reklama 11B

Tretie ohnisko výskytu infekčnej anémie koní na SR

ikonka

Státní veterinární a potravinová správa Slovenské republiky oznámila, že dne 12. 2. 2018 bylo laboratorním vyšetřením potvrzené třetí ohnisko infekční anémie koní na Slovensku. Nemoc byla diagnostikovaná v obci Jelšovec v okrese Lučenec…
14.02.2018 12:34  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej len „ŠVPS SR“) Vám oznamuje, že dňa 12. 2. 2018 blo laboratórnym vyšetrením potvrdené tretie ohnisko infekčnej anémia koní na Slovensku.
 
Choroba bola diagnostikována u jedného koňa súkromného chovateľa v obci Jelšovec okres Lučenec. 
 
ŠVPS SR Bratislava a RVPS Lučenec bezodkladne prijali nevyhnutné opatrenia na zabránenie šírenia infekčnej anémie koní na Slovensku. Oparenia zahrňajú dočasný zákaz prekekov a závodov koní v 10 km pásme od ohniska choroby, klinické vyšetrenie všetkých koní v 10 km pásme od ohniska choroby jako aj odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie EIA.
 
Další informace najdete POD TÍMTO ODKAZEM
 

Co je to infekční anemie koní?

Jde o nemoc postihující pouze lichokopytníky, projevující se horečnatostí, slabostí, chudokrevností (anemie), krvácením z nozder. V lehkých případech kůň pouze začne hubnout a jevit se malátnější s možným přechodným zlepšením celkového stavu, v těžkých případech může kůň zničehonic i uhynout. Mohou se nakazit bodavým hmyzem (nejčastěji ovád), či nesterilními jehlami. Nemoc způsobuje virus příbuzný lidskému HIV (lentivirus), oslabuje tedy imunitu, a jednou nakažený kůň je pak celoživotním nositelem tohoto onemocnění a stává se nebezpečným pro ostatní lichokopytníky. Anemii nelze vyléčit. Jedinec s pozitivním sérologickým testem na lentiviry musí být v ČR utracen.
 
Více informací SVS ČR najdete TADY
 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE