reklama 11A

Mistrovství ČR ve všestrannosti 2018 plné hvězd

ikonka

Všestrannost je jedním z nejtěžších jezdeckých sportů, a právě tato disciplína na čtyři dny obsadila pardubické závodiště. Mistrovství ČR ve všestrannosti nabídlo napínavé souboje do poslední chvíle a ukázalo na několik hvězd tuzemské všestrannosti.
23.07.2018 08:41  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
V nejsledovanější soutěži seniorů se na stupeň nejvyšší po dvou letech vrátil Robert Pokorný, který si tak na své konto připsal celkově čtvrtý titul národního šampiona. Titul mistra České republiky „přebral“ loňskému a předloňskému vítězi této soutěže Miloslavu Příhodovi, se kterým o prvenství bojoval i letos. Po druhém dnu soutěží je dělil jeden jediný bod ve prospěch Pokorného. Miloslav Příhoda ale v závěrečných parkurech nestartoval, a tak jeho soupeř s koněm Floor mohl slavit. „Jsem maximálně spokojený. Šli jsme do vedení hned po drezurách a se štěstím jej udrželi i v sobotu,“ komentoval své vítězství reprezentant Jezdeckého klubu NH CAR. „Určitě velký dík patří stavitelům Marcinu Konarskimu a Vaškovi Žižkovi, kteří už potřetí odvedli výbornou práci. Neviděli jsme žádné problémy, že by koně nechtěli skákat apod. Všechny to prověřilo, jak mělo,“ dodal Pokorný.
 
Se ztrátou šesti bodů se na druhém místě umístila Miriam Záveská s Expectancy Lucy reprezentující JK Železnice před Petrem Myškou s Oboras Shut It Out (Jezdecký klub Isabel), kterého od stříbrné příčky dělily pouhé tři setiny bodu. 
 
Svou šampionku má i soutěž mladých jezdců. Už potřetí v řadě se totiž mistryní České republiky v této soutěži stala dvojnásobná juniorská mistryně Eliška Orctová z JC Rusek. Podobně jako Pokorný se na čele výsledkové listiny usadila už po úvodních drezurách a nikoho před sebe nepustila ani v krosech ani v závěrečných parkurech. S koněm Westwinds Diego zvítězila s náskokem téměř devíti bodů před Šárkou Votavovou se Zylo, třetí se umístila Vladimíra Pechanová s Rosa-P. „S Diegem je to všelijaké při drezurní zkoušce, on má horkou hlavu. Aréna a drezura na něj působí velice opačně, než bych chtěla. Ale šel výborně. V krosu je naprostý ferari, takže tam se jenom řídí, tam je to jeho. Z krosu mám nejlepší pocit, ten jsem si užila. A v parkuru on skáče výborně, ale chybka se stát může,“ zhodnotila letošní průběh soutěže Eliška Orctová. 
 
Znovu titul mistra republiky získala i Alžběta Vyštajnová v soutěži starších juniorů, národní šampionkou se ve své kariéře stala už posedmé. Tentokrát zvítězila reprezentantka JK Kamenický Dvůr s Elzarem a to na plné čáře s náskokem více než 10 bodů na druhé místo. „První dojmy jsou famózní, je to neskutečný zážitek získat znovu titul mistra republiky. Závody bylo fajnový jak pro koně, tak pro nás. Můj kůň má dobrou drezuru, tak nikdy nemám strach. Tam jde už jen o to, abych já nespletla úlohu. Kros máme horší, ale zvládli jsme ho. A dnes už to byla jen třešnička na dortu,“ radovala se Alžběta Vyštajnová. 
 
V soutěži mladších juniorů titul mistra České republiky získala Barbora Vaňková s koněm Lipton Saimon. Podobně jako Alžběta či Eliška vedla už po drezurách, prvenství si nenechala vzít ani v krosech a její náskok na soupeře dokonce stačil i na jednu chybu na parkuru. „Všechno probíhalo, jak mělo, moc jsem si užila. Vyhrát je neskutečný pocit, moc jsem si to přála,“ svěřila se Barbora, která má titul mistryně republiky už z minulých let v soutěži poníků. Barbora Vaňková reprezentuje Jezdecký klub Ratibořské hory. Na druhém místě se umístila Eliška Ciarkowska s Citadelou 5, bronz patří Betty Richtrové a koni Mameha.
 
V soutěži dětí se pořadí během tří dnů míchalo. Po drezurách byla první Tereza Látalová s Pedrem 9, druhé a třetí místo patřilo Alena Kozojedové s Leou 5 a Pančem. Jenže Tereza chybovala na krosech a propadla se po druhém dnu soutěže až na šesté místo a na první dvě příčky se tak posunula Alena. O konečném pořadí rozhodovaly až nedělní parkury. Nakonec titul mistryně České republiky patří Aleně Kozojedové ze Sportovního klubu Borová na koni Lea 5, druhá se umístila Natálie Mynářová s Terry 1 a třetí Michaela Neumannová se Salettou. Alena Kozojedová se svým druhým koněm Pančem je nakonec čtvrtá a Tereza Látalová s Pedrem 9 pátá. 
 
Alena Kozojedová dominovala také soutěži Pony ZL. S Andy 11 vedly po druhém dnu soutěží jen o půl bodu před Nikolou Bártovou s Kubou 3 a tak to zůstalo i po třetí disciplíně – parkurech. Třetí se v této soutěži umístila Ema Štěpánková s Leny Gold K.
 
Tereza Látalová si nakonec z Pardubic odváží titul mistryně České republiky ve všestrannosti také. S Bětkou 2 zvítězila v soutěži Pony L. Po drezurách a krosech vedla jen o jednu desetinu bodu před Sárou Dvořákovou. Ta však udělala chybu na parkurech a Tereze už vítězství neuteklo. Na druhém místě skončila Eliška Ciarkowska s Alpinhorse Midnight Princess, třetí Michaela Neumanová se Šikulkou.
 
Tečku za letošním Mistrovstvím ČR ve všestrannosti udělala soutěž družstev. O vítězích rozhodli závěrečné parkury, první a druhý tým dělí jen desetiny bodu. Tituly šampionů si odváží oblastní tým Praha ve složení Robert Pokorný, Adéla Svobodová, Miroslav Trunda a Karolína Petrová. Druhé místo putuje na Vysočinu Barboře Vaňkové, Andree Beranové, Šárce Douchové a Pavlu Vaňkovi. Bronz získal tým Východočeské oblasti 2 ve složení Eliška Orctová, Jakub Hlávka, Lucie Hlavatá a Petr Myška.
 
Zdroj: Tisková zpráva DS Pardubice



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE