reklama 11C

Velká květnová cena aneb Chardonney to dokázal

Vrcholem šestého pokračování letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle byla, za až letního počasí, 67. Velká květnová cena VW WACHAL (1600 m, 135 tis. Kč), na jejímž startu byl mezi šesti aktéry také osmiletý hnědák Chardonney Tcheque...
22.05.2016 19:48  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Ten vyhrál poslední tři ročníky, a atakoval tak bezprecedentní čtvrtý plný zásah v tomto důležitém mílařském testu jarní části sezóny.
 

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz
 
Po startu se na špici ocitl nečekaný vítěz dubového Memoriálu Jaroslava Maška Nyani Tomba, ale prakticky vzápětí se před něj posunul Aldzarb (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, stáj Ramzan Kadyrov, 6:1) a udal svižné tempo. Mírně favorizovaný (2,3:1) Chardonney Tcheque, který tak jako v předchozích letech nastupoval k prvnímu sezónnímu startu, se zpočátku držel třetí, ale v lahovickém oblouku se posunul k lídrovi a ve třetině cílové roviny přešel do čela. Vypracoval si náskok, z nějž v koncovce hodně ukrajoval zdejší novic Father Frost (ž. Rája, tr. J. Váňa, stáj Statek Chyše, 2,5:1), ale šampión jeho tlaku o hlavu odolal, ve druhém nejrychlejším čase historie dostihu 1:36,94.
 
Chardonney Tcheque zvítězil ve Velké květnové ceně počtvrté za sebou, celkově dosáhl již sedmnáctého životního vítězství (vše v dostizích první kategorie, či v zahraničí) a v kariérním zisku se přiblížil hranici čtyř miliónů korun! Žokej Jiří Chaloupka, jenž jej vedl i při loňském triumfu, vyhrál tento dostih potřetí, trenér Tomáš Šatra již poosmé a majitel Jiří Charvát v něm získal dokonce jubilejní desáté prvenství.
 
Délku a čtvrt zpět vytrval Aldzarb na třetí příčce o hlavu před čtvrtým Master of Gold (ž. Šafář, tr. Wroblewski, TVD, 20:1), pětici doplnil vítězův stájový kolega Honzik Chipera (ž. Havelková, 8:1).
 

Další dění:

V úvodní Ceně Fitmin & TURF Magazínu (III. k., 1200 m) si při druhém letošním vystoupení druhý (v kariéře pátý) triumf připsal pětiletý sázkový druhý favorit Dixon (J+J Votava, 4:1), v sedle svěřence trenéra Blechy se v tomto roce popáté naplno prosadila Jiřina Andrésová.
 
Mezi nezvítězivšími tříletými v Ceně společnosti S.A.T.Y. (IV. k., 1200 m) předvedla drtivý finiš ze středu pole ryzka stáje Stanislav Chudáček Madam Percy (4,5:1), po jejímž vítězství posílili vedení v šampionátech trenérka Helena Vocásková a letos podvanácté vítězný žokej Jan Rája.
 
Nečekaným start-cíl vítězem Ceny Café Imperial (hdcp V. k., 1200 m) se stal čtyřletý valach Sorraho (tr. Brož, stáj Ladies Racing, 12:1), který při šestém životním vystoupení vůbec poprvé dokončil na dotované pozici, amatérská jezdkyně Radka Hradcová docílila šestého triumfu kariéry.
 
Cenu Pražského kulinářského institutu (hdcp IV. k., 1600 m) pak dokázal v jisté vítězství proměnit tříletý svěřenec Zdeňka Seménky Sirius (stáj Euroframe-Váňová, 6:1), premiant dubnového dostihu debutantů z Karlových Varů tak udržel čisté konto, v sedle měl i tentokrát pátou ženu historického žebříčku českých žokejek Vendulu Korečkovou.
 
Nejúčinnější finiš v Ceně InBody Czech Republic (hdcp III. k., 1600 m) předvedla pětiletá svěřenkyně a reprezentantka Pavla Vrby (stáj Rokytnice Slavičín) Detekce (6:1), jíž k páté kariérní výhře dovedl trojnásobný a úřadující český žokej-šampión Bauyržan Murzabajev, pro kterého to zároveň bylo jubilejní 150. životní vítězství.
 
Druhý šampiónův triumf se zrodil v Ceně Znovínu Classic (hdcp V. k., 1800 m), kde šestiletý druhý favorit Portugal (tr. Pejšková, Hippolit Star Pejšková, 4:1) vstoupil do sezóny, po boji o krk, třetím plným zásahem kariéry, Bauyržan Murzabajev letošní desátou výhrou pojistil průběžnou druhou příčku v šampionátu.
 
V závěrečné Ceně Sharpoura (hdcp IV. k., 2230 m) dosáhl zdejšího premiérového (v kariéře druhého) triumfu pětiletý srbský rodák Quest Royal (tr. Neuberg, 10:1), jediný reprezentant poprvé vítězné stáje Flash – Neuberg měl v sedle letos počtvrté vítěznou jezdkyni Kateřinu Hlubučkovou.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE