reklama 11C

První skokové závody sezony 2018 se 155 starty

ikonka

Domácí parkurovou sezonu 2018 odstartoval již tradičně Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace. V sobotu 3. února se v kryté závodní aréně Královického dvora nedaleko Slaného uskutečnilo sedm skokových soutěží, které čítaly celkem 155 startů…
03.02.2018 22:58  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Do pátého ročníku zimního seriálu, během něhož se střídají vozatajské a skokové závody, jsou letos zařazeny tři túry pro parkurové jezdce a koně. Vůbec poprvé mohou do žebříčku sbírat body i děti na ponících. Nejvíce jich v této kategorii během zahajovacího mítinku získala Petra Pařenicová. Za vítězství s Maximusem 2 jich obdržela rovných dvacet, zatímco její soupeři, resp. soupeřky (v pony soutěžích nestartoval ani jeden chlapec) získaly dle pořadí vždy o bod méně. 
 
Po třech rámcových soutěžích pro jezdce na velkých koních následovalo další seriálové klání. Tzv. malá runda Zimního jezdeckého poháru je vypsaná na úrovni stupně L*, tedy s výškou překážek do 115 centimetrů. Z 28 účastníků jich 12 pokračovalo do následného rozeskakování a v něm již šlo doslova o zlomky sekund. Kromě bodového skóre totiž do pořadí výrazně promlouval i čas. Vítězku Petru Peškovou v sedle koně Patricks Hill dělilo od druhé umístěné Jennie Kaasové s klisnou Čielsie jen 28 setin sekundy. Necelou sekundu na Kaasovou ztrácela třetí Denisa Vegrichtová s Garfieldem 4. 
 
Vegrichtové se dařilo i při vrcholné soutěži na stupni S* (125 cm), která byla zařazena do velké túry Zimního jezdeckého poháru. S Phoebe byla jednou ze čtyř dvojic, jež prošla základním kolem bez penalizace a ve finále pro 10 nejlepších tak měla velkou šanci vybojovat jednu z nejvyšších příček. I napodruhé se jí podařilo udržet čisté konto a už jen čekala, jak si s nástrahami parkuru z dílny Zdeňka Krpely poradí další tři jezdci. Václav Studnička s Elis 4 sice tolik nezkracoval trasu, jako Vegrichtová, ale zvolil výrazně svižnější cval. Cílovou linii protnul v čase 47,12 sekundy, což bylo o 56 setin vteřiny dříve než v předešlém případě. 
 
Filip Doležal s koněm Cesandro nejel úplně naplno a raději se soustředil na bezchybný výsledek. Ten se mu podařilo ve finálové části soutěže zopakovat a s časem 48,38 se zařadil na 3. řádek průběžné výsledkové listiny. Pořadím už poté mohl zamíchat pouze Jan Štětina s Guusem S. I když se zpočátku tvářil, že rychlejší než Studnička nebude, opak byl pravdou. V obratech výborně zkracoval, a nakonec měl jeho čas hodnotu 46,97 sekundy. O to více ho musel mrzet jedna chyba, které se na zkráceném parkuru neubránil. Namísto vítězství se musel spokojit se čtvrtým místem. I když nejen s ním! Štětina měl totiž v soutěži hned tři koně a s Gylordem-S a Conthargosem-S obsadil 5., resp. 6. místo. 
 
Zimní jezdecký pohár pokračuje v sobotu 10. února druhým vozatajským kolem ve Slatiňanech na Chrudimsku. O týden později se potkají znovu parkuroví jezdce, a to pro změnu v Hradištku u Sadské, kde měla spřežení koncem ledna svoji letošní premiéru. Od třetího únorového víkendu se disciplíny zimního seriálu nebudou střídat po týdnech, ale po víkendových dnech, a tak další „kočárové“ závody přijdou na řadu již 18. února, a to v areálu VFU Brno. Podrobnosti najdete na www.jezdeckypohar.cz.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }