reklama 11C

Zimní jezdecký pohár obohatí týmová liga. Seriál bude mít devět kol

ikonka

Seriál kombinující vozatajské a parkurové soutěže čeká v první čtvrtině roku 2024 jubilejní desátý ročník. Pořadatelé ze Sportovního klubu Artego se rozhodli jeho skokovou část zpestřit týmovou ligou. Inspirací pro ně byla Global Champions League.
14.12.2023 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Velká část fanoušků parkurového skákání v České republice tradičně sleduje Global Champions League, jejíž součástí je i tým Prague Lions. Ten při letošním Super Cupu v pražské O2 areně postoupil do finále a vybojoval skvělé čtvrté místo. Zkraje sezony 2024 si budou moci poprvé užít domácí obdobu této týmové soutěže.
 
„O soutěži družstev uvažujeme již několik let. Myšlenky postupně uzrávaly, a nakonec jsme se odhodlali ji vypsat právě pro jubilejní desátý ročník Zimního jezdeckého poháru, konkrétně jeho parkurovou část,“ prozradil hlavní organizátor seriálu Aleš Suchánek. 
 
Zimní jezdecký pohár bude mít ve skocích nově pouze dvě kategorie – takzvanou malou a velkou túru. „Rozhodli jsme se tentokrát nevyhodnocovat žebříček dětí na pony, ale to rozhodně neznamená, že bychom rozpis soutěží o tuto kategorii ochudily. Pony soutěže zůstávají pevnou součástí našeho programu, ale v rámci seriálových tabulek jsme dali přednost novince v podobě Zimní jezdecké ligy. Ta bude přístupná maximálně pro deset týmů sestavených ze tří až čtyř jezdců s platnou jezdeckou licencí České jezdecké federace, přičemž jeden z jezdců bude označen jako kapitán, jenž tým bude zastupovat při komunikaci s organizátory,“ popisuje Aleš Suchánek. 
 
Zájemci, kteří by rádi měli svůj tým v Zimní jezdecké ligy se musí pořadateli písemně přihlásit a uvést jmenný seznam nejméně tří jezdců, kteří budou družstvo reprezentovat. „Po potvrzení přihlášky je nezbytné zaplatit do stanoveného termínu zápisné ve výši 10.000 korun, ale je potřeba podotknout, že členové týmu již v ligových soutěžích dále neplatí žádné startovné. Navíc každý celek může mít svého titulárního partnera, který bude uváděn nejen při samotných soutěžích, ale i ve všech oficiálních materiálech. Názvy jednotlivých týmů se budou skládat z barvy a názvu zvířete, přičemž si kapitáni budou moci vybírat z deseti základních barev a dvaceti druhů zvířat,“ zmiňuje další podrobnosti z pravidel týmové ligy, která schválil na konci listopadu Výkonný výbor České jezdecké federace.
 
Skokové soutěže Zimní jezdecké ligy se uskuteční na stupni obtížnosti L* až L**, což je stejná náročnost, jako je malá túra Zimního jezdeckého poháru. „V soutěži družstev mohou startovat z každého týmu vždy dvě dvojice, které určí kapitán týmu při prezentaci, nejpozději však do 10:00 hodin v den konání závodů. Soutěžící musí být přihlášeni přes Jezdecký informační systém České jezdecké federace do soutěže dané úrovně, která je v rozpisu označena popiskem, že je součástí tohoto seriálu. Ostatní přítomní členové týmu pak mohou startovat standardně v soutěži pro jednotlivce,“ informuje dál ředitel závodů z SK Artego. 
 
Výsledek týmu se bude skládat ze součtu trestných bodů a časů obou zúčastněných dvojic. Týmy obdrží za umístění body od deseti do jednoho bodu. „V případě, že jedna, nebo obě dvojice z týmu soutěž nedokončí, nejsou mu přiděleny žádné body. Jestliže se tým nezúčastní některého z kol, neobdrží za dané kolo žádné body a zároveň ztrácí možnost finanční výhry za celkové umístění. Pokud dva či více týmů dokončí se shodným počtem trestných bodů i součtem časů, lépe se umístí tým s nejlepším dílčím výsledkem jedné z dvojic. Do celkového pořadí seriálu Zimní jezdecká liga budou započítány výsledky se všech kol a v případě rovnosti součtu bodů rozhodne o konečném pořadí v seriálu lepší umístění ve finále,“ dodává Aleš Suchánek s dovětkem, že kompletní pravidla jsou dostupná na webu seriálu s adresou www.jezdeckypohar.cz.
 
Parkurová část seriálů Zimní jezdecký pohár společně se Zimní jezdeckou ligou odstartuje v sobotu 10. února v Královicích u Slaného a další kola budou následovat vždy po dvou týdnech. Vozatajská série má první mítink naplánovaný již na 3. února v Hradištku u Sadské. Ve čtrnáctidenním cyklu navážou závody ve Slatiňanech, v Tlumačově, v Brně a v Královicích. 
 
Foto: Josef Malinovský
Zdroj: tisková informace Zimního jezdeckého poháru
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE