reklama 11C

V Decathlonu umí poradit, jak můžete strávit dovolenou se svým koněm

ikonka

/PR článek/ Dovolená, na kterou vezmete svého koně, to je pro mnohé jezdce sen. Jak to vypadá, když se takový sen začne plnit, co všechno musíte naplánovat a co budete potřebovat zabalit? O tom je rozhovor s Ilčou Bednářovou z teplického Decathlonu.
15.07.2022 15:09  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Vyjet na dovolenou se svým čtyřnohým parťákem je sen mnoha koňáků. Jak to ale vypadá, když se sen začne konečně realizovat? Na co je dobré se připravit a co určitě stojí za pozornost? O to se v dnešním rozhovoru podělí Ilča Bednářová, kolegyně z Decathlonu v Teplicích.
 
Ilčo, co pro tebe vlastně znamená, vyjet s koněm na dovolenou?
Já si takovou dovolenou představuji vlastně jako “puťák”. Prozkoumáváme při něm okolí a v sedle jsme i osm hodin denně. Je to hodně fyzicky náročné a jezdec už musí být schopný koně ovládat i řešit nastalé situace. Každý může mít ale představu jinou, důležitý je společně strávený čas. 
 
Kdy myslíš, že je vhodné cestu naplánovat?
To je hodně individuální, vyjet se dá v podstatě kdykoliv. Nejideálnější podmínky jsou na jaře nebo na podzim.  A to hlavně kvůli počasí. Zároveň také není hlavní sezona, kdy jsou kempy i okolní cesty, po kterých se koně mohou pohybovat, plné rekreantů. I cyklostezky jsou volnější. Po nich koně smějí jezdit, ale přednost má vždy cyklista. 
 
Co je podle tebe určitě dobré zjistit si předem?
Základem je mít předem prozkoumané možnosti ubytování v okolí. A to pro sebe, ale hlavně pro koně. Jemu je potřeba postavit bezpečnou ohradu, což ne všechny kempy tolerují. Přenocovat se dá i pod širákem, ovšem nejpohodlnější je domluvit ustájení v jezdeckém areálu. Výhodou potom je, že si nemusíte vozit vlastní seno. 
Právě zajištění ubytování předem považuji za to vůbec nejdůležitější. Skvělá varianta je také krátkodobé ustájení v jednom areálu, ze kterého každý den vyjedete na výlet. 
 
Jaké vybavení by člověk neměl zapomenout vzít s sebou?
Pokud se rozhodnete stavět na jednotlivých lokacích vlastní ohradu, je nutné mít k tomu potřebné věci. Tedy minimálně sloupky a ohradníkovou pásku. 
Kromě klasických věci na ježdění pro vás i koně doporučuji nezapomenout na odpocovací deku, lékárničku pro jezdce i koně, čištění a krmení. U nekovaných koní je dobré zvážit také botičky, nikdy nevíte, jak bude vypadat místní terén. Pro jistotu s sebou vozím i náhradní uzdečku, už se mi stalo, že si při pití v potoce kůň přišlápl otěže a roztrhl lícnice.
 
Počítejte též s možností přeháněk a sbalte nepromokavé oblečení pro sebe a pláštěnku pro koně. Jinak je těžké určit, co přesně sbalit, protože je to dost individuální. Pro jezdce doporučuji určitě legíny, jsou lehké, pohodlné a netlačí do břicha. 
 
Můžeš se podělit o nějaké tipy, kam vyrazit?
Jet se dá v podstatě kamkoliv, ale určitě bych nikam nejezdila bez předchozí domluvy a plánu na ubytování pro koně. Člověk si snadno rozloží stan, ale bezpečně umístit takové zvíře je složitější. 
 
Za sebe určitě doporučuji Svatošské skály, kde se nachází areiál Svatošský dětský ráj. Dala se tam brodit řeka, okolí je nádherně členité a dá se dojet až na Loket. 
 
A jak jezdec pozná, kudy s koněm jet?
Doporučuji navštívit web Konskestezky.eu, kde lze najít spoustu informací o hipostezkách. Těch je v ČR celkově málo a spousta z nich není registrována, pár z nich lze najít i na Mapy.cz, odkud lze stáhnout i offline verzi map, které jsou pak dostupné i bez přístupu k internetu. Na všech cestách ale po svém koni uklízejte, jde o vizitku nás koňáků obecně. Černý pytel by v kapse měl být automaticky. 
 
Závěrem přeji všem, kteří se na dovolenou s koněm vydají, aby si ji užili. Jde o skutečně nepopsatelný zážitek, který upevní váš vzájemný vztah. 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE