reklama 11C

Nesvačilové bojovali na CAIO v Maďarsku

Na dosud největší letošní závody vyrazili čeští vozatajové Jiří Nesvačil sen. a Jiří Nesvačil jun. o uplynulém víkendu 13. – 15. června do Maďarska, kde se ve Vécsési u Budapešti konaly závody nejvyšší kategorie CAIO4* a bojovali mezi čtyřspřeží...
17.06.2014 10:41  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JIří Nesvačil mladší při maratonu. Foto Roman Petr

FOTOGALERIE

Třetí „čtyřkař“ z rodiny Nesvačilů, Radek, musel plnit pořadatelské povinnosti na domácích závodech v Heřmanově Městci a mezinárodně si tak zazávodí až o týden později v rakouském Altenfeldenu.
 
Startovní listina v Maďarsku čítala původně 23 čtyřspřeží a celkově více než 90 účastníků. Ze „čtyřek“ se nakonec dva týmy odhlásily, přesto však bylo startovní pole velice kvalitní a obsahovalo mnoho zvučných jmenkromě domácích otce a syna Jozsefa Dobrovitze třeba další Maďar Zoltán Lázár, Švédové Eriksson a Persson, Holanďan Chardon, nebo Němci Von Stein a Schneiders.
 
Starší z Nesvačilů měl smůlutěsně před odjezdem, neboť zkušený valach Arnie nebyl na sto procent fit a musel tak raději zůstat doma. Nahradila jej závodně nepříliš zkušená klisna Zeta a vzhledem k tomu, že na svoje první „čtyřkové“ závody vyrazil i čerstvě dovezený holandský valach Weekend, bylosamotné ladění sestavy pro drezuru vcelku zajímavým procesem. Když pak zkušená klisna Lady neměla při páteční drezuře svůj den, bylo z toho celkových 67,67 trestných bodů a průběžné 16. místo. Jiří Nesvačil mladší měl sice svoje koně kompletní a zajel velice hezkou drezuru, rozhodčí však krásnou kladrubskou čtyřku ohodnotili velice přísně –za 57,64 trestných bodů a průběžně 10. místo.
 
Sobotní maraton postavil zkušený maďarský stavitel Gábor Fintha. V těžkém písčitém terénu si mnoho jezdců užilo perné chvilky, o čemž svědčí i fakt, že čtyři spřežení se převrátila a byla ze závodu eliminována. Jednou z eliminovaných byla i u nás známá polská reprezentantka Weronika Kwiatek, která skončila v nemocnici s frakturou klíční kosti (dnes už je však podle našich informací doma v Polsku, takže tímto přejeme brzké uzdravení). Ze čtyřek si tentokrát vybral černý den špičkový německý jezdec Daniel Schneiders, který se převrátil na čtvrté překážce. Našim jezdcům se maraton příliš nepovedl, a i když jejich výkony na některých překážkách byly velice dobré, celkově udělali dost chyb a obdrželi i penalizace za shozené míčky. V závěrečném součtu tak skončili na 13. (junior) a 15. (senior) místě, což určitě nebylo umístění, v něž doufali
 
Ani nedělní parkur se u Jiřího Nesvačila st. neobešel bez zajímavých příhod, a když musel kvůli momentální indispozici klisny Zety přepřahat 40 minut před startem, vyzkoušel si tým akci ve stylu pit-stopu formule 1. Zkušený jezdec však situaci zvládl výborně a zajel slušný parkur za 11,05 trestných bodů. Když koně při nájezdu do 17. překážky shodili kužel od již projeté čtyřky a spřežení navíc muselo skoro zastavit a obětovat drahocenné vteřiny, nezbývalo než jen zakroutit hlavou a doufat, že svoji porci smůly si Jiří Nesvačil vybral na pár závodů dopředu. Mladší z českých závodníků pak shodil dva míčky a nestihl časový limit, což přineslo celkových 9,82 trestných bodů. Naši jezdci se tak zařadili na 11. a 12. pozici v parkuru a celkově skončili na 12. a 16. místě.
 
Přestože celkový výsledek zůstal pro oba Nesvačily za očekáváním, byla účast na závodech úrovně CAIO4* přínosem a poskytla možnost srovnání s mnoha špičkovými závodníky. Mladší z obou reprezentantů si navíc splnil kvalifikační podmínky FEI pro účast na Světových jezdeckých hrách (Nesvačil st. již měl kvalifikaci splněnou dříve). To bylo určitě pozitivní, protože vrchol sezóny přijdeza 3 měsíce právě v Normandii a oba naši reprezentanti tak lépe vědí, kde je „tlačí bota“ a na čem musí zapracovat, aby mohli lépe bojovat se světovou extratřídou.
 
Kompletní výsledky naleznete ZDE
 
Text: Roman Petr



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE