reklama 11B

Jubilejní ročník výstavy Koně v akci přilákal především rodiny

ikonka

Druhý zářijový víkend na závodišti patřil výstavě Koně v akci. Jubilejní 25. ročník připomněl historii výstavy a nabídl návštěvníkům nabitý program plný koní i soutěží. Přilákal zejména rodiny s dětmi, během celého víkendu přišlo téměř 7000 lidí.
11.09.2023 11:10  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

Slunečné a teplé počasí provázelo program po celý víkend. Účastníci výstavy a chovatelských výstav ovšem na závodiště z velké části přijeli už v pátek, protože sobotní program začínal v ranních hodinách. Nejvyšší podíl na počtu koní, kterých se sešlo na dvě stě padesát, měl Svaz chovatelů chladnokrevných koní, ale také Český svaz chovatelů velšských koní. Pro ně se národní výstava s mezinárodní účastí stala díky zájmu chovatelů jednou z největších akcí sezóny.

Početný zástup měli také účastníci Mistrovství České republiky v mountain trailu. Jejich sobotní program se dokonce protáhl až do tmy. V rámci doprovodného programu početnou skupinu závodníků i diváků přilákaly závody v hobby horsingu, ale také kvalifikace na Mistrovství České republiky 2024 v králičím hopu. Podobnost s parkurovým skákáním zaujala i "koňáky".

Tradiční součástí programu je soutěž v orbě koňmi O ruchadlo bratranců Veverkových, kterou stejně jako v minulých letech podpořila obec Rybitví. Soutěž se konala už po dvacáté a trofej v kategorii klasického pluhu získal Josef Hradec z Dolního Jelení s dvojspřežím českých noriků Spartakusem a Radegastem. Přerušil tak šňůru osmi vítězství v řadě Oskara Sněhoty, který se letos umístil na třetím místě. V kategorii otočného pluhu zvítězil nováček soutěže Vojtěch Tomek s klisnami českého a muráňského norika.

V Mistrovství České republiky v těžkém tahu nejvyšší váhu utáhl Olzer vedený svým kočím Robertem Bambuchem. V přepočtu tažené váhy na hmotnost koně zvítězil Arkas s Jaroslavem Marvanem. V lesíku se konal národní šampionát v ovladatelnosti s kládou. Soutěž vycházející z dovedností při práci v lese prověřila sedmnáct závodníků včetně jedné ženy. Závodí se v rychlosti i v přesnosti při zvládání různých překážek a úkolů. Jako jediný bez trestných bodů trať absolvoval René Ambrož s Bonetou a stal se tak mistrem republiky.

Sobotní odpolední program patřil "koňské show", tedy sérií vystoupení. Vrcholem byla příběhová show Geronimo zpracovaná skupinou Haralados Stunt Brother, která vystupuje nejen v České republice, ale také v zahraničí a podílí se na natáčení filmů třeba i v hollywoodské produkci. Diváci mohli vidět také prvky drezury, ukázku všestrannosti nebo představení v úchvatných kostýmech královny ohně či španělských tanečnic. Program připomněl také výročí plochodrážní Zlaté přilby, která se na pardubickém dostihovém oválu jezdila až do roku 1963.

V neděli se slavily především Dožínky. Dožínkový věnec si v Pardubicích přezval také ministr zemědělství Miroslav Výborný. K pokračujícímu sobotnímu „koňskému“ programu se přidaly třeba i první vozatajské závody dětí do 15 let nebo premiérový ročník soutěže středních škol v orbě.

"Na přípravě programu se podílela celá řada lidí, svazů či spolků. Velmi nás těší zájem v koňské komunitě, tedy zájem chovatelů, vystavovatelů, závodníků i účinkujících. Všem patří naše velké poděkování," vzkazuje ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller. Výstava Koně v akci patří do skupiny akcí zařazených do projektu Pardubičtí tahouni.

Zdroj: tisková informace Dostihového spolku a.s.

Foto: Petr Šedivý, poskytl Dostihový spolek a.s.




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE