí ročník mítinku J&T Banka CSI3*W Olomouc, který je zapsaný do seriálu Světového poháru. Tři ze čtyř jezdců národního parkurového A-kádru u toho nebudou chybět!
 
Nejvýše postavený Čech v žebříčku Mezinárodní jezdecké federace (FEI) Aleš Opatrný uvedl, že se na svou účast po loňské pauze moc těší. „V roce 2015 jsem v Olomouci nebyl kvůli olympijské kvalifikaci, v jejímž rámci jsem startoval v Polsku. Předloni se olomoucké mezinárodní závody konaly poprvé, a na to, že to byl první ročník, tak musím říci, že jsem byl moc spokojený. Stejně tak jsem slyšel od loňských účastníků, že se závody opět kvalitou posunuly o kus dál, tak doufám, že ten letošní se posune znovu jen dopředu,“ řekl Opatrný, který drží pozici v elitní stovce parkurových jezdců světa. 
 
„V Olomouci je vždy skvělá atmosféra a dokonalé publikum. Organizace je také pokaždé zvládnutá na jedničku, takže tam jezdím závodit moc ráda,“ dodává další z opor národního kádru Zuzana Zelinková. Ta nevynechala v historii olomouckého Světového poháru příležitost k účasti ani jednou, a letos se znovu představí divákům mimo jiné se svojí stájovou jedničkou hřebcem Calerim II.
 
Dalším nepostradatelným článkem národního družstva v nejtěžší týmové soutěži světa je Ondřej Zvára. Také jeho výkony budou během posledního červnového víkendu moci sledovat diváci v Olomouci. „Na poslední ročníky mám pěkné vzpomínky. Vždy se mi v Olomouci závodilo příjemně. Atmosféra byla pokaždé nezapomenutelná a jedna z nejsilnějších, co v sezoně zažívám,“ uvedl Ondřej Zvára k tomuto zastavení v nabitém sportovním kalendáři sezony 2016. Podle jeho slov závody v Olomouci dokonale zapadají do časového plánu jako jeden z klíčových mítinků celé sezony. Se svými kolegy z týmu se shoduje v tom, že termín je dobře načasovaný právě mezi dvě kola Poháru národů ve švýcarském St. Gallen a ve švédském Falesterbo, kam zamíří tým dva týdny po závodech J&T Banka CSI3*W Olomouc.
 
Čtvrtý pilíř českého A-kádru Emma Augier de Moussac, která má v České republice pouze rodinné kořeny, plánuje svou účast na olomouckém Světovém poháru až v dalším ročníku. „Žiji trvale v Nizozemí, a tak to do České republiky mám poměrně daleko. Moje závodní aktivity zcela vytěžují mítinky, které jsou pro mě dopravně dostupnější. To je ostatně hlavní důvod, proč jsem ještě při závodech J&T Banka CSI3*W Olomouc nestartovala. Bohužel se tak nestane ani letos, ale pro příští ročník již o účasti v Olomouci vážně přemýšlím,“ prozradila Emma Augier De Moussac.
 
Závodníky čekají při J&T Banka CSI3*W Olomouc čtyři dny soutěží, rozdělených do šesti rozdílných túr. Nejvyšší z nich je tříhvězdové CSI zařazené do série Světového poháru, které vyvrcholí nedělní soutěží Grand Prix s překážkami vysokými do 160 centimetrů. Vrcholná soutěž navíc nabízí jezdcům a koním možnost splnit si kvalifikaci pro mistrovství Evropy v roce 2017. Další informace o parkurovém Světovém poháru v Olomouci najdete na internetových stránkách www.csiolomouc.cz.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE