reklama 11B

Rozlučka s jezdeckou sezonou 2021. Na Vysočině se skákalo v kostýmech

ikonka

Klaun, chirurg, pirát, ale také Včelka Mája a arabský nomád. Kolbiště JK Vysoká u Havlíčkova Brodu začátkem října zaplavili jezdci v maskách, aby se rozloučili se závodní sezonou. Dvě ze sedmi soutěží totiž byly totiž vypsány jako kostýmové skákání.
18.10.2021 08:30  |  Autor: Aneta Zachová  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Kostýmové skákání se na českých závodištích nevidí často. Jezdecký klub Vysoká se to však rozhodl prolomit a první říjnový víkend se v místním areálu proháněli jezdci i koně s maskami. O netradiční soutěž byl mezi účastníky zájem, kostým si připravilo zhruba třicet jezdců. 
 
Na startu se objevila smrt s kosou místo biče, lvíček, klaun ověnčený barevnými balónky, ale také chirurg s připravenou kapačkou, za kterým vlál obvaz. Parkur stavitele Tomáše Lidmily překonali také dva Šmoulové, mušketýři, princezna na jednorožci a anděl. 
 
Nezávislá porota vyhodnotila jako nejpovedenější převlek Včelky Máji, ve kterém závodila Erika Vejmělková s klisnou Bella Brendy de Carpalo z JK Hipo Jihlava v doprovodu známé úvodní písně. V očích porotců uspěla také domácí jezdkyně Andrea Marková s klisnou Stealing a Win v kostýmu Pinky Pie z oblíbené pohádky My Little Pony.
 
„Pro každého, kdo si udělal čas a masku si připravil, jsme měli připravené alespoň drobné ocenění,“ říká organizátorka závodů Magda Soukeníková. „Bylo to příjemné a zábavné ukončení napjaté sezóny. Chtěli bychom z toho udělat novou tradici, aby se k nám jezdci s kostýmy pravidelně vraceli,“ dodává.
 
Kostýmové skákání patří mezi zvláštní parkurové soutěže. Může být zařazeno nejen do hobby závodů, ale také do oficiálních skokových soutěží. Organizátoři proto vyhlásili kostýmové skákání v soutěži hobby 70 centimetrů a také v oficiálním stupni Z, aby se mohli zapojit jak mladší jezdci či jezdci s nezkušenými koňmi, tak i zdatnější dvojice. 
 
Kromě samotného kostýmového skákání uspořádal klub také finále Dětské pony tour Vysočiny. Zatímco ve zlaté kategorii pro jezdce od 14 do 16 let si odnesla pohár Natálie Lovětínská z klubu Kopretina Dešná s ponym Falco 23. Ve stříbrné kategorii od 11 do 13 let zvítězila Dominika Hrnčířová s Mášou 4 z Jezdeckého klubu Proseč pod Křemešníkem. 
 
Specialitou jezdeckých závodů ve Vysoké byly nejen netradiční soutěže, ale také vytříbené občerstvení podávané místním cateringovým týmem. Ve stánku se podávaly pokrmy odpovídající podzimní sezoně, například dýňová polévka, kančí guláš nebo horký vysocký punč. 
 
Jezdecký klub Vysoká se může pyšnit nedávno dostavěným prostorným pískovým kolbištěm. Podzimní parkurové závody byly teprve třetím jezdeckým kláním, které se v areálu klubu uskutečnilo. Zatímco v roce 2020 začínali pořadatelé s hobby závody, letos se rozhodli zasáhnout do kalendáře oficiálních jezdeckých závodů na Vysočině hned dvakrát, a to červencovými a říjnovými závody. V podobném tempu by chtěli pokračovat i v následujících letech, a přispět tak ze zvýšení úrovně jezdeckého sportu na Vysočině. 
 
Text: Aneta Zachová
Foto: Lukáš Krajíček



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE