reklama 11B

Carthago Müller při körungu uchvátil komisi exteriérem i skokem ve volnosti

ikonka

Patnáct tříletých hřebců se v neděli zúčastnilo v Martinicích takzvaného körungu, tedy výběru hřebců do plemenné knihy českého sportovního koně. Jednoznačným vítězem se stal bělouš Carthago Müller, jenž komisi zaujal nejen při skoku ve volnosti.
03.03.2024 19:36  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Martina Kůstková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Předvýběr hřebců pro plemennou knihu českého sportovního koně se konal v areálu resortu Equitana Martinice. Zúčastnilo se jej patnáct tříletých hřebců, z nichž komise tvořená Davidem Vackem, Pavlem Havelkou, Janou Hanákovou, Petrem Vančurou a Ladislavem Arientem vybrala šest jedinců, kteří budou v letošní sezoně moci připouštět a také mají možnost se zúčastnit sedmdesátidenního testu, po jehož absolvování by se stali plemennými hřebci.
 
Vítězem se stal oldenburský bělouš Carthago Müller chovatele a majitele Jaroslava Teplého. Otcem hřebce je 5035 Carthago, matka Connie po Crumble. „Je to velice zajímavý a nadějný mladý hřebec. Splňoval všechny podmínky, které by plemenný hřebec měl splňovat. Zaujal exteriérem, extrémní mechanikou pohybu v klusu a podal velmi slušné a rutinované výkony při skoku ve volnosti,“ zhodnotil v rozhovoru pro internetovou televizi EquiTV.cz předseda komise David Vacek.
 
Úplně prvním koněm, který společně s chovatelkou a majitelkou Annou Reinbergerovou slyšel verdikt „vybrán“ byl Brilliant Bernstein po otci 1523 Bernstein z matky Brilliant RH Z po otci Berlin. Ten se navíc stal nejlepším zástupcem plemene slovenský teplokrevník, po němž převzal zkratku CS český sportovní kůň. „Zaujal silnou kostrou, dobrým pohybem a dobře se předvedl i při skokové zkoušce,“ zmínil předseda hodnotící komise.
 
Úspěšný byl také český teplokrevník Louis-H chovatele a majitele Michala Hanouska. Otcem vybraného hřebce je Lamaze TN, matka Dahlia van Rossemhof po Filou des Mesnils BD. Tento hnědák se velmi dobře prezentoval ve skokové řadě, hodnotitele zaujal skvělým výkonem podaným při skoku ve volnosti.
 

Psali jsme: Royal White TN se stal vítězem körungu ČT. Prémii obdrželi hned tři hřebci

 
Vybrán byl dále westfálský zástupce Nespresso Blanc Deluxe po otci Nevados S z matky Collier Deluxe po Colbert GTI. Chovatelem koně je Natalie Wessels, majitelkou Dominika Hochmanová. „Zaujal exteriérem, dobrou horní linií a ve volnosti předvedl také zajímavé výkony,“ uvedl Vacek.
 
Holštýnský kůň Colourful Spirit na sebe upoutal zvýšenou pozornost komisařů už při předvedením na tvrdém podkladu, a to jak plemenným výrazem a celkovým exteriérem, tak mechanikou pohybu ve volnosti. Otcem tohoto hnědáka je Chinchero z matky Kissing Queen po Cavtat PKZ. Majitelem koně je Karel Polák, chovatelem Simone Konopka. 
 
Posledním hřebcem, který byl vybrán, je Explosion RVP Z po otci 5206 Elvis ter Putte z matky Cimi Z po Clinnus. Komisi přesvědčil na základě výkonů ve volnosti a měl také dobrý exteriér, což jistě velmi ráda slyšela chovatelka a majitelka Petra Vitásková. 
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }