reklama 11C

V Libereckém kraji vznikl oddíl jízdní policie. Dohlédne na pohraničí

ikonka

Policie České republiky má nový oddíl jízdní policie. Vznikl v Libereckém kraji a napomůže ke zvýšení bezpečnosti v česko-polském a česko-německém pohraničí. Policejní koně jsou ustájení ve zrekonstruovaném školním statku ve Frýdlantu.
19.12.2021 16:23  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Policie v Libereckém kraji má nově oddělení služební hipologie. Možná vás napadne otázka, proč právě v Librereckém kraji. Krajské ředitelství policie Libereckého kraje má totiž díky své geografické poloze svá specifika. Nachází se na tzv. „trojzemí“. 
 
Na jedné straně sdílí cca 25 km dlouho státní hranici se Spolkovou republikou Německo, na druhé straně sousedí s Polskou republikou, se kterou má společnou cca 125 kilometrů dlouhou hranici. „Velmi značnou část státní hranice tvoří pro policisty se standardními dopravními prostředky špatně dostupný terén. Zejména v oblasti hranice s Polskou republikou se policisté potýkají s přeshraniční kriminalitou. Dalším specifikem jsou známé a turisty velmi vyhledávané rekreační oblasti jako jsou Český ráj, Krkonoše, Bedřichov nebo okolí Máchova jezera, kde s probíhající turistickou sezónou souvisí i zvýšená kriminalita,“ uvádějí zástupci policie ČR na svém oficiálním webu.
 
Krajské ředitelství také zajišťuje mnoho sportovních a kulturních akcí, mezi které v prvé řadě patří prvoligová a mezinárodní fotbalová utkání a také hokejová utkání, ale také například mezinárodní běh na lyžích "Jizerská 50", cyklistické závody a různé hudební festivaly.
 
 
Koňské hlídky budou sloužit především ke zvýšení bezpečnosti v česko-polském a česko-německém pohraničí a v Mikroregionu Frýdlantsko. Působit budou i v turisty vyhledávaných oblastech Krkonošského národního parku a CHKO Jizerské hory a v rekreačních oblastech Český ráj nebo Máchův kraj.
 
„Zprvu budou koně využíváni zejména k hlídkové činnosti, zejména v hůře přístupných místech, postupně budou zařazováni do speciálních policejních činností, jako jsou např. bezpečnostní opatření jako jsou riziková fotbalová utkání a narušení veřejného pořádku napři při demonstracích, ale také při preventivních obhlídek rekreačních oblastí. Jejich dalším přínosem bude využití při pátracích akcích po hledaných osobách v těžce přístupném terénu a dále také reprezentace Policie České republiky při slavnostních příležitostech a aktech,“ uvedla koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje Vladimíra Šrýtrová v tiskové zprávě na webu Policie.cz.
 
Policie má koně ustájené ve zrekonstruovaném školním statku ve Frýdlantu. „Nyní máme čtyři koně, dva teplokrevníky a dva starokladrubské vraníky, počítáme ale s postupným navýšením,“ sdělil krajský ředitel plk. Ing. Ondřej Musil. „Pokud vše dobře půjde, tak bychom si přáli příští rok nakoupit další dva koně, kteří půjdou na roční výcvik a na útvar pak přijdou v roce 2023.“
 

Čtěte také: Komfortní cestování policejních koní. Auto za téměř osm milionů korun

 
Areál školního statku je v současné době využíván Střední školou hospodářskou a lesnickou Frýdlant, jejíž zřizovatelem je Krajský úřad Libereckého kraje. V prostorách statku je vykonáván odborný výcvik studentů v oboru chovatel koní apod. Kraj chce v budoucnu areál zrekonstruovat. Maximální kapacita stájí je kolem deseti koní. O čtyřnohé pomocníky se v tuto chvíli ve Frýdlantu starají tři stájníci.  
 
V celé republice jsou zatím hipologická oddělení státní policie pouze v Praze, v Brně a ve Zlíně. Další fungují v rámci městských policií. Liberecké policisty na koních budou moci v budoucnu využívat i jiné kraje. 
 
Foto: Policie ČR, Vladimíra Šrýtrová
Zdroj: tisková informace Policie ČR



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }