reklama 11B

Havlovu rakev povezou kladrubští vraníci

Rakev s ostatky exprezidenta Václava Havla poveze ve středu dopoledne na Pražský hrad šestice starokladrubských vraníků z H. Městce. Rakev bude umístěna na stejné dělostřelecké lafetě, která vezla ostatky T. G. Masaryka… AKTUALIZACE 20.12. 23.00 HOD.
20.12.2011 08:54  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Ilustrační foto Josef Malinovský
 
PUBLIKOVÁNO 20. 12. 2011 8.54 HOD.:
Informaci o účasti koní z Národního hřebčína Kladruby nám dnes potvrdil ředitel NHK Ing. Jan Höck. „Na podsedních koních by měli sedět jezdci, náruční povedou naši zaměstnanci ze země. Další podrobnosti vám bohužel v tuto chvíli nemohu sdělit, jelikož je vše zatím velmi čerstvé a detaily budeme dolaďovat při dnešní přípravě, které se budeme s koňmi účastnit,“ uvedl
 
Dle informací iDnes.cz vyjde smuteční průvod ve středu v 10 hodin z areálu kasáren Hradní stráže v pražské Loretánské ulici a bude pokračovat přes Hradčanské náměstí na Pražský hrad, kde bude rakev k vidění ve Vladislavském sále až do čtvrtka. Celý článek najdete POD TÍMTO ODKAZEM. Více najdete také na stránkách Pražského hradu - ZDE.
 
AKTUALIZACE 20.12.2011 11.30 HOD.:
Novinky.cz: "Smuteční průvod za rakví zesnulého Václava Havla vyjde ve středu ráno v 8.00 hodin z Pražské křižovatky na Pražský hrad. Cesta povede ulicí Liliovou, Karlovou, přes Karlův most, Malostranské náměstí, ulicí Nerudovou, Úvozem a kolem Černínského paláce ulicí Loretánskou k Pražskému hradu."
 
iDnes.cz: Ostatky exprezidenta nejprve povezou autem, na Hradčanech pak rakev uloží na lafetu taženou šestispřežím starokladrubských vraníků. Vdova Dagmar Havlová zve na průvod veřejnost.
 
 
AKTUALIZACE 20. 12. 2011 15.45 HOD.:
Dle informací ČTK starokladrubští vraníci již po dnešním nácviku převozu ostatků exprezidenta Václava Havla zůstanou v Praze. Nácvik totiž může trvat i několik hodin. „Můžeme tam být i do půlnoci. Proto jsme se domluvili se závodištěm v Chuchli a koně budou ustájení tam, abychom se nemuseli vracet zpátky do Kladrub,“ řekl Höck pro ČTK. Celý článek najdete ZDE.
 
AKTUALIZACE 20. 12. 2011 20.45 HOD.:
Novinky.cz - video: Šest starokladrubských vraníků z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem v úterý odpoledne odcestovalo ze stájí z Heřmanova Městce na Pardubicku do Prahy. Ve středu budou mít tu čest být zapřaženi k lafetě houfnice, na které bude umístěna rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla.
Koně museli před odjezdem do Prahy z jejich stájí v Heřmanově Městci ještě překovat. Koním byly nasazeny speciální podkovy s pogumovanou úpravou, aby na dlažbě neklouzaly a případně neničily komunikaci.
 
iDnes.cz - video: Ve středeční části loučení s Václavem Havlem sehrají zásadní roli také vraníci z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. "Šestispřeží starokladrubských hřebců potáhne lafetu s rakví pana prezidenta," řekl iDNES.cz ředitel hřebčína Jan Höck. Bude to zajímavá zkušenost. Lafeta je totiž těžká a dělá velký rámus.
"Dopoledne jsme koně sepřáhli a trénovali s nimi v městském provozu, aby si zvykli. Večer se bude v Praze nacvičovat celá ceremonie pod taktovkou Hradní stráže," popsal ředitel.
 
AKTUALIZACE 20. 12. 2011 23.00 HOD.:
Novinky.cz - video: Kladrubští vraníci měli v úterý večer zkoušku na středeční smuteční ceremoniál na pražských Hradčanech. Vojáci nejprve koně strojili, od osmi hodin večer nacvičovali příjezd spřežení do areálu Pražského hradu. Koně trasu natrénovali několikrát, zkoušet budou zhruba do jedenácti hodin večer.
 
iDnes.cz - video: Od úterních osmi hodin večer probíhala v Praze zkouška smutečního průvodu. Několik set vojáků pochodovalo od kasáren Hradní stráže k Pražskému hradu. Součástí průvodu byla i lafeta, která naposledy vyjela do ulic v září 1937 při pohřbu Tomáše G. Masaryka.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE