reklama 11A

V drezurním finále KMK 2013 vede 2x Jančaříková

Drezurní disciplína má od pátku již všechna první kola na rozdíl od skoků odjetá. Hned dvakrát se na vedoucí pozici dostala Eva Jančaříková. Ta potvrdila roli favoritky jak s pětiletým Sir Bossem, tak s šestiletým Belissimusem...
07.09.2013 12:21  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Eva Jančaříková. Foto Josef Malinovský
 
Nechybělo přitom mnoho a mohla si úvodní soutěžní den připsat hattrick. Nakročeno na něj měla již od kategorie čtyřletých s Rapper Joem. Uprostřed úlohy se však stalo něco, co nikdo nečekal. Vystoupení tohoto koně s Evou Jančaříkovou chvíli připomínalo více rodeo, než drezuru. „Udělala jsem jezdeckou chybu a před úlohou jsme mu dotáhli sedlo. Při nacválání ho pak přitiskl podbřišník a kvůli tomu začal výrazně vyhazovat,“ vysvětlila později situaci.
 
Eva Jančaříková si startovala mezi čtyřletými také s Bau Dreamem a díky zisku 78,600 % obsadila v úvodním kole druhou příčku. Lepší výsledek předvedla pouze Petra Miki Civišová s klisnou Janne 1. Třetí příčka patří prozatím Mgr. Haně Vášáryové s Corazón de Oro. 
 
Jak již bylo zmíněno, v soutěži pětiletých vede Sir Boss s Evou Jančaříkovou, a to s vysokým ohodnocením 85,000 %. Druhá Petra Miki Civišová s Bordeaux 3 na ztrácí 6,8 %. Se 7,74 body, tj. 77,400 %, je na bronzové pozici po prvním kole Tereza Hábová s Dylano-R.
 
Nejméně obsazenou drezurní kategorií je ta pro šestileté koně. Mezi čtyřmi účastníky zatím nenašel přemožitele Belissimus s Evou Jančaříkovou. K jejich výsledku 79,600 % se nejvíce přiblížila Mgr. Ema Jančářová s Vivou la Vida. Ti obdrželi známku 75,200 %. Na pódiových místech figuruje do třetice Petra Miki Civišovátentokrát s kisnou Mary Lou 1. Na jejich procentuálním kontě je po úvodní části dvoukolové soutěže 71,200 %. 
 

Páteční dojmy Evy Jančaříkové

Eva Jančaříková je jednou z mála účastnic, která má své koňské svěřence ve všech třech věkových kategoriích v drezuře. Navíc se dvěma z nich se nedávno účastnila mistrovství světa mladých koní ve Verdenu. Proto nás mj. zajímalo, jak byla se svými výkony byla spokojena.
 
Můžete nám popsat své dojmy z úvodních kol?
Jsem velmi spokojena, a to především se čtyřletými koňmi. Beu Dream šel moc pěknou úlohu – adekvátně ke svému věku. A jelikož se jedná o koně velkého a nohatého, se kterým musíme postupovat velmi opatrně, tak vzhledem k tomu to byly známky výborné. 
Ačkoliv jsem byla s Rapper Joem diskvalifikována kvůli „menšímu“ incidentu uprostřed úlohy, tak to sice bude znít zvláštně, ale byla jsem nejvíce spokojená právě s ním. Dosáhl totiž největšího výkonnostního vzestupu od poledních závodů a jeli se mi na něm výborně. Bohužel jsem udělala jezdeckou chybu a před úlohou jsme mu dotáhli sedlo. Při nacválání ho pak přitiskl podbřišník a kvůli tomu začal výrazně vyhazovat. Dále jsme již pokračovat nemohli, ale jsem s ním přesto spokojena. Těší mě také známky, které obdržel ještě před diskvalifikací. Je moc škoda, že to dopadlo nakonec takto, byl to totiž velký favorit. 
Z výsledku Sir Bosse také vládne spokojenost, jelikož jsme dostali moc krásné hodnocení, přestože na něm již cítím určitou únavu. Budu moc ráda, až mu po těchto závodech nechám odpočinek a tři týdny bude chodit jen do výběhu. 
Jako poslední jsem nastupovala v kategorii šestiletých s Belissimusem. Jelikož měl menší úraz ve Verdenu, kdy si natáhl kolení vazy, nastupovala jsem do soutěže trochu s obavami, jak mu to půjde po delší pauze. Na to, že tři týdny nepracoval, tak šel moc pěkně. Já však zaznamenala několik vlastních jezdeckých chyb.
 
Zmínila jste Verden. Jak jste byla spokojena s tamním působením a lze vůbec srovnávat Verden a Zduchovice?
Spokojena jsem byla, protože je tam vždy úžasná atmosféra a je to zážitek na celý život. Jenže, měli jsme obrovskou smůlu. Pršelo a diváci měli rozloženou spoustu deštníků, načež Sir Boss propukl panice, bál se a kvůli tomu jsme nepředvedli ani třetinu ze svých kvalit. No, a Belissima začala bolet zadní noha a okulhal. Takže z tohoto úhlu pohledu spokojena být nemohu. Byl to pro nás opravdu smolný Verden. Víc smůly jsme si snad najednou ani vybrat nemohli. 
Ještě k tomu srovnání. – Vždy záleží na rozhodčích a na tom, co chtějí vidět. Ve Verdenu např. rádi vidí koně více shromážděné, více napřímené a na kontaktu. Musí být kadencovaný a také poslušný a přesný. Oproti tomu – dnešní závod na mě působila rozhodčí Jennie Loriston – Clarke, že se jí líbí hladký a uvolněný průběh soutěže. Každý chce vidtě trochu něco jiného. Ve Verdenu jsem byla již třikrát a pokaždé to bylo trochu jiné a chtěli vidět vždy něco jiného.
 
Věříte si, že byste mohla ve všech třech kategoriích proměnit svoji účast ve vítězství?
Kdybych mohla startovat s Rapper Joem, tak bych si věřila, že vyhrajeme 4leté koně. Beu Dream je víc doinantní a u něj to může být pokaždé jiné. V jeho případě bude hrát roli štěstí. Co se týká Sir Bosse a Belissima, tak tam by to snad mohlo vyjít. 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE