reklama 11D

Milionová kauza Černoch skončila pro ČJF dobře

Jen velmi útržkovitě se s ohledem na probíhající řízení dostávaly na povrch informace o tzv. kauze Černoch, kterou ČJF řešila od roku 2015. Až nedávno se veřejnost mohla dozvědět ze zápisu VV ČJF, jak vysoká byla vlastně způsobená finanční újma...
28.06.2017 22:53  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Zápis z 32. zasedání Výkonného výboru ČJF konaného dne 23. 5. 2017 obsahuje odstavec o tom, že prezidentka ČJF Ing. Olga Plachá informovala členy VV ČJF o „realizaci odprodeje exekuční pohledávky causa Černoch“. Dále je v zápisu uvedeno, že ČJF obdržela za odprodej 950 tisíc Kč. 
 
Z toho by se dalo předpokládat, že celková dlužná částka přesahovala jeden milion korun a jde tak po kauze Šalamonová o druhý případ z let nedávných, kdy České jezdecké federaci vznikla takto vysoká škoda. Zatímco v prvním případě se mělo jednat o zpronevěru ze strany oblastní sekretářky (viz ODKAZ), tentokrát škodu způsobil někdejší manažer disciplíny reining.
 
A jelikož toho doposud o kauze Černoch nebylo příliš známo, požádali jsme prezidentku ČJF – paní Olgu Plachou, zda by nám mohla sdělit podrobnosti. Zajímalo nás, jaká byla výše pohledávky ČJF vůči panu Černochovi, jak se celá kauza vyvíjela a s jakým závěrem ji uzavřela disciplinární komise ČJF. Ptali jsme se, zda došlo k pochybení ze strany tehdejších funkcionářů ČJF či zda přijala ČJF nějaká opatření, aby podobná situace nemohla v budoucnu nastat. Poslední otázka směřovala k tomu, zda je možné sdělit, komu pohledávka byla postoupena.
 
Vyjádření prezidentky ČJF – Ing. Olgy Plaché uvádíme níže...
 
„Přibližně na přelomu května a červnu roku 2015 došlo ke zjištění, že v letech 2012 – 2015 bylo fakturováno za pořádání soustředění pro reiningové jezdce p. Ivanem Černochem. Interně bylo prověřováno, ve spolupráci s KRK, zda soustředění skutečně proběhla. Bohužel bylo zjištěno, že většina fakturovaných akcí neproběhla. Materiály byly předány právní kanceláři a ČJF podala na p. Ivana Černocha žalobu. Soud rozhodl, že má být ČJF uhrazena škoda, která byla vyčíslena na 898.500,- Kč. ČJF neprodleně zahájila exekuci.
 

Z přesných údajů uvedených v exekučním příkaze vyplývá, že pohledávka ČJF činí 898.500,- Kč.

Soudem přiznaný úrok z prodlení činí k 30. 4. 2017 částku 115.461,- Kč.

Soudem přiznané náklady řízení činí částku 29.524,- Kč

 
Následně dostala ČJF nabídku na odkup pohledávky za úplatu ve výši 950.000,- Kč, kterou přijala a realizovala. Tím pro nás případ končí.
 
Pokud jde o dotaz na disciplinární řízení, pak žádné nebylo vedeno a vzhledem k prekluzivním lhůtám již ani nemůže být vedeno. (ust. 19.1 DŘ: „Disciplinární řízení může být zahájeno nejpozději do 12 měsíců ode dne, kdy došlo k jednání, které zakládá podezření ze spáchání disciplinárního provinění“).
 
Vzhledem ke zjištěným skutečnostem Rada ČJF na svém zasedání 27. 10. 2015 (bod 14 tohoto jednání) jednohlasně zrušila své rozhodnutí ze dne 19. 9. 2012 (bod 4), kde se uvádí, že manažer komise disciplíny je oprávněn rozhodnout o rozpočtu komise disciplíny. Rozpočet je tedy schvalován Radou ČJF a jeho plnění pak VV ČJF."



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }