reklama 11A

Úvod Zimní ligy patřil Oranžovým tygrům. Linda Portychová vyhrála v poháru

ikonka

První kolo Zimního jezdeckého poháru okořeněné premiérou týmové ligy přilákalo do Královic u Slaného početné startovní pole, ale také velké množství diváků. Nejvyšší bodový příděl získali Oranžoví tygři, ale také Klára Hlaváčková a Linda Portychová.
10.02.2024 22:32  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Lenka Šilhová, Equiframe  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Novinkou desátého ročníku Zimního jezdeckého poháru v parkurovém skákání je týmová soutěž, do níž se přihlásilo v průběhu ledna celkem pět tří až čtyřčlenných družstev. Do každého kola přitom nastupují vždy dva týmovým kapitánem nominovaní jezdci, jejichž dosažené výsledky se sčítají. 
 
Jako první se na start postavil domácí celek Šedí vlci reprezentovaný Lukášem Sojkou s dvanáctiletým valachem Zacharias Altstream a Janem Studničkou v sedle osmiletého valacha Leporsche TH. Zatímco první jmenovaný dokončil s nulou na bodovém kontě, druhý jednou chyboval. Čistě začaly i Černé pumy díky výkonu Sáry Dvořákové ve dvojici se sedmiletou klisnou L´Unique van het Serclaeshof. Jenže její kolega Daniel Pospěch dovezl na šestiletém valachovi Kannan Son osm trestných bodů a pumy se tak zařadily za vlky. 
 
Precizní jízdou dala velké naděje Bílým liškám Dominika Hrubešová v sedle jedenáctileté klisny Cordelie. Nicol Čížková však s třináctiletým valachem Guus S zaznamenala jednu chybu, což znamenalo stejné skóre jako v případě Šedých vlků. Ve prospěch lišek hovořil součet časů 121,5, což znamenalo téměř čtyřsekundový náskok na konkurenční sestavu. 
 
Mnohými favorizovaným týmem byli Zlatí lvi, jenže těm se vůbec nedařilo. Linda Portychová s šestiletou klisnou Nina 8 dovezla do cíle osm trestných bodů a Miloslav Pířhoda na šestiletém valachovi Invictus de Verdoso přidal další čtyři. Na startu už zbývali jen Oranžoví tygři a ti již věděli, že když dokončí s nulou, jednoznačně zvítězí. Jenže Adéla Potluková na třináctiletém valachovi HD Bitter Sweet se nevyhnula jednomu shození a vše tudíž bylo na Petře Tvrdíkové. Ta musela jet bez zaváhání a pokud možno v rychlém čase. To se jí na čtrnáctileté klisně Dracara povedlo, nezapisovala žádnou penalizaci a čas 57,50 byl nejlepší ze všech. V součtu měly obě dvojice 117,88 sekund, což zajistilo Oranžovým tygrům první výhru před Bilými liškami a Šedými vlky. Čtvrté místo patřilo Černým pumám a páté Zlatým lvům.
 
„Dnes jsem si to moc užila, Dráča je skvělá kobyla. Jela jsem s ní na pohodu a vyšlo to,“ zhodnotila po soutěži Petra Tvrdíková. „Určitě to, že jsme jeli dnes jako poslední, byla určitá výhoda. Překvapilo mě, že ostatní týmy chybovaly. Než jsme vstupovaly do haly, tak jsem Adéle říkala, že dost shazují, takže můžeme vyhrát. Nakonec se to opravdu povedlo, z čehož mám velkou radost. Příště se určitě budeme snažit jet stejně, jako dnes,“ dodala spokojeně členka vítězného týmu. Oranžoví tygři díky úvodnímu vítězství budou v druhém kole opět nastupovat jako poslední. Zatímco při úvodním mítinku startovní pořadí určoval los, při těch dalších bude stanoveno podle průběžného pořadí družstev.
 
Ligové klání se jelo na parkuru stupně L*, tedy s výškou překážek 115 centimetrů. Stejný kurz absolvovali také účastníci Malé túry Zimního jezdeckého poháru, v níž nenašla přemožitele Klára Hlaváčková v sedle čtrnáctiletého valacha Skip 59. Druhá skončila Linda Portychová na osmileté klisně Copycat EBH Z a třetí Kristýna Poštová, jež sedlala jedenáctiletou klisnu Charlie 28. 
 
Ve Velké túře se osmi dvojicím z dvanácti podařilo parkur stupně S* s překážkami do 125 centimetrů překonat bez trestných bodů, a tak se o vítězství utkaly na zkráceném kurzu v rozeskakování. Pěkný výkon zopakovala Klára Hlaváčková s jedenáctiletou klisnou Machare Bono. Čas 35,10 ji zařadil na konečný třetí řádek výsledkové listiny za Miloslava Příhodu sedlajícího dvanáctiletého valacha Carman. Ten byl sice o 21 setin rychlejší, ale na prvenství mu to zdaleka nestačilo. Více jak dvě vteřiny k dobru totiž měla v cíli Linda Portychová na jedenáctiletém hřebci Copin´s Boy. 
 
„Já jsem si to dnes v Královicích užila doslova od rána až do večera. Poslední parkur se mi jezdil úplně nejlépe a dávám za něj staviteli Zdeňkovi Krpelovi jedničku. Byl na mírách, ale příjemně se skákal a pěkně to odsýpalo. Hned poté, co Copin´s Boy skočil jedničku a cítil se dobře, tak jsem zkusila trochu zabrat a povedlo se. Jsem moc spokojená, jelikož se do sportu vrátil po půlroční pauze,“ konstatovala vítězka hlavní soutěže, která bude v Královicích startovat i při dalším kole Zimního jezdeckého poháru v Královicích. To se uskuteční v sobotu 24. února. O týden dříve je na programu druhé vozatajské kolo seriálu pořádané Národním hřebčínem Kladruby ve Slatiňanech. Podrobnosti zájemci najdou na stránkách www.jezdeckypohar.cz.
 
Zdroj: tisková zpráva Zimního jezdeckého poháru
Foto: Lenka Šilhová, Equiframe
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }