reklama 11D

První triumf v Lize národů pro Němce. Favorizované Iry zklamalo druhé kolo

ikonka

Historicky první kvalifikaci parkurového seriálu League of Nations vyhrál německý tým. Náročnou dvoukolovou soutěž rozhodla její druhá část. Zatímco Němcům vyšla skvěle, Irové, kteří v pomyslném poločase vedli, v ní přišli o vítězství.
11.02.2024 20:50  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Martin Dokoupil  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

Nová parkurová série Liga národů, která je určená pro deset nejlepších národních týmů světa, si odbyla svou premiéru. Konala se v neděli 11. února v Abu Dhabi. 
 
Úvod dvoukolové soutěže s překážkami do 160 centimetrů absolvovali za každé družstvo všichni čtyři přihlášení jezdci. Dařilo se Němcům, Švédům a Irům. První dva uvedené celky si po škrtu nejhoršího výsledku z prvního kola přinášely pouze čtyři trestné body, Irové dokonce jako jediní postupovali s nulou. 
 
Do druhého kola určeného pro osmičku družstev už nastoupili za každé z nich pouze tři reprezentanti, jimž se započítaly všechny dosažené výsledky. Němci nechali řečeno fotbalovou hantýrkou „sedět na lavičce“ Christiana Ahlmanna, přestože v prvním kole patřil spolu s bělkou Blueberry k bezchybným dvojicím. 
 
Dál pokračoval Christian Kukuk s hřebcem Mumbaiem, jenž k jednomu shození v prvním kole přidal napodruhé nulu. Dvě čisté jízdy předvedla Jörne Sprehe v sedle klisny Sprehe Hot Easy. David Will na valachovi My Prins van Dorperheide dovezl po jedné chybě v každém kole, přičemž ta, kterou udělal v prvním kole, se Němcům nepočítala. Celkem tedy měl jejich tým v závěru soutěže osm trestných bodů.
 
Šéf švédské ekipy nechal odpočívat Antonii Pettersson Häggström, jíž první jízda se Zarou de Laubry Z vůbec nevyšla. Právě její výsledek se Skandinávcům nezapočítával. Henrik von Eckermann s Ilianou podržel tým dvěma čistými výkony. Příliš se však nevedlo Pederovi Fredricsonovi, jenž s hřebcem Alcaponem des Carmille k jednomu shození z prvního kola přidal následně dvanáct trestných bodů. Třetí švédský zástupce Rolf Göran Bengtsson na Zuccerovi udělal v celé soutěži jednu chybu. Švédi se s celkovými dvaceti trestnými body mohli s myšlenkou na vítězství rozloučit.
 
Do druhého dějství nastupovalo jako poslední trio irských jezdců. Tím, kdo jen přihlížel, jak si vedou kolegové, byl Denis Lynch. Všem bylo jasné, že aby vedení udrželi, nesmějí překročit hranici osmi trestných bodů. Zahájení bylo nadějné. Richard Howley na hnědákovi Consulentovi du Prelet Z potvrdil formu, jež se ho drží už řadu měsíců, a do výsledkové listiny zapsal dvojitou nulu. Jenže Michael Pender v sedle valacha HH Calaise čistý výkon z prvního kola nezopakoval, udělal dokonce dvě chyby. Když pak shodil překážku i Mark McAuley na GRS Lady Amaro, vypukla mezi členy německé výpravy radost. 
 
„Je to moc hezký pocit. Easy skákala úžasně, jsem na ni moc pyšná. Pro mě je to nejlepší kůň vůbec,“ nechala se slyšet šťastná Jörne Sprehe. Spokojený byl i Christian Kukuk, který na adresu Mumbaie řekl: „Je to vlastně jeho první pětihvězdový mítink od loňského mistrovství Evropy. A on vždy potřebuje pár parkurů, aby se dostal znovu do rytmu. Speciálně na této úrovni, což je normální. Ale měl jsem velmi dobrý pocit, i když po chybě v prvním kole to bylo napínavé. V druhém kole však ukázal, co v něm je.“
 
David Will neskrýval nadšení: „Jsem unešený z celého týmu. Zvlášť Jörne s dvěma nulami byla dnes výjimečné dobrá. Já jsem se svým koněm spokojený, skákal skvěle. Shození v prvním kole byla vyloženě moje chyba.“ Dobrý pocit měl i Christian Ahlmann. Na otázku, zda nelituje, že nebyl vybrán do druhého kola, uvedl: „Vůbec ne. S klisnou jsem byl moc spokojený. Je to v podstatě poprvé, co skákala regulérní stošedesátku.“
 
Němci jsou tedy prvními vítězi Longines League of Nations 2024, za nimi dojeli Irové a třetí skončili Švédi. Následovali Brazilci, Švýcaři, Američani a Britové. Do druhého kola šli také reprezentanti UAE, kteří závodili na divokou kartu, protože do týmové top 10 nepatří. Těm připadlo osmé místo. Devátí byli Nizozemci, desátí Francouzi a jedenáctí Belgičani. 



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE