reklama 11A

Přívěs versus přepravník. Přečtěte si pár postřehů z praxe

ikonka

/PR článek/ Pokud vlastníte přívěs nebo přepravník na koně, mnoho z Vás bude určitě preferovat právě to, co má nyní na dvoře. Pokud je to právě přepravník, jistě už víte, že jste udělali správné rozhodnutí. Zvažujete-li koupi přívěsu, čtěte dál.
26.02.2019 11:02  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

Pokud se rozhodujete o koupi přívěsu, dáme vám pár důvodu k zamyšlení z praxe dlouhodobých koňáků, proč přepravník vždy zvítězí nad přívěsem.

Jízda a jízdní vlastnosti

Ušetřete si stres s přepravníkem. Jízda s přívěsem vám dá vždy zabrat, hlavně když cestujete na dlouhé vzdálenosti. Ostatní řidiči, pokud vidí na cestě přepravník, jsou k vám mnohem obezřetnější, neboť jste více vidět, stejně tak, jako když potkáte například kamión. S přívěsem musíte neustále kontrolovat dění ostatních řidičů a být připraven na nečekané brždění a rozhodně delší brzdnou dráhu, což zvyšuje riziko nebezpečí. Nemluvě o turbulenci od rychle předjíždějících vozidel či výmolech na cestách. Výsledkem je okamžité rozkmitání vozidla až do smyku a následné převržení přívěsu. 

Přepravník má také lepší kvalitu odpružení, tedy méně otřesů na nerovných komunikacích, které by zbytečně stresovaly koně a k řízení postačí pouze běžný řidičský průkaz sk. B. 

Ruku na srdce… je pro vás lehké couvat s přívěsem? Statistiky dokazují, že pouze 8% řidičů vlastní řidičský průkaz sk. E a pouze 4% jej aktivně využívají.

Další nevýhodou přívěsu je nutnost před každým transportem přitáhnout, zaháknout na kouli a připojit elektrickou zásuvku, to může být pro většinu žen, ale i můžu, obtížným krokem. S přepravníkem nic takového dělat nemusíte. 

Pokud často cestuje s přívěsem skrze vysoké kopce, tak zátěží přívěsu pravděpodobně odbouráte motor svého osobního vozidla. Bohužel musíme zmínit i riziko případné nehody, kdy se přívěs může utrhnout z tažného zařízení vozidla a nekontrolovatelně pojede nebo se skutálí po vozovce, což může mít fatální následky. Přepravníky jsou již z výroby uzpůsobeny pro vyšší zatížení a časté užívání.

Jednoduše řečeno, jízda v přepravníku je pro řidiče i jeho koně klidnější, komfortnější, bezpečnější a ekonomičtější, ale to rozebereme více v dalších bodech.

Transport koní a dalších potřeb

Přepravník sám o sobě má dokonalejší prostředí pro přepravu koní, než-li přívěs. Nejedná se pouze o větší prostor pro koně, ale také o směr jízdy koní. Zamyslete se, taky vám vždy přišlo, že když se posadíte ve vlaku do protisměru jízdy, bude to bezpečnější? Ano, měli jste pravdu, při nárazu nepoletíte přes cely vagón, stejně tak je to u přepravníků s tím ohledem, že se koně neudeří nárazem do hlavy, tak jako u přívěsů. Pouze se opřou o stěnu za kabinou a lehce vybalancují vzniklou situaci.
Je také známo, že mnoho koní prostě přívěs nesnese a jejich nakládka je velice obtížná. Tedy pokud se to vůbec podaří. Do přepravníku koně nastupují skrze boční rampu, celý vstup je pro koně prostornější a tedy komfortnější. 

Koně jsou i po dlouhé jízdě v přepravníku klidnější. Také fyzická náročnost je omezena na minimum. S tímto se u přívěsu nesetkáte.

Výhoda přepravníku tkví i v jeho úložném prostoru, nabalte si jídlo, vodu, oblečení i své jezdecké potřeby na daleké cesty či závody, kde strávíte mnoho času. Přepravník díky své kompaktnosti poslouží dobře i jako běžná dodávka. Snadná rozložitelnost prostoru pro koně, poskytne rozměrnou plochu pro převoz objemnějších věcí. 

Bezpečnost

Mnohé o bezpečnosti bylo již řečeno výše. Ať už o jízdě samotné, jízdních vlastnostech nebo rozdílnosti transportu koní přívěsem nebo přepravníkem. 

Jako další musíme zmínit například kamerový systém. Dokonale vám pomůže při jednoduchém couvání, kontroly koní během jízdy či sledování vozovky za vozidlem. Jelikož je koňský prostor spojen přímo s kabinou, můžete být s koňmi pomocí dodatečného okénka stále v kontaktu.

Z kabiny řidiče lze monitorovat a regulovat teplotu u koní. Své koně budete mít neustále pod dohledem a vy se můžete bezstarostně a v poklidu věnovat silničnímu provozu.

Cena a provozní náklady

I když počáteční náklady za přepravník jsou vyšší oproti přívěsu, náklady běžného provozu jsou naopak u přepravníku mnohem nižší. Pokud ale nevlastníte silné vozidlo, které přívěs utáhne, musíte přičíst i náklady za pořízení vozidla k přívěsu. To už je na zamyšlení. Tak či tak se mnoho majitelů přívěsů potýká s vysokými náklady za palivo, neboť svým vozidlem běžně tahají něco „těžkého“, k čemu vozidlo nebylo vůbec přizpůsobeno. Taktéž musíte počítat s vysokými náklady za pojištění.  A proto mnoho majitelů přívěsu čím dál častěji přechází na přepravník, který je mnohem ekonomičtější. Například přepravníky Paragan jsou nejlehčími přepravníky na evropském trhu, mají patentované aerodynamické provedení lutonu a zadního spoileru, tedy průchod vzduchu je mnohem přirozenější a šetří palivo s každým kilometrem. Jedná o velmi úspornou variantu oproti přívěsům. Delší přepravníky Paragan nabízejí i komfortní spací prostory, kdy ušetříte čas i peníze za hledání cenově dostupného hotelu na vašich cestách a po úpravě koňského prostoru i za stájový box pro jednoho koně. Kratší přepravníky Paragan pod 6 m se vlezou do úspornější třídy a tím šetří při převozu trajektem. 

Pokud jsme vás tímto článkem nepřesvědčili nebo máte jisté pochybnosti, využijte možnosti zapůjčení přepravníku RENT ME na jeden či více dní a udělejte si svůj vlastní názor. Vaše koně vám tento luxus jistě vyčítat nebudou.

Klikněte na www.paraganhorseboxes.com




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE