reklama 11D

Patnáct mužů, čtyři ženy. Parkurové mistrovství v Martinicích se blíží

ikonka

Za týden odstartuje v Martinicích mistrovství České republiky v parkurovém skákání jezdců do 25 let, žen a jednotlivců. Do hlavní kategorie nastoupí patnáct mužů a čtyři ženy. V prvním kole nejtěžší národní soutěže bude k vidění celkem 26 koní.
28.07.2022 11:45  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12D

 
Mistrovské Martinice 2022 otevře ve čtvrtek 4. srpna od 16:00 hodin soutěž jednotlivců. Do ní je přihlášeno celkem 26 dvojic, přičemž někteří jezdci nastoupí do úvodní části se dvěma koňmi, jeden dokonce se třemi. 
 
Vedle patnácti mužů bude startovat v tříkolové soutěži s překážkami od 145 do 150 centimetrů čtyři ženy. Jsou jimi Nikola Bielíková, vloni čtvrtá Alžběta Morávková (za svobodna Vojtková), dosud úřadující vicemistryně Tereza Veselá a Kateřina Veselovská. 
 
Nikola Bielíková má dva koně – Drovera a Carisona. Podobnou výhodu bude mít i několik mužů. Jiří Tměj přihlásil do mistrovského klání Crosbyho DK a Londonderryho DK, Ondřej Pospíšil nastoupí s koňmi Armani Code a Huntellar 1, Aleš Daněk se představí s Quality Boyem Z a Chesterem 92, Jan Štětina se bude snažit obhájit titul z loňska na Guusovi S a Gylordovi-S a jediným, kdo má dokonce tři koně, je Jaroslav Jindra. S koňmi Cornet´s Ninja, Helios 3 a Snail bude skákat ve čtvrtek. V sobotním druhém kole může pokračovat již pouze s dvěma svěřenci. Nedělní třetí kolo smí každý absolvovat jen s jedním koněm. 
 

Psali jsme: V mistrovské kategorii žen budeme mít větší šanci, doufá Vegrichtová

 

„V Martinicích jsou jedny z nejhezčích závodů, navíc to máme z Plzně kousek, tak tam jezdíme moc rádi,“ uvedl dosud úřadující mistr České republiky v kategorii jednotlivců Jan Štětina. Současně však přiznal, že mistrovské soutěže nemá příliš v oblibě, jelikož při nich cítí velký tlak na podání co nejlepšího výkonu. „Nerad jezdím pod tlakem. Člověk chce vždy předvést co nejlepší výsledek, ale ne pokaždé se to povede. Jelikož však do Martinic beru jen tři koně, tak to budu brát jako odpočinkové závody. Samozřejmě udělám maximum pro to, abych předvedl co nejlepší výkony,“ dodal Štětina, kterého diváci uvidí také v soutěži oblastních družstev v sedle Preselyho. 
 
Téměř padesát koní přihlásily účastnice kategorie žen. Vítězka z roku 2021 Lucie Strnadlová bere do Martinic Solidata a Quadiry. Ještě před několika dny přitom nebyla zcela rozhodnuta, zda letos nestartovat mezi jednotlivci. „Samozřejmě jsem vždy chtěla jít soutěž jednotlivců, ale musím brát v potaz, že tam jsou tři kola na úrovni 150 centimetrů a jeden z mých koní na této úrovni teprve začíná,“ zdůvodnila své rozhodnutí. „V Martinicích to mám moc ráda. Pět pěti lety jsem tam vyhrála mistrovství žen s Carinou, což bylo také super. Moc se tam těším, je tam vždy hezká atmosféra, kvalitní ustájení pro koně a příjemné prostředí,“ doplnila Lucie Strnadlová.
 
Ve stejné soutěži bude Strnadlové konkurovat mistryně republiky 2021 kategorie jezdců do 25 let Denisa Vegrichtová. Při letošním šampionátu by měla startovat s dvěma koňmi. Tím prvním je hřebec Gaboo Insprav, druhým pak klisna Blue Velvet K. „Je to asi nejlepší kůň, na kterém jsem kdy seděla. Myslím, že tato klisna má před sebou opravdu velkou budoucnost,“ uvedla na její adresu. Po dvou koních má ještě několik dalších žen, mezi nimiž jsou Aneta Bartková, Sára Finsterle, Dominika Hrubešová, Eliška Hasnedlová, Tereza Kleandr (za svobodna Mücková), Anna Kostková, Kateřina Matušková a Kateřina Mestenhauerová. Z loňských medailistek nechybí vicemistryně Veronika Jelínková s valachem Jespe. 
 

Čtěte také: Strnadlová: Calox byl silák s neomezenou možností. Solidat je mrštný

 
Mezi jezdci do 25 let bude jistě velkou favoritkou finalistka letošního mistrovství Evropy Mariana Michlíčková, jež o národní titul zabojuje v sedle koní Human Leaque a Leeve Jung 2. Silnou konkurentkou jí bude nepochybně další z účastnic evropského šampionátu ve španělské Olivě Anna Helebrantová. Ta má dokonce přihlášené tři koně – Epo van de Achterhoek Z, Greta SW a Cikaddo. Další adeptkou na medaili je Tereza Svobodová. Ta letos zažila premiéru v seniorském Poháru národů, ale i ve tříhvězdičkové Grand Prix. Na seznamu účastníků figuruje s Britanií a April Z. Na loňské stříbro z mistrovství v Olomouci se bude snažit navázat Natálie Ulčová s Demontem. Jediným mladým mužem na startu bude Daniel Rolínek se Samem 20. 
 
Mistrovství České republiky v parkurovém skákání se v Martinicích u Březnice koná od 4. do 7. srpna. Podrobnosti o programu jsou na stránkách www.mistrovskemartinice.cz.
 
Foto: Kateřina Návojová
Zdroj: Equitana Martinice



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE