reklama 11B

Ve vesnici máme o polovinu více koní než obyvatel, směje se Ečerová

ikonka

Nikol Ečerová byla nejprve svěřenkyní Jaroslava Hatly. Poté se vydala do světa získávat další jezdecké znalosti a po návratu začala se svým otcem budovat jezdecký areál DIKE Stables, který detailně představila prostřednictvím našeho rozhovoru.
29.04.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Domovský areál, v němž v této době sídlí Nikol Ečerová, nese oficiální název DIKE Stables. Tuto sportovní stáj zároveň spoluvlastní se svým otce a stará o její celkový chod. Areál DIKE Stables se nachází v maličké vesnici Věřice, nedaleko Benešova. Cesta autem na toto místo zabere necelých dvacet minut z pražského Chodova. „V DIKE Stables jsme teď pátým rokem a stále je co zvelebovat. Nikdy nebylo v plánu pustit se do takového projektu, ale prostě se sešlo více okolností a šli jsme do toho,“ říká v úvodu rozhovoru Nikol Ečerová. 
 
Co vše předcházelo tomu, než jste s projektem DIKE Stbales začali? Kolik a které stáje jste za svoji jezdeckou kariéru vystřídala?
Jezdecky jsem se začala rozvíjet v Horse Academy v Radimovicích, kde jsem delší dobu působila v týmu Jaroslava Hatly, který byl i mým dlouholetým trenérem. Tímto bych chtěla poděkovat jemu i celému tehdejšímu týmu Marka Šebesťáka a jeho společníka za všechny možnosti, zkušenosti a projevenou důvěru. 
 
Sbírala jste před tím jezdecké zkušenosti i někde mimo území České republiky?
V mých šestnácti letech jsem mohla odjet sbírat zkušenosti do Velké Británie. V roce 2013 jsem se už na vlastní pěst vydala do světa, kde jsem se dále rozvíjela a snažila se toho pochytit a vidět co nejvíce. Nejprve to byl rok v Německu na pozici pracovního jezdce Michaela Junga, poté jsem se přesunula na rok do Holandska, kde jsem jezdila a ošetřovala na závodech koně Timu Lipsovi. Následoval rok mého působení jako veterinární asistentka a anestezioložka na klinice v německém Leichlingenu. Po mém návratu domů to netrvalo dlouho a ocitli jsem ve Věřicích a jsem tady dodnes. 
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu? 
Naše stáje disponují osmadvaceti prostornými boxy. Máme vytápěné sedlovny, prostory pro uskladnění zimních dek a další výbavy, velkou pračku a sušičku, mycí box a solárium. Jezdecká hala má rozměry 21 x 60 metrů a k dispozici máme také venkovní jízdárnu o rozměrech 35 x 50 metrů. Pro koně jsou zde písčité padoky, travnaté výběhy a kolotoč a o kvalitní řístup a zacházení se stará profesionální tým ošetřovatelů s dlouholetou praxí. Takovou specialitou je speciálně upravený prostor pro dentální operace, které u nás provádí MVDr. Roman Vítek a tým Equivets.
 

Psali jsme: Barbora Tomanová: Areál Dance and Jump je naše „Malé velké království”

 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
Původně se tento objekt využíval k chovu prasat. Další informace říkají, že zde již před naším příchodem fungovala jezdecká stáj, v níž se provozovala jezdecká škola. Poté už jsme začali budovat naše vlastní zázemí podle svých představ až do dnešní podoby. 
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Dle mého názoru je to lokalita areálu. Nacházíme se na konci malé vesnice, kde bydlí dohromady asi patnáct lidí, takže je tu klid a nikomu nevadíme. Není tu nijak výrazný provoz, ale přitom jste v Praze za chvíli. V okolí je několik hezkých areálů, kam se dá s koňmi zajet na trénink pro změnu prostředí a je tu krásná příroda, takže se dá s koňmi skvěle pracovat i v terénu.
 
Kolik času zde trávíte a jak vypadá váš běžný program?
Pokud zrovna nejsem někde na závodech nebo na tréninku, tak jsem ve stáji pořád. Občas vyrážím na závody jako freelance ošetřovatelka, ale to jen zřídka. Ve stáji mám spoustu funkcí, takže ten čas, který v ní trávím, tomu odpovídá. Funguji hlavně jako jezdec, cvičitel a ošetřovatel. Nebojím se přidat i pozici údržbáře, asistenta u zubních operací, řidiče a také sekretářky. Zkrátka vše, co je zrovna potřeba. 
 
Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohla vy i vaši koně v areálu působit?
Služby a kvalitní zkušení ošetřovatelé. To je podle mě úplný základ, od kterého se vše odvíjí. Jinak jsou to bezpečné upravované výběhy, kvalitní povrchy na jízdárnách, prostorné boxy, vzdušné stáje a také část dne, kdy je ve stáji úplný klid a koně mohou v klidu odpočívat a regenerovat.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. rekonstrukce, rozšíření? 
Jelikož jsme stále ve stavu „stavba a rekonstrukce“, tak je v plánu mnoho maličkostí a úprav. Přibude parkoviště pro kamiony, urovnají se a zpevní všechny cesty a dvůr. Bude se také přesouvat kolotoč na místo starého domu, který se bude tento rok bourat. Vyroste nám tady malý travnatý val pro trénink kombinací do crossu a v jednání je odkoupení části pole za halou, protože výběhů není nikdy dost. 
 
Foto: Monika Smolková, Daniel Tarka, Adéla Podzemská, Jakub Vítek / poskytla Nikol Ečerová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE