reklama 11D

Velká cena Litomyšle přinesla napínavý boj. Připomeňte si to s EquiTV

ikonka

Pátý závod Českého skokového poháru se konal v Litomyšli. Dílčí finále i Velkou cenu přinesla neděle 9. června. Hlavní soutěž mítinku nabídla napínavou podívanou. Pro nejvyšší bodový příděl si nakonec dojel Jan Štětina. Podívejte se na reportáž.
14.06.2019 09:39  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

REPORTÁŽ Z LITOMYŠLE SLEDUJTE V TOMTO ODKAZU

Český skokový pohár má za sebou páté kolo. To proběhlo ve dnech 6. až 9. června v areálu hřebčína v Suché nedaleko Litomyšle. Dílčí finálové soutěže, stejně jako vrchol mítinku Velká cena Litomyšle byly na programu v neděli. 

Účastníky Czech Junior Cupu čekal parkur s překážkami do 120 až 130 centimetrů, postavený jako hendikep podle věkových skupin. O vítězi rozhodovalo rozeskakování. Tina Laryšová v sedle Cariny v něm jednou chybovala a dosažený čas v hodnotě 32,45 sekundy stačil na konečné páté místo. Jedné chyby se v rozhodující jízdě dopustila také Natálie Kovářová s Contendrou S. Byla však o čtyři desetiny sekundy rychlejší, což jí vyneslo čtvrté místo. Třetí dojela dvojice Jana Táboříková a Lucius Bono. Ani ona se nevyhnula jednomu shození, nicméně dokázala stlačit čas pod 32 sekund. Viktorie Žižková s dvanáctiletým valachem Cherry Blue byla o poznání rychlejší. Ovšem i tady jsme viděli jedno zaváhání, což tuto dvojici vyřadilo z boje o vítězství. Jedinou aktérkou, která se popasovala se zkráceným kurzem bez trestných bodů, byla Nikola Egrová s Alexií L. Připsala si tak plný počet bodů do žebříčku juniorské túry. Nikola Egrová má na kontě 44 bodů a dostala se tak na průběžnou první příčku v pořadí juniorské túry. O tři body méně má druhá Tina Laryšová, na třetím místě je Lenka Košťálová s 39 body.

Parkur dosahující výšky 140 centimetrů čekal na jezdce, kteří závodí v kategorii U25. Jen těsně unikl postup do rozeskakování Kateřině Kubrické, jež s klisnou Šejnou na překážkách nechybovala. Dovezla ale jeden trestný bod za překročení stanoveného času a skončila čtvrtá. Bod za čas inkasovala také Natálie Ulčová, sedlající valacha Demonta. Dosažený čas stačil na třetí místo. Do rozeskakování se probojovali dva bezchybní jezdci. Jako první vstoupila do kolbiště Tina Šalková s Digerem. Ve své jízdě se dopustila jednoho shození a nezbývalo jí než čekat, jak si s rozhodujícím kurzem poradí Jiří Tměj v sedle hřebce Crosbyho DK. Ten zvolil tempo na jistotu, na překážkách nechyboval a cílem procválal pouze s jedním bodem za překročení času. Jiří Tměj se v tabulce jezdců do 25 let posunul s 57 body na třetí místo. O čtyři body více má Miroslava Škanderová na druhé příčce a vedoucí jezdkyní je Natálie Ulčová se 75 body.

Velká cena Litomyšle přinesla jezdcům příležitost bodovat do hlavní túry Českého skokového poháru. Do finále postoupilo deset dvojic, které si poradily nejlépe se základním parkurem do 145 centimetrů. Jan Chýle si s klisnou Larou přinášel z první části soutěže pět trestných bodů. Ve finálové jízdě nechyboval, ale překročil stanovený čas, a tak mu na konto přibyl ještě jeden trestný bod. Celkem osm trestných bodů nasbíral Jan Štětina s Benitem-S. V každé jízdě udělal jednu chybu. Ve vedení tak zůstával Jan Chýle, ovšem pouze do okamžiku, kdy do cíle dojela Tina Šalková v sedle hnědáka Dartaňana. Ta po jedné chybě v úvodu už napodruhé nechybovala. Čtyři trestné body měla v polovině soutěže Miroslava Škanderová. A ve finálové jízdě s Delisou přidala dalších devět trestných bodů. Celkový výsledek třináct trestných bodů na nejvyšší příčky stačit nemohl. Druhým koněm Jana Chýleho ve finále byl plemeník Cool Paradise. S ním se mu dařilo o poznání lépe, než v první jízdě s Larou. Na překážkách ani jednou nechyboval, v součtu měl pouze jeden trestný bod za čas, a dostal se tak vedení. Na průběžné první příčce zůstal i po vystoupení Ondřeje Pospíšila s Einfachem. Ten totiž k jedinému bodů ze základního kola přidal dalších sedm.

Prvním jezdcem, který zaznamenal dvojitou nulu, byl Přemysl Adam s běloušem Cachasem, který tak převzal od Jana Chýleho pozici lídra. Lucie Strnadlová v sedle holandského valacha Fall River Blue čisté konto ze základní části udržet nedokázala. Jednou chybovala a zařadila se za Jana Chýleho. Jan Štětina se ve finále představil podruhé s Gylordem S. Stejně jako v první jízdě, ani v té druhé nezaváhal a díky času v hodnotě 52,02 se dostal před vedoucího Přemysla Adama. Posledním, kdo mohl promluvit do pořadí na nejvyšších příčkách, byl Marek Klus, který s Carebisem zvládl první část Velké ceny také bez trestných bodů. Finále mu ovšem nevyšlo. Inkasoval dvanáct trestných bodů a výsledkovou listinou klesl na předposlední místo.

Velkou cenu Litomyšle vyhrál Jan Štětina s Gylordem, pro něhož je to už druhý letošní triumf. Druhé místo obsadili Přemysl Adam a Cachasem a třetí skončil Jan Chýle s hřebcem Cool Paradise. Vítěz pátého kola Jan Štětina se také vyšvihl do vedení v žebříčku Českého skokového poháru, v němž má aktuálně 50 bodů. Druhý je se ztrátou tří bodů Jan Chýle. O třetí místo se dělí Marek Klus a Tereza Mücková.

Nezkrácený záznam z Velké ceny Litomyšle a soutěží mladých jezdců najdete na našem webu www.equitv.cz.

Foto: Zenon Kisza





reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE