reklama 11B

Souhrnná videoreportáž z finále skokového ZJP

Finále Zimního Jezdeckého poháru 2016 v parkurovém skákání se konalo při Jezdeckém festivalu v Lysé nad Labem. My vám přinášíme souhrnnou videoreportáž EquiTV z toho nejzajímavějšího, co se v závěru seriálu 18. a 19. března odehrálo...
25.03.2016 15:32  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

CELOU VIDEOREPORTÁŽ MŮŽETE VIDĚT POD TÍMTO ODKAZEM

Lysá nad Labem hostila ve dnech 16. až 20. března třetí ročník Jezdeckého festivalu. Ten divákům nabídl během pěti dnů 32 oficiálních soutěží v pěti jezdeckých disciplínách. V parkurech se mj. bojovalo o body do Zimního Jezdeckého poháru.
 
Ve čtvrtek 17. března se jelo čtvrté pohárové kolo. To bylo ještě bodované podle pravidel pro základní část seriálu a ve Velké túře se pětadvacet dvojic postavilo na start soutěže s překážkami do 125 centimetrů. Jejím vítězem se nakonec stal Rudolf Doležal s klisnou Peggy Sue, který se však předchozích pohárových kol neúčastnil, takže bylo zřejmé, že do celkového pořadí pravděpodobně nepromluví.
 
Naopak výbornou pozici si druhým místem v poslední kvalifikaci zajistil Jiří Luža. Upevnil své vedení v průběžném bodování a do finále přicházel jako lídr s náskokem dvaceti bodů na druhého jezdce v pořadí, kterým byl Jaroslav Hatla.
 
Finálové kolo Zimního Jezdeckého poháru bylo odměněno dvojnásobným počtem bodů do žebříčku, takže jeho výsledky mohly ještě mnohé změnit. Soutěž se jela v pátek na překážkách s výškou do 130 centimetrů. Deset nejlepších dvojic postoupilo do finálového parkuru.
 
Jiří Luža nechtěl nechat nic náhodě, takže do soutěže přihlásil hned dva své koně. S Carpusem si přinesl z první části soutěže osm trestných bodů a své účinkování ve finále s tímto koněm vzdal. Jedné chyby se v první jízdě dopustila Denisa Vegrichtová, která sedlala klisnu Jettu. V rozhodující části však přidala ještě dvě zaváhání a dokončila celkově devátá. Po jedné chybě v každém parkuru nasbírala Veronika Špačková s Vilerií, což jí nakonec zařadilo na osmou příčku.
 
Rudolf Doležal nastoupil do soutěže stupně S** s Clintonem. První jízdu absolvovali bez zaváhání, ovšem ve finále shodili hned dvě překážky a ve výsledkové listině jim patřila sedmá pozice. Finále naopak vyšlo velmi dobře Martině Šoupalové. Ta předvedla v sedle koně La Legion bezchybný výkon. Jenže z první části soutěže si přinesla penalizaci v podobě čtyř bodů, a s přihlédnutím k dosaženému času to stačilo na šesté místo. O jednu příčku výš se v celkové výsledkové listině umístil její otec Martin Šoupal na koni Taktica. Ten naopak zajel lépe úvodní jízdu a v druhé části jednou chyboval.
 
Na třetí a čtvrté místo se zařadila Barbora Vojtková. Čtvrtá dojela s jednou chybou na Quliagovi, a třetí pak se svou stájovou jedničkou hřebcem Carusem. S ním chybovala také jednou, ale o lepším umístění rozhodl čas. Jiří Luža dokázal s Benitem-S překonat oba parkury bez trestných bodů a mohl se radovat z druhého místa.  Vítězem se stal Slovák Patrik Majher, který si do Lysé pro tuto soutěž dovezl Clintase. Ani jednou nezaváhal a navíc dosáhl ve finále lepšího času než Jiří Luža. 
 
Ten ovšem už věděl, že díky druhé příčce jistě prohloubí svůj náskok v pohárovém bodování. Vyhrál jej nakonec s náskokem bezmála třiceti bodů. 
 
Jiřího Lužu zastihl festival ve výborně formě. S Benitem-S vyhrál také hlavní parkurové klání Grand Prix Czech Equestrian Teamu. Její průběh vám podrobně přiblížíme v připravované samostatné reportáži. 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE