reklama 11B

Pardubice zažijí mezinárodní šampionát haflingů

Ve dnech 4. až 6. srpna se na dostihovém závodišti v Pardubicích odehraje mezinárodní výstava a sportovní šampionát koní plemene hafling. Konat se bude také seminář s workshopem. Podrobné informace k této výjimečné akci se dočtete v příspěvku níže.
28.04.2017 10:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Foto: Veronika Bechová

Český svaz chovatelů haflingů (ČSCHH) připravuje ve spolupráci se Světovým svazem chovatelů haflingů (HWZSV), Asociací svazů chovatelů koní ČR (ASCHK ČR) a Dostihovým spolkem Pardubice (DS) na letošní srpen mezinárodní chovatelskou výstavu a sportovní šampionát koní plemene hafling. Zástupci Světového svazu oslovili ČSCHH s nabídkou podpory chovatelské akce, která by pomohla rozšířit a propagovat nejen aktivity našeho svazu a jeho členů, ale také působnost HWZSV dále do střední a východní Evropy, kde zatím není chovatelská základna příliš silná.
 
V České republice se už podařilo zorganizovat několik poměrně úspěšných chovatelských akcí, a tak chov haflingů v ČR není úplně neznámý. Naši chovatelé a koně už také během účasti na zahraničních akcích dobře reprezentovali Českou republiku a ta by se tak mohla v budoucnu stát jakýmsi přestupním můstkem mezi zeměmi původu haflinga a východní Evropou. Díky vstřícnosti Dostihového spolku Pardubice se podařilo dojednat pro akci ideální areál, a to právě dostihové závodiště v Pardubicích. 
 

Co tedy v Pardubicích chystáme?

 
Celkem třídenní akce se bude konat od pátku 4. srpna do neděle 6. srpna 2017 a bude zahrnovat výstavu haflingů, sportovní šampionát a podle možností také seminář s workshopem. Účast bude umožněna jak koním z České republiky, tak i ze všech okolních zemí.  Velmi doufáme v účast chovatelů jak z přilehlých regionů Německa a Rakouska, tak především ze zemí, které zatím na jiné mezinárodní akce s haflingy nevyjíždějí, tedy ze Slovenska, Polska, Maďarska a dalších. Právě s propagací akce do těchto států a s pozvánkami chovatelů nám chce významně pomoci HWZSV. 
 

Sobotní výstava

 
Výstava je plánována na sobotní odpoledne a vypsáno bude několik tříd podle věku a pohlaví koní. Třídy budou případně pořadateli upraveny podle finálního počtu přihlášených koní, nicméně součástí by měl být středoevropský šampionát plemenných hřebců. V rámci výstavy budou posuzovat výhradně rozhodčí nominovaní z řad mezinárodních posuzovatelů, což zajistí právě spolupráce se Světovým svazem. 
Kromě vyhlášení šampionů jednotlivých tříd a celkových šampionů plánujeme samozřejmě také vyhodnocení nejlepších tuzemských účastníků a samozřejmě i nejlepších koní českého chovu. 
 

Sportovní šampionát

 
Po loňském velmi úspěšném sedlovém šampionátu, který se konal právě v Pardubicích v rámci tradiční výstavy Koně v akci, jsme se rozhodli tuto akci mírně rozšířit a kromě drezury, parkuru a všestrannosti se letos bude soutěžit také v terénním parkuru spřežení a vypsány budou i dva cvalové dostihy na cílové rovince. Disciplíny budou rozepsány na všechny tři dny, takže bude stále na co se dívat a zároveň bude více prostoru pro to, aby se soutěže v drezuře, parkuru a spřežení jely dvoukolově, což zajistí větší objektivitu výsledků. Rozhodčí na sportovní šampionát budou zajištěni z řad národních rozhodčích. 
 

Doprovodný program

 
V rámci doprovodného programu zvažujeme uspořádat seminář k budoucnosti šlechtění haflingů v souvislosti s nově připravovanou evropskou legislativou, která vstoupí v platnost v roce 2018 a výrazně ovlivní chov všech plemen nejen koní i u nás. Další možností je představení nově připravovaného jednotného hodnocení, které chce HWZSV poprvé otestovat v dubnu na svodu klisen v Meranu. Pro zájemce by mohl tento seminář pokračovat workshopem v rámci sobotní výstavy. Světový svaz má také zájem v Pardubicích připravit setkání předsedů chovatelských svazů ze střední a východní Evropy. Další možnosti, jak obohatit program, jsou zatím v jednání a budou záležet na technických a samozřejmě také finančních možnostech.
 

Další informace pro účastníky

 

Organizace celé akce je nyní ve fázi intenzívní přípravy a aktuálně jsou již k dispozici propozice sportovního šampionátu i výstavy. Do konce května je možné posílat předběžné registrace. Veškeré informace je možné průběžně sledovat na www.haflingove.cz a na facebookovém profilu ČSCHH i samotné akce. 

 
Text: Veronika Jenikovská



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE