reklama 11A

Startuje Liga národů. Nová série proti sobě svede deset nejlepších týmů

ikonka

Desítka nejlepších parkurových týmů sestavená podle bodování jezdců ve světovém žebříčku se potká o druhém únorovém víkendu v Abu Dhabi, aby změřila síly v úvodu nové série League of Nations. V čem spočívá formát soutěže a kdo se v ní předvede?
10.02.2024 20:15  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Leanjo de Koster  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

V Abu Dhabi se v neděli 11. února uskuteční historicky první kolo parkurové série Longines League of Nations (LLN) neboli Ligy národů. Nový formát týmového klání je nadstavbou Poháru národů, respektive EEF Serie, jež bude pokračovat pro národní družstva, která do ligy nepatří.
 
Podle pravidel v ní totiž závodí z celého světa pouze deset nejúspěšnějších týmů. Určující je postavení šesti nejlepších jezdců dané země na žebříčku Mezinárodní jezdecké federace (FEI). Minimálně jeden z šestice pak musí věkem patřit do kategorie do 25 let.
 
Pro úvodní sezonu 2024 byl kvalifikační žebříček stanoven na základě pravidelného měsíčního žebříčku FEI, který byl propočítán po říjnovém finále skokového Poháru národů 2023. 
 
Pro rok 2025 a dále bude pořadí v bodování Longines League of Nations založeno na pravidelném měsíčním žebříčku Longines publikovaném po skončení finále seriálu. Vítězný tým z finále Ligy národů získává automaticky startovní pozici pro následující sezonu.
 
 

Jak se LLN jezdí?

FEI vypsala v sezoně 2024 čtyři kvalifikační závody. V únoru v Abu Dhabi, v březnu v Ocale na Floridě, na přelomu května a června v St. Gallenu a koncem června v Rotterdamu. Po nich bude následovat finále, které se odehraje tradičně v Barceloně začátkem října. Desítka týmů bude v kvalifikacích sbírat body do tabulky League of Nations. Do Barcelony pak zamíří osm nejlepších.  
 
Samotná soutěž bude vždy dvoukolová. Obě části se odehrají na totožném kurzu a budou hodnocené podle tabulky A. Ale oproti formátu Poháru národů bude přeci jen trochu odlišná. První kolo absolvují všichni jezdci čtyřčlenného národního týmu, tak jako je zvykem i v Nations Cupu. Stejně tak se bude jeden nejméně vydařený výsledek čtveřici škrtat. 
 
Do druhého kola postupuje pouze osm celků z kola prvního. A absolvují ho na rozdíl od Nations Cupu už jen tři jezdci za družstvo, přičemž se jim budou započítávat všechny výsledky.
 
 

Kdo se letos představí?

Do premiérového ročníku postoupili v pozici nejúspěšnějšího parkurového celku Irové. Jejich šest nejlépe postavených jezdců na Longines žebříčku nasbíralo na podzim 2023 v součtu nejvíc bodů. Za nimi následují reprezentanti USA, dále Francouzi, Němci, Švýcaři, Britové, Nizozemci, Belgičani, Švédi a Brazilci.
 
Při prvním mítinku se proti sobě postaví špičkoví jezdci. Švédská jezdecká federace vysílá mimo jiné světovou jedničku Henrika von Eckermanna či Pedera Fredricsona. Němci přihlásili Christiana Kukuka nebo Christiana Ahlmanna, Irsko budou reprezentovat Denis Lynch, Richard Howley, Mark McAuley a Michael Pender.
 
Na mládí vsadili Britové, v Abu Dhabi budou skákat Jack Whitaker nebo Joseph Stockdale. Jur Vrieling a Leopold van Asten nastoupí v nizozemském týmu a Grgeory Wathelet bude jedním z reprezentantů Belgie. V brazilských barvách pojede Marlon Zanotelli, Yuri Mansur či Luciana Diniz. To samozřejmě není vše. Deset zemí a deset družstev, to je čtyřicet výborných skokanů.
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE