reklama 11B

V Královicích odstartovala Malá a Pony túra ZJP

ikonka

Zimní Jezdecký pohár ČJF v parkurovém skákání, to není jen Velká túra. Vypsané jsou seriálové soutěže také pro děti na poncích a rovněž Malá túra pro jezdec s velkými koňmi. Ty letošní odstartovaly v sobotu 3. února v Královicích.
14.02.2018 09:53  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Reportáž z Malé túry a Pony túry v Královicích sledujte tady

V sobotu 3. února se v Královicích u Slaného odehrálo zahajovací parkurové kolo letošní série Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace. Účastníci během první únorové soboty sbírali body do žebříčku dvou tradičních túr pro velké koně a také do seriálu určeného pro jezdce na pony, který je letos do zimního poháru zařazen vůbec poprvé. V této reportáži se zaměříme v první řadě na děti s poníky, ale také na jezdce startující v malé túře.

Pony handicap na stupni obtížnosti ZLP, kdy překážky měří podle výškové kategorie poníků od 60 do 80 centimetrů, přilákal bezmála dvacet dvojic. Soutěž byla vypsaná takzvaně na limitovaný čas, takže vedle inkasovaných trestných bodů na překážkách hraje roli také optimální tempo. V případě rovnosti trestných bodů totiž rozhoduje rozdíl mezi stanoveným a skutečně docíleným časem, který by měl být co nejmenší. Bez penalizace překonala kurz soutěže Kristýna Šmatláková s klisnou Majans Jessy, a rozhodující časový rozdíl v hodnotě 6,13 sekundy jí přisoudil pátou příčku. Dvojice Tereza Peterková a Bára zdolala parkur rovněž čistě, zvolila však svižnější tempo a k limitu jí zbývaly více než 4 sekundy. To nakonec stačilo na čtvrté místo. Třetí dojela bezchybná Anna Kykalová se Sunny Boyem, jejíž výsledek byl o 6 setin sekundy lepší než v případě předešlé jezdkyně. Nezaváhala ani Natalie Veberová s valachem Minem a s rozdílem třech sekund od limitu vybojovala druhou příčku. Nejlepší odhad rychlosti cvalu a schopnost volby ideální dráhy prokázala Petra Pařenicová s poníkem Maximem. Na překážkách se nedopustila ani jedné chyby, a navíc cílem projela s rozdílem pouhých 16 setin sekundy od limitovaného času. Petra Pařenicová si tak jako první připsala nejvyšší počet bodů do žebříčku nově založené túry pro děti na pony.

Na účastníky malé túry čekal parkur stupně L s jednou hvězdou, tedy s překážkami do 115 centimetrů. V silné konkurenci téměř třicítky startujících viděli návštěvníci haly v Královickém dvoře dvanáct čistých jízd v základní časti parkuru. Tyto dvojice plynule pokračovaly do následného rozeskakování, v němž již musely výrazně přidat na tempu, pokud chtěly pomýšlet na nejvyšší příčky. Jen těsně unikla účast v rozeskakování Adéle Půlpánové s Guidamem-S. Ta překonala trasu bez zaváhání, inkasovala však 1 trestný bod za překročení času. V rozhodující zkrácené části parkuru spadla jediná překážka ze všech jízd. Chyby se dopustila Ivona Butcher s Amawaniki OT a pořadí tuctu rozeskakujících se uzavřela. Pavlína Záhorová sedlala v Královicích klisnu Suzie Q a po dvou čistých výkonech si s časem 24,36 setin sekundy připsala páté místo. O půl vteřiny rychleji procválala cílem Linda Portychová s Davinou M a do tabulky malé túry si po zahajovacím mítinku připíše body za čtvrtou příčku. Pomyslný bronz vybojovala Denisa Vegrichtová, která s Garfieldem dokázala projet parkurem bez zaváhání a čas stlačila pod 24 sekund. Na vítězství útočila Jennie Kaasová s klisnou Čielsie. Když doslova proletěla cílem, na výsledkové tabuli svítila nula v kombinaci s časem 22,44 setin sekundy. Z prvního místa a nejvyššího počtu bodů do seriálového žebříčku se však nakonec radovala Petra Pešková. V tandemu s hnědákem jménem Patricks Hill překonala trať čistě a ještě o tři desetiny sekundy rychleji.  Na nezkrácený video záznam parkurových soutěží Zimního jezdeckého poháru v Královicích u Slaného se můžete podívat na našem webu s adresou www.equitv.cz.

 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE