reklama 11A

NEJ kůň ČR 2014: Plnokrevná a čistokrevná plemena

xMladý achaltekinský hřebec Myshmysh má velmi nelehkou úlohu: Pokračovat v úspěšném tažení anketou tak, jako to dokázali jeho podstatně starší předchůdci Damask (2. v roce 2011), Stambul (3. v roce 2012) a Allastar (3. loni).
30.06.2014 10:41  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

Reprezentanti plemene achal-teke "startují" v anketě již počtvrté - a vždy se umístili mezi prvními třemi v konečném pořadí! Foto archiv pořadatele ankety
 
Na Myshmyshe si „brousí zuby“ kvarteto, které vypadá velmi nebezpečně. Arabská vranka Usurei patří k absolutní elitě svého plemene v České republice. Osobně to dokázala na přehlídkách i v chovu. Tři potomci vzorně kopírují její kariéru. Nejstarší z nichnavíc působí jako plemeník v Německu - a to snad nepotřebuje další komentář. Syn slavného otce a nadprůměrné matky, Shagya-arab dlouhého jména 1689 Shagya VIII - CZ „Tobien“ představuje moderní typ plemene, které reprezentuje. Stručně řečeno: Vypadá moc dobře, a to je pro osobně nezainteresované hlasující nejpodstatnější.
 
Velkou bombou se loni stal americký klusák Eilean Donon - skvěle zorganizovaní příznivci koní zapřažených v sulkách ho dostali až na šestou pozici finálové sestavy. San Pellegrino je připraven ho následovat. Jak se píše v jeho „doporučení“: Tak rychlého plemenného hřebce s tak skvělým potomstvem jsme u nás ještě neměli. Angličtí plnokrevníci nevyhrávají dostihy krásou. Bělouš Midships z chovu šejka Khalida Abdulaha v nich vítězil díky své třídě, ale ani v teoretickém „souboji exteriérů“ není bez šance. Kdyby ho podpořili majitelé všech dalších 8543 plnokrevníků z ČR, pak má po starostech.
 
Text Jiří Křepelka



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE