reklama 11B

Amálka má novou mámu. Pro koňského sirotka je nejlepší zkušená klisna

ikonka

Každý rok se to stává a každé jaro přináší také smutek do jinak krásného období mláďat. Řeč je o úmrtí klisen krátce po porodu, kdy je chovatel nucen řešit další intenzivní péči o narozené hříbě. Přesně takový osud letos potkal klisnu Amálku z Opavy.
16.04.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Chov  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

Životní příběh klisny Amálky z chovu Jezdeckého klubu Opava-Kateřinky odstartoval velmi nešťastnou událostí. Jen měsíc po narození se musela vyrovnat se ztrátou matky, která nečekaně uhynula v důsledku závažné koliky. Rozeběhl se tak kolotoč kolem hledání vhodné náhradní matky.
 
"Měli jsme klisnu s měsíčním hříbětem, matku osmi hříbat, dala nám čtyři kobylky a čtyři hřebce, všichni byli velmi kvalitní koně. Měsíc po porodu měla koliku a bohužel uhynula. Nejprve jsme sehnali umělé mléko a následně jsem dostal od Dr. Růžičkové tip na reprodukční centrum v Libomyšli, kde se mimo jiné zaměřují na adopci hříbat náhradními matkami. Před půlnocí jsem vyjel společně s kolegou, hříbě jsme převáželi v dodávce, já byl s kobylkou vzadu a držel ji celou cestu na zemi. Takto jsme absolvovali čtyři, pět hodin cesty, na místě jsme byli ve čtyři ráno," popsal první události kolem zachrány ani ne měsíční Amálky Jiří Hruška.
 
První pokus o adopci bohužel neproběhl podle představ. "V Libomyšli měli kobylku také nejdříve na umělém mléku a domluvili jsme se, že přibližně za týden přivezeme náhradní matku. Tou měla být její sestra, která měla loni hříbě, ale ta ji bohužel nepřijala," prozradil Jiří Hruška. "Mezitím se však podařilo sehnat jinou klisnu, která již podobným způsobem adoptovala a odkojila jedno nebo dvě hříbata již dříve. Hned druhý den po jejich setkání se vše začalo vyvíjet dobře i přesto, že byla kobylka bez matky po dobu dvou týdnů."
 

"Adopci nemůže dělat každý, jsou potřeba zkušenosti, ale také medikace."

 
Amálka byla osudného dne převezena do reprodukčního centra Horse Friends Equine Reproduction v Libomyšli. K celému případu se vyjádřila také manažerka projektu Martina Malinová: "Úspěšnost záchrany hříběte je v těchto případech poměrně vysoká, většinou se to podaří, a to i tehdy, kdy matka zemře hned během porodu, nebo hříbě vůbec nepřijme. Zrovna aktuálně tu máme dva hřebečky, oba narozené měsíc před termínem, což je samozřejmě samo o sobě komplikace. Existují metody, díky nimž lze takovou situaci dobře zvládnout. Určitě to nemůže dělat každý, jsou k tomu pořeba zkušenosti a zároveň také medikace. Opravdu to nefunguje tak, že přivezete hříbě, k němu přivedete jakoukoli klisnu a na fajfce je nějak spárujete, tak to určitě není."
 
Dle slov Martiny Malinové jsou pro tyto účely vhodnější klisny, které odchovaly hříbě už před nějakou dobou, než matky, jež právě přišly o novorozeně. "Krátce po ztrátě hříběte se klisny dostávají do takové letargie, řekněme skoro až deprese. Nemám ráda tento výraz, je to trochu polidšťování, ale jde o ilustraci situace. Matka se většinou nedokáže se ztrátou vyrovnat tak rychle, aby okamžitě přijala jiné hříbě."
 
Vhodné jsou proto ověřené matky. "Takovou roli může zastat klidně i pětadvacetiletá klisna po více hříbatech, nebude totiž zatížena březostí, pouze laktací, navíc hříbě se pod náhradní matkou nějakou dobu i přikrmuje. Hledáme vždy prověřené, hodné, ale také manipulovatelné klisny, protože je potřeba je naložit a někam dovézt. Není to úplně jednoduché."
 
V rámci zjednodušení celého procesu tak Martina Malinová apeluje na chovatele, aby takovou situaci řešili co nejdříve. "Velmi často se nám stává, že k nám lidi dovezou hříbe v kritickém stavu až po nějaké době, co se situaci snažili řešit sami. V takové chvíli se jedná již o pacienta, který vyžaduje intenzivní péči celého týmu."
 
Foto archiv Horse Friends Equine Reproduction



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE