reklama 11D

Poslední body pro účast na paralympiádě rozdány

Ve dnech 21. - 23. ledna hostilo Nizozemí poslední kvalifikační závody CPEDI, na kterých bylo možné vybojovat si kýžený postup na paralympijské hry do Ria. Konaly se v Genemuidenu a nechyběla na nich česká jezdkyně Anastasja Vištalová!
26.01.2016 13:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Fotogalerie: Nicola Neri Casarosa

Závody CPEDI, které se konaly od 21. do 23. ledna, byly poslední možností sbírat doby do kvalifikačních žebříčků pro letošní paralympiádu. Není divu, že se do Genemuidenu sjela pěkná řádka zemí. Vedle tradičních kontinentálních zástupců jako jsou jezdci z Dánska, Německa, Francie či domácího Holandska, se představili i jezdci Jižní Afriky, Japonska, Hongkongu, či dokonce Saudské Arábie
 
Zajímavostí bylo, že závodníci až do okamžiku vjezdu na závodní obdélník nevěděli, který rozhodčí a v jakém místě bude posuzovat. Navíc se sbor rozhodčích po každé soutěži kompletně obměňoval. 
 
„Já jsem měla možnost na těchto závodech sedlat dvě naprosto úžasné klisny. Vranku Dominique a ryzku Latu Brandýs, za jejíž zapůjčení mnohokrát děkuji rodině Kinských dal Borgo,“ řekla ke svým koním Anastasja Vištalová. 
 
Dále dodala: „Ve čtvrtek jsme se premiérově, v rámci těchto závodů, představily v úloze Team test Ia. Obě kobylky předvedly velmi vydařené jízdy. S Dominique jsme si vyjezdily krásných 68.7% a šesté místo. Lata naopak předvedla ještě lépe ohodnocenou úlohu a známka 69.2% stačila na bramborovou pozici z celkového desetičlenného pole.“
 
O den později přišla na řadu nejoblíbenější úloha české jezdkyně Individual test Ia, a bylo jasné, že si ji proto náležitě užije. Obě kobylky jako by její náladu vycítily a předvedly fantastický výkon. 
 
Dominique startovala jako druhá a získala neuvěřitelných 71.36%  s nimiž se ujala vedení. Lata předvedla naprosto suverénní jízdu, z níž si odnesla úžasných 70.8%, což stačilo stejně jako předešlý den na výborné čtvrté místo. S Dominique si své vedení udržela až do konce a tak při večerním dekorování celým areálem zněly tóny české hymny. 
 
„Celé závodní klání se mělo završit Volnou sestavou na hudbu, na kterou jsem se velmi těšila, měla jsem totiž novou hudbu a byla jsem velmi nadšená z toho, že ji mohu předvést. Bohužel nám to nebylo přáno. Startovala jsem zrovna v době oběda, kdy bylo v restauraci, která se nacházela přímo naproti závodnímu obdélníku opravdu rušno. Naneštěstí to udělalo své, Dominique se mi uprostřed malého kruhu v X lekla čehosi v již zmíněné restauraci a odcválala, přič. Poněvadž se mi jí nepodařilo v průběhu půl minuty zklidnit, tak jsme byly vyloučeny se slovy, že Free style se stejně nepočítá do paralympijského žebříčku a proto nebudeme nic riskovat“, popsala jezdkyně situaci, která nastala v sobotu.
 
Ovšem i přes tuto malou smůlu se Anastasja Vištalová díky těmto závodům přiblížila o něco více k vytouženému snu startovat na tak velké sportovní události, jako je paralympiáda. Teď už zbývá jen počkat na aktualizovaný paralympijský žebříček a vyjádření FEI, která by měla do 15. února rozhodnout, kdo získá postupová místa do Ria 2016. 
 
Text: Anastasja Vištalová / Jezdci



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE