reklama 11B

Novinky z Ústřední evidence koní ve Slatiňanech

ÚEK ve Slatiňanech vydala pro rok 2016 informaci o nových pravidlech identifikace koní. Smyslem nového nařízení EU je zamezit, aby se po aféře s koňským masem, do potravinového řetězce dostávalo maso koňovitých, které k tomu není určené.
12.01.2016 13:33  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz

Kompletní informace Ústřední evidence koní přinášíme níže:

 
Dne 1. ledna 2016 vstoupilo v platnost nové prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/262, kterým se stanoví pravidla identifikace koňovitých (dále jen Nařízení), jenž nahrazuje dosud platné nařízení Komise (EU) č.504/2008, které bylo v platnosti od 1. 7. 2009. Evropská Komise (EK) jejím prostřednictvím reaguje na aféry s koňským masem z roku 2013. Smyslem nových úprav a změn je zabránit, aby se do potravinového řetězce nedostávalo maso koňovitých neurčených pro lidskou spotřebu. Na základě provedeného šetření EK se ukázalo být hlavním rizikem nezákonné znovu uvádění do potravinového řetězce u takových zvířat, která již byla dříve vyloučena z porážky k produkci potravin z důvodů léčení zakázanými léčivy. Proto nové Nařízení upravuje některé dosavadní postupy a zavádí i nová opatření, která by toto jednání měla znemožnit. Smyslem nového Nařízení je zajistit dostatek ověřitelných informací před rozhodnutím o přijetí daného koňovitého na porážku k lidské spotřebě, což znamená zajistit plynulou správu identifikačního dokladu po celý život zvířete. Proto Nařízení nově ukládá členským států EU zřídit centrální databázi, kde se budou shromažďovat stanovené údaje o registrovaných koních. Centrální databáze budou propojeny a budou si předávat údaje o koních v případech, kdy byl identifikační doklad vydán v jiném členském státě, než je aktuální místo pobytu koně. 
 
Nařízení ukládá vystavovat identifikační doklad (průkaz koně) dle závazného vzoru, takže v průkazech vydaných po 1. 1. 2016 bude oproti dosavadním změněno pořadí oddílů. Oddíl deklarující status koně jako určeného nebo neurčeného k porážce pro lidskou spotřebu se přesunul na druhé místo, hned za oddíl s identifikačními údaji. Stránky s určenými identifikačními údaji musejí být přelepeny přilnavou folií, aby nemohly pozměněny. Záznam o kastraci je proto přesunut až do části pro opravu a doplnění identifikačních údajů. Potvrzení o původu, vydávané koním registrovaným v českých plemenných knihách, bude nově do průkazu pouze vloženo, nikoliv pevně všito.
 
Nařízení nově stanovuje pevně daný termín pro řádnou identifikaci koně vystavením průkazu, a to do 12 měsíců od narození. Po tomto termínu bude vydán rovnou duplikát průkazu koně (pokud bude doložen původ) nebo náhradní identifikační doklad (pokud původ doložen nebude). V obou případech tak budou koně bez výjimky vyloučeni z lidské spotřeby přímo při vystavení průkazu
 
Majitelé koní mají nově povinnost nahlásit vydávajícímu orgánu do 14 dnů skutečnost, že z důvodu léčby byl u jejich koně změněn status na vyloučeného z lidské spotřeby, a to na základě zápisu veterináře v příslušném oddílu průkazu koně. 
 
Další novinkou je možnost vyřízení změny majitele koně u vydávajícího orgánu, v jehož působnosti je kůň aktuálně evidován. To znamená, že již není nutné posílat zahraniční průkazy k vyřízení změny majitele do zahraničí, ale že tento úkon může provést i ÚEK, resp. plemenná kniha v ČR. 
 
Prováděcí nařízení Komise (EU) č.2015/262 je přímo aplikovatelné, tzn. že jsme povinni se jím řídit bez ohledu na českou národní legislativu. Nicméně je připravována novela vyhlášky č. 136/2004 Sb. o označování zvířat a jejich evidenci, která na nový unijní předpis reaguje. Nově by tak novela, mimo výše uvedeného, např. měla stanovit termín 30 dní pro nahlášení všech změn vydávajícímu orgánu, oproti 5 dnům platným dosud.
 
Zdroj: www.uek.cz

 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE