reklama 11D

Pro vítěze čakan a koupel v příkopu. Cena Chodska se jezdí už 60 let

ikonka

Jen pár parkurových soutěží v Česku má delší tradici. V Domažlicích se letos jela šedesátá Cena Chodska. Jak vůbec vznikl klub v tomto krásném historickém městě, kdo jsou vítězové tradiční soutěže a co je to čakan, který získává nejlepší jezdec?
05.06.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

V neděli 21. května 2023 se v Domažlicích odehrála Cena Chodska. Soutěž organizuje každoročně Tělovýchovná jednota Start Domažlice a patří k těm, které mají v České republice nejdelší tradici. 
 
„Letos proběhl už šedesátý ročník. První dva ročníky se konaly na místním škvárovém hřišti současného vlastníka Sokola Domažlice. Vzhledem k požadavkům orgánů hygieny na využívání hřiště i pro fotbal byla v roce 1966 zahájena výstavba vlastního kolbiště. Za celou dobu se akce nekonala jen dvakrát. V roce 1967 byl nezpůsobilý terén nově vybudovaného kolbiště a v roce 2020 to bylo kvůli covidovým opatřením,“ popisuje Antonín Pittner, dlouholetý člen klubu. 
 
Soutěž přitahovala vždy pozornost jezdců, v její šest dekád trvající historii v ní dokázala zvítězit řada známých skokanů včetně členů národní reprezentace. Jmenovat můžeme mimo jiné Aleše Opatrného, Kamila Papouška, Ondřeje Zváru, Jiřího Lužu nebo Ondřeje Nágra. Ve starších ročnících slavili Zdeněk Krpela, František Lomský, Miloslav Mentlík nebo Marcela Šímová.
 
Zajímavou tradicí je, že vítěz hlavní soutěže dostává chodský čakan, což je bohatě zdobená sekyrka a symbol Chodů při ochraně hranic. A ještě jedna věc čeká vítěze, a to koupel ve vodním příkopu. Závody jsou pro domažlický oddíl vrcholem sezony. 
 
„Připravený musí být celý areál, takže se zapojují opravdu všichni členové oddílu včetně jejich přátel a rodinných příslušníků. Snažíme se neustále renovovat, momentálně pracujeme na zázemí a překážkovém materiálu. Pořádání parkurových závodů není jednoduchou záležitostí, požadavky účastníků se samozřejmě zvyšují. Problémem jsou i sponzoři, jejichž zajištění je možné pouze na základě známostí. Nemáme takové možnosti jako velké vytížené areály, ale všichni naši členové se vždy snaží zajistit účastníkům co nejlepší služby a prostředí,“ říká Antonín Pittner. 
 
 

Jednašedesát let existence oddílu

Jezdecký oddíl v Domažlicích vznikl v roce 1962 za podpory skupiny nadšenců, kteří poskytli finanční prostředky na nákup koní. „Tři koně byli z bývalého vojenského hřebčína v Hostouni a šlo o remonty a tři starší koně byli zakoupeni od pohraniční stráže. Koně byli ustájeni v soukromém objektu Ing. Tomandla, jízdárna byla na vojenském cvičišti pod Vavřincem. V Domažlicích byly začátkem šedesátých let už dvě Tělovýchovné jednoty, a to RH Domažlice a Jiskra Domažlice. Ty odmítly vzít jezdecký oddíl pod svoji činnost, takže zhruba tři roky vystupovalo jezdectví oficiálně pod hlavičkou TJ Sokol Zahořany. Samostatný klub TJ Start Domažlice vznikl v roce 1965,“ líčí jeho současný předseda Oldřich Königsmark, který zároveň zastává funkci hlavního trenéra.
 
Klub má devětatřicet členů. K tomu sedm koní, čtyři klubové a tři soukromé. Na klubových koních probíhá výcvik jezdců i závody. Výcvik se zaměřuje hlavně na mladé jezdce, pro něž jsou k dispozici cvičitelé. 
 
Chod klubu stojí na členech. „Nemáme ani žádné profesionální zaměstnance. Veškerou péči o koně i provoz klubu zajišťuji členové sami. Ti se během let podíleli i na jeho budování. Úplně v počátku v roce 1966 přispěl tehdejší MěNV Domažlice, který vykoupil pozemky a v rámci programu „Akce Z“ poskytl finanční prostředky i na výstavbu stájí a souvisejících objektů – klubovny, skladových prostor a podobně. Návazně poskytl prostředky i na pískové kolbiště a dvě opracoviště. Na výstavbě se ale podílela velká část členů a hlavní zásluhu celkově na provozu má tehdejší hospodář MVDr. Jiří Rojt. Na jeho počest se při Ceně Domažlic jezdí „Memoriál MVDr. Jiřího Rojta“. Halu bohužel k dispozici nemáme, i přesto, že právě doktor Rojt v devadesátých letech zajistil halu z Německa jen za demontáž a odvoz,“ říká Antonín Pittner.
 
 

Rekordman Sacipont JV

K úspěšným odchovancům a stálým členům patří Vladimír Janča, který závodí na vlastních koních. Je to účastník mistrovství republiky a čtyřnásobný vítěz Ceny Chodska. Sedlal při tom svého nejúspěšnějšího koně, kterým je plemeník Sacipont JV. Ten je tak se čtyřmi vítězstvími společně se svým jezdcem suverénním rekordmanem. 
 
Závody jsou už řadu let dvoudenní a za ty dva dny bývá kolem dvou stovek startů. Většina závodníků jsou pravidelnými účastníky, ale každoročně startují i noví jezdci. „Pravidelnými účastníky bývali v sedmdesátých a osmdesátých letech tehdy velmi úspěšní jezdci TJ Bořeň Svinčice. Později také Aleš Opatrný, bratři Jiří a Kamil Papouškovi nebo Zdeněk Hruška a Jiří Tměj. Samozřejmě velké zastoupení mají jezdci patřící do západočeské oblasti,“ popisuje Antonín Pittner.
 
„Na všechny ročníky vzpomínám rád, ale samozřejmě nejvíc na ty, v kterých zvítězili naši členové Ing. Josef Stočes a Jiří Matějovič. Mně se vyhrát nepodařilo, nejblíž jsem byl na druhém místě v roce 1969 a třikrát jsem byl čtvrtý. A také rád vzpomínám na rok 1983, to jsme pořádali mistrovství České republiky, což samozřejmě přivedlo skvělé jezdce a hodně diváků. S účastí jezdců problém nebývá, vzhledem k tomu, že máme dobrý povrch, takže nevadí ani nepřízeň počasí. Ale pro diváky je počasí důležité,“ dodává. Letošní ročník se i díky příjemnému květnovému slunci vydařil. 
 
Foto: Martina Kůstková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE