reklama 11D

Beaumont Jana Chýleho nejlépe hodnocen na konci 70denního testu

ikonka

Za přísných hygienických opatření byl v pátek 30. října ukončen 70denní test plemenné knihy CS. Areál v Hradištku u Sadské zůstal zcela uzavřen veřejnosti a postupně hodnocením prošli čtyři hřebci. Nejvyšší známku 8,1 dostal Beaumont Jana Chýleho.
31.10.2020 08:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12C

 
Takové zakončení 70denního testu nepamatují nejen zástupci plemenné knihy CS ze Svazu chovatelů slovenského teplokrevníka v ČR, ale asi ani z jiných svazů. Vše proběhlo v Hradištku u Sadské doslova za zavřenými dveřmi za přísných hygienických opatření a v mimořádném režimu.
 
Sedmdesátidenní test plemenné knihy CS ukončili čtyři hřebci a všichni prošli bez závažných potíží. Splnili tak nárok na to se stát plemenným hřebcem. Vítězem se stal Beaumont, jehož prezentoval chovatel Jan Chýle.
 
Nejprve se předvedl z drezurní sekce hřebec Maroco (o: 2227 Monaco, m: 80 / 7 Fanny po 5139 Florencio) z Valdštejnské obory chovatele Petra Vančury. „Ačkoliv byl v drezurní sekci jediný zástupce, tak byl perfektní. Velmi dobře se prezentoval a prokázal takové chody, jaké drezurní kůň má mít. Je to mladý tříletý hřebec a určitě má před sebou slibnou budoucnost jak sportovního koně, tak i plemeníka, kterých je u nás, co se týče drezury, nedostatek,“ uvedl komisař Rudolf Doležal. Jeho výsledná známka byla 8,1 bodů, přičemž 8,4 získal za charakter, klus, cval, předpoklady k výkonu a připravenost. Vysokou známku 8,2 obdržel za uvolněnost pohybu a přijímání pomůcek.
 
Dalším hřebcem, který prošel 70denním testem, je Nathan (o: 5010 Aloube Z, m: 43 / 454 Noelly po 1260 Askano-T). „Hřebec slovenského teplokrevníka ze společnosti Equus Kinsky předvedený Petrem Půlpánem se prezentoval velice dobře jako prototyp sportovního charakterního koně ideálního pro starší generaci. Chov není jen o tom vychovávat ty nejlepší a olympijské koně, ale taky proto, aby generace starších jezdců měla na čem jezdit. Tento hřebec vynikal svým charakterem a přístupem k práci,“ konstatoval Doležal. Nathana ohodnotila komise známkou 7,2. Nejlépe byl u něj hodnocen charakter (7,7) a dále pak vnitřní vlastnosti a připravenost (7,5).
 
„Hřebec Lorenzzo (o: Calvaro Z, m: Fayette po 5146 Padinus)  ze Stáje Hapax se prezentoval schopnostmi kvalitního sportovního koně. I když je to čtyřletý kůň úplně v začátcích, a to dobré z něj teprve ukáže čas,“ pokračuje Rudolf Doležal. Tento kůň obdržel od komise hodnocení 7,8 bodu. Známku 8,4 získal za cval, za skokové vlohy obdržel 8,1 bodů, stejně jako za klus. 
 
Vítězem se stal hřebec Beaumont (o: Brantzau, m: Falina I po Cassin) , jehož prezentoval chovatel Jan Chýle. „Prokazoval velice dobré kvalitní sportovní schopnosti a celým testem prošel tak, jak vítězný hřebec má,“ shrnul Rudolf Doležal. Jeho průměrná známka byla 8,1. Za připravenost dostal dokonce 8,8 bodů, vysoko hodnocen byl za techniku končetin (8,6), ale také za baskule (8,5) a skokové vlohy (8,4). Známku 8,3 dostal za charakter a také za vnitřní vlastnosti.
 
Původy všech hřebců najdete v grafické podobě ve fotogalerii výše! 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE