reklama 11A

Vyjádření k událostem při VC Kolína na Ptýrově

Jak asi víte, v sobotu 24. května se přehnala nad ptýrovským areálem náhlá větrná smršť. Během chvilky zcela ovlivnila další průběhu závodů, jelikož poryv větru zničil jednu ze stájí s ustájenými koňmi. Pořadatelé k incidentu publikovali vyjádření...
31.05.2014 09:55  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Zcela zničená stáj, kde bylo ustájeno přes 30 koní. Foto Kateřina Návojová
 
Jménem pořadatele závodů Stáj Václav Kolín i jménem majitele areálu Farma Ptýrov – PCT, s.r.o. bychom se rádi touto formou vyjádřili k podvečerní události ze soboty 24. 5. 2014, a současně informovali o dalším průběhu řešení jejích následků.
 
V době konání sobotní skokové soutěže stupně ST byl průběh konání závodů velice nepříjemně přerušen neobvyklým a náhlým povětrnostním vlivem charakteru větrného vírutornáda. Ačkoliv je lokalita známa častými výkyvy počasí a nepřízní klimatu ze strany povětrnostní, a je z tohoto důvodu vše účelně dimenzováno, tentokrát došlo k situaci zcela odlišné.
 
V posledních letech a bohužel nevyjímaje ten letošní, přináší klima civilizaci stále čím dál tím větší překážky, které se nevyhýbají ani jezdeckým areálům či veřejným akcím. Ať jsou to stále fatálnější přívaly dešťové vody, či stále a stále silnější přívaly větru, které likvidují do doby osvědčené lehké stavby.
 
Na rozdíl od podobných událostí tohoto roku v tomto případě bylo postiženo místo s velkou kumulací osob a zvířat. Pořadatel i majitel areálu se snažil na tuto prestižní akci co nejlépe připravit. Z důvodu letošního zvýšeného rizika krádeží na podobných akcích byl zajištěn v hlavních dnech konání akce posílený dozor bezpečnostní agentury. Jako dodavatel stanů pro ustájení koní byl zvolen osvědčený a prověřený poskytovatel.
 
Díky velké medializaci události není zajisté nutné podrobně popisovat průběh celé události. Každopádně to nejzásadnější proběhlo tak rychle, že preventivní reakce charakteru evakuace nebyla možná. Účinek větru byl natolik silný, že došlo k okamžitému zničení jednoho ze stanů pro ustájení koní a poškození mnoha zatím nikdy netknutých částí areálu. Následovaly kritické situace, kdy bylo nutné přednostně zajistit bezpečnost osob i koní a jejich ošetření. Následná likvidace materiálních škod již byla proti tomu zcela běžnou situací. K jak silnému projevu síly přírody došlo, dosvědčuje i skutečnost, že dalším cílem živlu bylo vedení vysokého napětí elektrického proudu. Výpadek dodávky elektřiny byl obnoven ještě týž den jen díky vysokému nasazení patřičných pracovníků.
 
Hlavní odměnou těm co vytrvali a vše zvládli, byl příjemný nedělní závodní den. Zda pokračovat, bylo rozhodnutopo zjištění, že nedošlo k žádné fatální újmě, a že i poslední zatoulaný kůň je v pořádku. Opět to byl zpět krásný sport a nezapomenutelné zážitky. Sobotní událost připomínal již jen složený materiál ze stanu, ale to … co kdybybude stálou noční můrou všech pořadatelů. I pojistné smlouvy, které se řeší jako prevence podobných situací, nemohou zahrnovat všechny případy. Jsou situace nepředvídatelné, což připomíná i odstavec o odpovědnosti v propozicích všech oficiálních závodů.
 
Každopádně nezávisle na vlastních škodách se majitel areálu, kde závod probíhal, ve spolupráci s pořadatelem závodů, nezříká odpovědnosti za cizí škody. Vše se vynasnaží v maximální reálné míře kompenzovat. Soutěžící, kteří využili služeb ustájení, byli obesláni dopisem s pokyny jak řešit škody, byl osloven poskytovatel stanů a probíhají jednání s pojišťovnami. Každému, komu tato událost znemožnila se zúčastnit nedělních soutěží, bude odeslána finanční kompenzace.
 
A hlavně a především – by pořadatel závodů i majitel areálu chtěli poděkovat za pomoc, pochopení a zájem. Nejen všem soutěžícím i jejich členům doprovodu, ale i občanům z přilehlého okolí, či všem dalším příznivcům. Všem, kteří se oné události aktivně zúčastnili, navíc za pomoc při řešení situace a odstranění následků. A moc si váží a oceňuje sounáležitost všech přítomných, která po celou dobu panovala.
 
Ing. Vladimír Bednář
jednatel společnosti
 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE