reklama 11B

Rekordní počet účastníků v mistrovství ČR haflingů

Už několik let hledá sportovní šampionát haflingů vhodnou podobu, která by vyhovovala účastníkům i divákům. Po mnoha ročnících pořádaných v Hodějicích na jižní Moravě, kde byly soutěže vypisovány pro „malé koně“, se mistrovství přesunulo do Vrchovan…
13.10.2016 08:57  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Foto: Veronika Bechová

Právě Vrchovany jsou největší těžiště aktivně sportujících haflingů u nás. V letošním roce se tuto akci podařilo uspořádat ve spolupráci s DS Pardubicerámci výstavy Koněakci přímo na dostihovém závodišti, kde je perfektní zázemí a ideální podmínky pro pořádání sportovních akcí, navíc byla spojenímjinou akcí zajištěna i početná divácká kulisa.

Propozice MČR byly svazem vypsány ve spoluprácijeho sportovní komisí tak, aby co nejvíce odpovídaly podmínkám mezinárodních soutěží pro haflingy, jmenovitě loňskému Mistrovství Evropy haflingů. Obtížnost jednotlivých disciplín byla pouze o něco snížena, rozdělení do kategorií pro mladé koně a koně starší šesti let ale bylo zachováno. Zatím volíme pořádání pouze tří základních sedlových disciplíndrezura, parkur a všestrannost, v nichž je aktivní nejvyšší počet zájemců o sport s haflingy, určitě se ale do budoucna nevyhýbáme ani rozšíření o další disciplínyzáleží pouze na aktivitě zájemců z řad chovatelů a majitelů haflingů.

Velmi milým překvapením byl objev několika nových dvojic, o nichž jsme do doby vůbec neměli tušení, a jsme tedy velmi rádi, že se je podařilo zaujmout touto akcí a že dorazily mnohdy i z velké dálky na třídenní kláníPardubicích. Celkově se nakonec mistrovství zúčastnilo 24 dvojic, z nichž velká část startovala ve více disciplínách.

pátek byly soutěže zahájeny drezurou, kde se v kategorii mladých koní představilo deset startujících, k nimž přibylo ještě dalších osm koní absolvujících drezurní úlohu DU-A v rámci všestrannosti starších koní. Vítězkou samostatné soutěžedrezuře se nakonec stala reprezentantka JS Vrchovany Obrok čtyřletá Niva (Nabucco x Norena po Alpenstein) v sedleMartinou Studničkovou, které dokázaly zajet úlohuvýsledkem 65,192 %. Stříbrné umístění siminimální ztrátou a výsledkem 64,743  % vyjel plemenný hřebec Amaranth (Ajax-G x Šárka po Nurmi), kterého jeho majitel František Volek svěřil do tréninku Pavlu Liškovi a soutěžili tak za stáj Netconcept. Třetí místotéto soutěži získala pětiletá klisna Bahar (Stilton x Badina po Wolfgang) startující opět za JS Vrchovany Obrok, tentokrát ovšemŠárkou Futschikovou. Tato klisna patřící manželům Studničkovým byla zároveň účastnicí soutěže všestrannosti mladých koní, takže do dalších bojů postoupilaprvního místa.

Soutěž ve všestrannosti pro starší koně měl po první části nejlépe rozjetou osmiletý valach Stanley (St-Largos x Tamina po Mozart), který startoval se svojí majitelkou Sandrou Balážovou za Stáj Kincl a s vynikajícím výsledkem 66,217  % celou úvodní soutěž vyhrál.

Ve druhé páteční soutěži, pro niž byla zvolena úloha DD, viděl sbor rozhodčích, který hodnotil stejně jako úvodní soutěž ze tří míst na obdélníku, celkem deset dvojic, které byly nahlášené do boje o nejlepšího drezurního haflinga ve třídě šestiletých a starších koní. Tím se nakonec s přehledem stal ostřílený účastník drezurních závodů a také reprezentant ČR v této disciplíně na loňském ME haflingů v Itálii, devítiletý valach Hany (Nimrod x Hvězda po Walbeck). V Pardubicích jej sedlala Laura Lišková a společně startovali za stáj Netconcept, které s výsledkem 66,555 % zajistili vynikající vizitku. Druhé místo obsadily s rovnými 64  % šestiletá klisna Wunja (Wolfgang x Wonika po Standschütz) v sedle s Martinou Studničkovou z JS Vrchovany Obrok, které si rovněž můžete pamatovat jako úspěšné účastnice loňského ME v Itálii. Třetí místo vybojoval opět drezurně velmi nadaný Stanley se Sandrou Balážovou, kteří dokázali od rozhodčích získat hodnocení 62,555 %.

Druhý den byla na programu pouze terénní jízda soutěže ve všestrannosti, která je sice poměrně krátkou, zato divácky velmi atraktivní záležitostí. Do soutěže mladších koní nastoupily tři dvojice, bohužel pro jednu z nich soutěž právě v terénní jízdě skončila kvůli neposlušnosti koně – Anna Zanášková se čtyřletou Flinkie (Sevruga x Feriel po Morgenrot) bohužel nepřešly přes jednu z překážek. Anička to ale určitě nevzdá a bude se s podporou Ranče u Tuffa, za nějž závodí, připravovat na příští rok, kde už bude mít výhodu účasti v pěti letech, ale stále v kategorii mladých koní. Na druhém místě terénní jízdu dokončila Šárka Futschiková s Bahar, která kvůli dvaceti trestným bodům na překážkách vystřídala na průběžném druhém místě svého stájového kolegu Michala Špalka, který se čtyřletou Hoffnung (Walzertraum x Helen po Stadschütz) nasbíral pouze 4,5 trestného bodu za čas a ujal se tak vedení.

Pak už do bojů na o něco delší trati nastoupilo osm dvojic v kategorii starších účastníků všestrannosti. I zde se pořadí po prvním dni poměrně zamíchalo. Terénní jízdu jako jediný s nulou trestných bodů suverénně zajel opět Michal Špalek, tentokrát s klisnou Wunjou z JS Vrchovany Obrok a předvedl tím, že i s touto klisnou, která zatím závodila pouze v drezuře, se musí počítat i ve skokových soutěžích. Druhou nejlepší terénní jízdu bez ztráty na překážkách a s pouze půlbodem za pomalejší čas zajela Šárka Futschiková s osmiletou Sunflower (Amadeus x Schattenfell po Novalis), které rovněž patří do velkého týmu JS Vrchovany Obrok. Tato dvojice už stihla nasbírat poměrně dost zkušeností v soutěžích a před rokem byla jednou ze startujících v soutěži všestrannosti také v Itálii na ME haflingů. Druhý nejlepší výsledek z terénní jízdy pro ni znamenal posun z 5. místa po drezuře alespoň o jednu příčku nahoru. Čistě všechny skoky projeli také Rudolf Kosta s loňskou mistryní Evropy právě ve všestrannosti Atlantis (Anselazio x Augura po Strato). Šestiletá Atlantis se tak ze čtvrtého místa posunula na třetí průběžnou pozici hned za Stanleyho se Sandrou Balážovou, kteří byli čtvrtou nejlepší dvojicí krosu, jež absolvovali také pouze s body za čas, ale i to je posunulo na průběžnou druhou příčku.

Třetí den patřil parkurovému skákání, kde se představilo celkem devět mladších a čtrnáct starších koní – opět včetně účastníků všestrannosti, jimž se do této kompletní soutěže započítávalo pouze základní kolo parkuru. Základní kolo pro mladší koně, které bylo postaveno na maximální výšku 80 cm zajeli čistě čtyři koně, kteří se pak následně o medailové pozice utkali ještě na o pět centimetrů vyšších překážkách – a k úspěchu bylo nutné i rozeskakování jet čistě, rozhodoval čas. Vítězkou se nakonec stala klisna Niva, která byla do skokové soutěže nahlášena až na poslední chvíli poté, co se podařilo sehnat náhradního jezdce. Miriam Záveská, která byla v Pardubicích v první řadě kvůli svojí účasti v KMK, tak poprvé v životě sedla na haflinga a hned se stala mistryní ČR… Zbývá dodat, že zlato putuje do JS Vrchovany Obrok. Druhé místo vybojovala s časem pomalejším jen o zhruba půl vteřiny Ludmila Merklová s pětiletou Lady Dianou (Artist-L x Dolly po Nimrod), které reprezentují JK Statek Nečín. Poslední dvojicí, které se podařilo zajet celý parkur čistě, ale už s výraznějším časovým odstupem byla Demelie (Alphonso x Desira po Nordtirol) startující společně se Šárkou Futschikovou za JS Vrchovany Obrok.

V rámci této soutěže se také rozhodlo o konečném pořadí ve všestrannosti mladých koní. Výsledek obou zbylých dvojic pouze potvrdil průběžné pořadí – Michal Špalek s Hoffnung v parkuru chybovali pouze jednou,Šárka Futschiková s Bahar shodily překážky dvě. Oba poháry ale i tak skončí ve Vrchovanech u manželů Studničkových…

Skoková soutěž starších koní byla postavena o deset centimetrů vyšší a stala se velmi pěknou podívanou s poměrně vyrovnanými výkony, kdy do rozeskakování postoupilo pět dvojic a opět tedy rozhodoval hlavně čas. Vítězství zaslouženě vybojoval Jiří Kašpárek s klisnou Arezzou Obrockou (Wolfgang x Amada po Amadeus), kteří proletěli rozeskakování o pět vteřin rychleji než druhý a třetí umístění. Devítiletá Arezza, která se jako výborná skokanka představila i loni na ME v Itálii, byla jedním ze dvou želízek rodiny Sixtovy, která musela na poslední chvíli ze zdravotních důvodů odhlásit další dvě klisny, takže i zlato z parkuru sice putuje do JS Vrchovany Obrok, přesto ale trochu jinam než předchozí poháry pro tuto v Pardubicích velmi úspěšnou stáj. Další dvě místa na pomyslných stupních vítězů obsadily dvojice startující za JO Čapí Hnízdo. Stříbro brala Petra Dvořáková s devítiletou Wolke (Wolfgang x Wolli po Amadeus), která v rozeskakování o vteřinku porazila svoji stájovou kolegyni Lucii Selnerovou. Ta startovala na druhém ze dvou plemenných hřebců v mistrovství – šestiletém Athosovi (Anselazio x Desideria po Nordtirol). Čistě zajela obě kola ještě Eliška Vejdovcová s Cipískem, pátou účastnicí rozeskakování pak byla Šárka Futschiková se Sunflower, která sympaticky riskla rychlejší jízdu (ještě o dalších pět vteřinek porazila i Arezzu), ale bohužel jí cestou nevyšel jeden skok.

V rámci všestrannosti starších koní se nakonec díky velmi těsným rozestupům soutěž trochu zdramatizovala. Na prvních dvou medailových příčkách už se ale nakonec nic neměnilo, protože oba nejlepší účastníci na parkuru jednou chybovali a vítězství tak uhájil Michal Špalek s Wunjou před Sandrou Balážovou se Stanleym. Minimální odstup byl také mezi třetí a čtvrtou dvojicí, jedna chyba Rudolfa Kosty s Atlantis ovšem rozhodla o bronzu pro Šárku Futschikovou se Sunflower, které jely parkur čistě.

Věřím, že stejně jako pro mě byla celá třídenní účast haflingů na výstavě v Pardubicích (včetně šampionátu mladých klisen a účastníků doprovodného programu) jednou z vůbec nejlepších haflingských akcí za celou historii chovu tohoto plemene u nás. Obrovskou měrou k tomu přispěla především skvělá atmosféra ve „stanovém městečku“ haflingů, a přestože se účastníci v první řadě přijeli mezi sebou utkat o co nejlepší umístění v soutěžích, tak si navzájem přáli úspěch, fandili a pomáhali si a všichni včetně doprovodu jednotlivých soutěžících se aktivně zapojili i do výpomoci při realizaci celé soutěže.

Velký dík patří týmu DS Pardubice, který umožnil pořádání akce v areálu závodiště a díky propojení s KMK ve všestrannosti pomohl uspořádat naše mistrovství opravdu na vysoké úrovni. Velmi děkujeme také za finanční příspěvek a dodání věcných cen pro nejlepší účastníky firměADW Feed, která byla hlavním partnerem MČR haflingů. Formou věcných cen přispěla také firma Fitmin.

Speciální poděkování patří Pavlu Studničkovi, který měl tu smůlu, že se nedlouho před MČR zranil, takže musel své koně předat „náhradníkům“. Tím pádem měl ale spoustu času výrazně napomoci k hladkému průběhu celého šampionátu, na němž měl největší podíl. Skvělá spolupráce byla také s Danielou Ledlovou, která měla na starosti kompletně zpracování výsledků, přípravu startovních listin a komentování soutěží, a s Veronikou Bechovou, díky níž se můžete podívat na krásné fotky ze všech tří dnů. Obrovský dík patří ale i všem ostatním, kteří nezištně pomáhali podle svých možností a hlavně – obětovali spoustu času, námahy a v neposlední řadě i peněz, aby se na šampionát v Pardubicích připravili a přijeli!

Snad se podaří na tuto moc pěknou akci navázat i v dalších letech a případně ji postupně rozšířit třeba i na další disciplíny nebo o mezinárodní účast. Prvotní jednání o možnostech pro nadcházející rok už probíhají samozřejmě jak v rámci ČSCHH a jeho sportovní komise, tak také se zástupci Světového svazu, kteří mají zájem o uspořádání mezinárodní sportovní a chovatelské akce pro střední a východní Evropu právě u nás. Bude to zase o trochu větší sousto, než jsme zvyklí, věřím ale, že při tak dobré spolupráci se všemi zúčastněnými to společně zvládneme…

Text: Veronika Jeníkovská




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE