reklama 11A

Kočár na cestě poslední aneb když jsou koně ve službách pohřebnictví

ikonka

K pohřebnictví koně patřili od nepaměti, nicméně v dnešní době není smuteční průvod s koňským povozem zrovna běžným standardem. Většina nám však jistě dá za pravdu, že poslednímu rozloučení s milovanou osobou dodají černí koně velmi silnou atmosféru.
15.04.2020 11:00  |  Autor: Pavlína Záhorová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Mohlo by se zdát, že kočáry tažené koňmi jsou v dnešní době na pohřbech již minulostí. Není to úplně pravda. Známý vozataj Petr Vlašic se se svými koňmi účastnil v roce 2019 celkem osmnácti smutečních průvodů. Prozradil, že pro tyto účely je však potřeba speciální výcvik koní.
 
„Mám tři pohřební vozy a k nim osm černých koní. Tyto koně je potřeba speciálně trénovat, v pohřebním kočáru totiž nechodí krokem, ale takzvaným půlkrokem. Jsou to vlastně takové krátké krůčky a je velmi náročné koně to naučit. V dnešní době na to nikdo nemá čas, s koňmi se jenom kluše a cválá, pořád jenom dopředu, dopředu. Zde je to potřeba přesně naopak,“ vysvětluje zkušený vozataj Petr Vlašic.
 
Vzpomíná, že pohřbů se účastnilo v minulosti daleko více vozatajů, velmi se však nevyplácí podcenit trénink. „Párkrát se stalo, že koně utekli, když začala hrát hudba navíc v kombinaci s negativní energií, která je s pohřby spojená. Koně ji vnímají. Dříve nás jezdilo více. Jak říká můj kamarád, jezdíme proto, protože jsme v tomto nejlepší.“
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Petr Vlašic: Nejradši závodím v zimě. Pohádkové kočáry nemají brzdu

 
Důkladná průprava koní je základ, v případě jejího podcenění se krizové situace řeší velmi složitě, přestože kočáru často sekunduje pěší doprovod. „Lidé, kteří jdou při pohřbu podél koní, nic nezmůžou. Když budou chtít koně utéct, prostě utečou. Především se musí vybrat takoví koně, kteří jsou klidní, musí být hodní a úplně oddaní na otěži. Vše musí perfektně fungovat. Pokud jsou takto vychovaní, nemají pak problém s hudbou ani provozem,“ dodává Petr Vlašic.
 
Menší zájem o tento typ pohřbů, kdy v čele smutečního průvodu převážejí zemřelého koně na smutečním kočáru, klesá mj. i kvůli tomu, že je dnes již v České republice spíše výjimkou pohřbívání do hrobu. Mnohem častější je obřad v krematoriu s následnou kremací. Převoz zemřelých na hřbitov se tak ani nekoná, neboť si pozůstalí vyzvedávají urnu o několik dní později a ukládají ji v úzkém kruhu těch nejbližších. Přesto pohřeb s koňmi má své kouzlo a je velmi důstojným rozloučením se zemřelým.
 
Foto archiv Petra Vlašice



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE