reklama 11D

Opatrný na obhlídce O2 areny: Úroveň je špičková, povrch musí být top

ikonka

Během úterý začnou najíždět do stájí u libeňské O2 areny první koně, kteří se budou od čtvrtka do neděle účastnit galashow světového parkuru GC Prague Playoffs. Aleš Opatrný s hřebcem Kapsones W dorazí ve středu, ale stáje si již obhlédl v pondělí.
13.11.2023 16:56  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Česká parkurová jednička Aleš Opatrný se již nemůže dočkat začátku pátého ročníku Global Champions Prague Playoffs. Vrchol světové parkurové série v libeňské O2 areně proběhne od čtvrtka do neděle, ale první účastníci se do dějiště závodů začnou sjíždět už během úterka.
 
„Já osobně s hřebcem Kapsones W dorazím ve středu, kdy se koná vet check i warm up. Dnes, když jsem přesně po roce vstoupil do O2 areny, tak mi hned naskočila husí kůže. Vzpomněl jsem si, jak ta hala tady bouřila poté, co jsem dokončil s Forewerem parkur bez penalizace. Doufám, že letos to bude podobné, protože by tu mělo být ještě víc lidí,“ řekl Aleš Opatrný během prohlídky areálu spojené s briefingem pro zástupce médií. 
 
Připravenost stájí i zázemí pro účastníky hodnotí velmi pozitivně. „Už se toho ani moc vylepšit nedá. Hned od prvního roku, kdy se tyto závody v O2 areně konají, je standard stájí na špičkové úrovni. Pro koně je to podobné, jako když jdete do hotelu Four Seasons. O koně tady bylo vždy dobře postaráno,“ konstatoval český reprezentant ve chvíli, kdy kamiony s návěsy začaly navážet doprostřed arény první desítky tun pískové směsi, na níž budou už za dva dny trénovat účastníci závodů. „Povrch je pro nás jedna z nejdůležitějších věcí a musí být naprosto top. I pořadatelé Prague Playoffs si jeden rok zažily trable, když ten povrch nebyl takový, jaký by měl být. Tento písek z Lipska je však velmi kvalitní, zhodnotil.
 

Nepřehlédněte: Anna Kellnerová: V O2 areně odstartuji s Harrym. Těším se na fanoušky

 

Zpět do libeňské multifunkční haly se Opatrný vrátí za dva dny a do té doby musí společně s kolegy ve stáji připravit nejen samotného koně, ale i veškeré vybavení. V úterý má například naplánované stříhání zimní srsti, což je standardem u koní, kteří sportují i v chladných měsících. „Podle zkušeností z předešlých let stříhám koně těsně před odjezdem, takže Kapsonese budeme stříhat zítra. O to víc pak musí dostat dek, aby nenastydl. Hala, stáje i opracoviště jsou vyhřívané, tak je potřeba dbát na to, aby se koně nepotili. Venkovní cesta ze stájí na opracoviště a do arény je však poměrně dlouhá. Naším úkolem tak je koním zajistit na přecházení tepelný komfort,“ popisuje jezdec. 
 
I když tentokrát bude v Praze startovat jen s jedním koněm, balení věcí o moc snadnější není. „Když mám více koní, tak si normálně bereme dvě sedla a čtyři až pět uzdeček a několik různých udidel. Sem si beru jen jedno sedlo a dvě, maximálně tři uzdečky. Čištění, krmení a další vybavení je v podstatě stejné, jako na jakékoliv jiné závody, akorát teď toho bereme na množství o něco méně,“ prozradil Opatrný, který v O2 areně nebude jen v roli aktivního účastníka, ale i trenéra. „Budu tady mít tři klienty, které musím trénovat v rámci nižších soutěží na úrovni dvou hvězd. Dopoledne se budu věnovat jim a sám budu soutěžit v odpoledních hodinách. Myslím, že Kapsones W je v dobré formě. Z přípravných závodů v Šamoríně mám dobrý pocit, tak doufám, že se dobře popasuje i s tímto netradičním prostředím i náročnými kurzy od italského stavitele Uliana Vezzaniho,“ dodává.
 
Galashow světového parkuru se koná v libeňské O2 areně od čtvrtka 16. do neděle 19. listopadu. Mezi hlavní body programu se řadí sobotní Super Grand Prix LGCT, ale také Super Cup GCL, který startuje již ve čtvrtek. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti. 
 
Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále, což se bude týkat vedle jiných celků i družstva Prague Lions. Pražští lvi tak budou potřebovat co nejsilnější podporu domácích fanoušků, aby bylo možné jim držet palce nejenom během úvodního dne. Do nedělního finále se páteční části probojuje už jen šest týmů a stejný počet jich z klání vypadne.
 

Čtěte také: Pro podpisy za parkurovými hvězdami. Autogramiády při GC Playoffs 2023

 

Součástí akce je také jedinečná jezdecká show, v níž diváci uvidí poprvé v České republice netradiční disciplínu Horseboarding, kdy jezdec v sedle koně za sebou táhne skateboardistu na off-roadovém skateboardu. Velkou dávku adrenalinu nabídne i vystoupení skupiny Cali Voltige, která na koních předvádí akrobatické kousky označované jako džigitovka. Spojení akrobacie, tance a jízdy na koni představí v Praze Dajana Pfeifer. Přítomnému publiku ukáže také bezmeznou důvěru, kterou si může člověk s koněm vybudovat. Chybět letos nebudou v O2 areně opět vozatajové. Se svými čtyřspřežími se utkají při překážkové jízdě. 
 
V rámci artistické show pod taktovkou Michala Cabana návštěvníky jistě nadchnou vedle mnohých účinkujících i velké svítící loutky Dundu. Děti si ve fanzóně budou moci vyzkoušet mimo jiného přeskákat miniaturní parkur s překážkami Longines Global Champions Tour. Podrobnosti o programu najdou zájemci na webu www.pragueplayoffs.com, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek.
 
Foto: Josef Malinovský, poskytlo tiskové středisko GC Prague Playoffs
Zdroj: tisková zpráva GC Prague Playoffs
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE