reklama 11B

Plzeňská Velká cena ČSP ve videoreporáži EquiTV

Desáté kolo Českého skokového poháru se odehrávalo od 28. do 30. srpna v plzeňském Českém údolí a na programu vrcholného dne nechyběly opět všechny tři tradiční seriálové túry, a my vám přinášíme reportáž o jejich průběhu!
04.09.2015 10:45  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

KOMPLETNÍ VIDEOREPORTÁŽ NAJDETE ZDE

Dílčí finále série pro amatéry mělo na startovní listině třináct dvojic a deset z nich překonalo kurz parkuru čistě. O nejvyšší bodový příděl se tedy rozeskakovaly. Zuzana Němcová s valachem Casade nechybovala ani v rozeskakování, ale volila opatrnou jízdu, jejíž čas nakonec stačil na čtvrté místo. O poznání rychleji a také bez chyb překonala rozhodující parkur Jiřina Kristina Vlková s Conmirem. Její čas 38,27 stačil na třetí příčku. Konečnou druhou pozici obsadila dvojice Leona Lančaričová a klisna Lexus. Na překážkách ani jednou nechybovala a časomíra se při průjezdu cílem zastavila na hodnotě těsně nad hranicí 37 sekund. Nejrychleji a také bezchybně se s trasou rozeskakování popasovala Taťána Studničková s Donely a připsala si tak v bodování Amateur Tour dvacet bodů
 
V čele žebříčku amatérské túry je Karolína Filingerová. Do vedení se dostala již po ptýrovském devátém kole a v Plzni si připsala dalších 16 bodů. Na svém kontě jich tak rovných sto
 
Také junioři měli na programu dílčí finále své túry, ve kterém se představilo dvaadvacet dvojic. Soutěž rozhodovalo rozeskakování mezi čtyřmi bezchybnými jezdci ze základního kola. Nevděčné čtvrté místo nakonec bral Petr Dajbych, který na klisně Zadeleen A.B. nasbíral 13 trestných bodů. Daniel Uleščenko s klisnou Santa Silvia se v rozhodující části soutěže dopustil jedné chyby, která v důsledku znamenala třetí řádek výsledkové listiny. Chuť si spravil s dalším svým koněm, valachem Capitanem, s nímž také postoupil do rozeskakování. V tomto případě ovšem nechyboval a v čase 37,71 si dojel pro krásnou druhou příčku. Nejvíce bodů do juniorského žebříčku vybojovala v Plzni Natálie Soukupová s jedenáctiletým koněm jménem Laququ. Základní část i rozeskakování překonala bez zaváhání, navíc dosáhla času 36,82. 
 
Vrcholem závodů byla Velká cena Plzně, do jejíhož finále postoupilo tradičně deset nejlepších dvojic ze základní části. Nechyběl mezi nimi Tomáš Lomský s New Dancerem, nicméně v druhé části soutěže svou jízdu po nevydařeném průběhu vzdal. Po chybách se rozhodl nepokračovat také zkušený Jaroslav Jindra v sedle Ascobara. Tito dva jezdci se tudíž umístili na sdíleném devátém místě. Jiří Luža se do finále podíval hned dvakrát. Lépe měl soutěž rozjetou s Verdim-S. Ze základního parkuru totiž přicházel s čistým kontem. Nakonec však dvakrát chyboval, což ho posunulo na osmou příčku konečného pořadí. Osm trestných bodů v součtu zaznamenal také Josef Pařenica s Calledou, pouze s tím rozdílem, že měl po jedné chybě z obou jízd. Čas dosažený ve finále mu nakonec přisoudil sedmé místo. Druhým koněm, kterého sedlal Jiří Luža, byl Benito-S. První část soutěže absolvoval s chybou, v druhé si připsal pouze jeden bod za překročení stanoveného času a s pěti body se usadil na šesté příčce.
 
Jedním z osmi jezdců, kteří v prvním parkuru nechybovali, byl Jiří Papoušek na klisně Capua. Nicméně ve finále jednou shodil a s ohledem na čas z toho byla nakonec pátá pozice. Nulu v základním kole zaznamenal i Ludvík Jandourek s klisnou Good Girl, ale v druhé části k ní přidal jednu chybu na úplně poslední překážce. Časomíra ukázala hodnotu 43,47, což stačilo na čtvrté místo. O konečné třetí příčce pro Václava Nágra na hřebci Casius rozhodl dosažený čas ve finále, jelikož měl v součtu také 4 trestné body. Cílem však projel o půl sekundy rychleji než Ludvík Jandourek a nebít zmíněného zaváhání, stal by se vítězem Velké ceny. Pouze dva jezdci zvládli překonat jak základní, tak finálový parkur bez zaváhání. Jedním z nich byl Milan Severa s klisnou Beldarlo. Našel se však jezdec, který taktéž předvedl dvě čisté jízdy a navíc s rychlejším finálovým časem. Pro Milana Severu tak z toho bylo nakonec druhé místo. Jezdcem, který jej porazil, byl Václav Studnička. Na klisně Elis ani jednou nechyboval a cílem projel o necelou sekundu rychleji. Vůbec poprvé ve své parkurové kariéře tak vyhrál Velkou cenu v rámci Českého skokového poháru.
 
Před posledními dvěma kvalifikačními koly Českého skokového poháru vede žebříček jezdců stále Marek Klus před Rudolfem Doležalem. O třetí příčku se dělí Barbora Tomanová s Vladimírem Treterou.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }