reklama 11D

GA v Tokiu schválilo změny olympijského formátu

V Tokiu proběhlo 22. listopadu v časných ranních hodinách středoevropského času jednání Generálního zasedání FEI. To schválilo zásadní změny formátu pro olympijské hry, změny přijdou i v případě paralympiády.
22.11.2016 11:50  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Úřadující olympijský vítěz z Ria Nick Skelton. Foto: FEI / Arndt Bronkhorst
 
O změnách formátu olympijských her se začalo diskutovat v rámci širšího vedení Mezinárodní jezdecké federace již před několika lety. Hlavní cílem změn je umožnit jezdcům z více zemí kvalifikovat se na OH, a tím zpopularizovat jezdectví ve více zemích světa. Dalším cílem je udělat jasná a logická pravidla. Jednalo se o všech disciplínách, České republiky se mohly doutknout zejména ty změny, které se týkají parkurového skákání.
 
Klíčovým bodem, který může ovlivnit i olympijskou budoucnost českého skokového týmu, je počet jezdců v družstvu. V návrhu byli tři jezdci na družstvo, s tím, že kvóta 75 jezdců celkem by zůstala zachována. Znamená to, že na OH by se dostalo 20 týmů, což je o 5 více, než letos do Ria a stále by zbylo 15 individuálních míst. To zvyšuje naděje také pro Českou republiku, která byla před OH v Riutak velmi blízko kvalifikaci družstva
 
„Chceme napětí, chceme více vlajek na olympijských stadionech, ale také musíme udělat náš sport srozumitelnější. Vždyť v jakém jiném sportu může mít medaili z olympiády sportovec, který byl vyloučen“, řekl Ulf Helgstrand, Prezident Dánské jezdecké federace.
 
Generální sekretářka Běloruské jezdecké federace sklidila potlesk, když řekla, že Bělorusko naprosto podporuje tento návrh, protože dává šanci běloruskému jezdectví, které se za posledních dvacet let výrazně zvedlo. Olympijská účast je také slibná pro podporu sportu ze strany vlády a sponzorů.
 
Naopak proti návrhu se opakovaně vyjadřují Nizozemci či Němci. V Tokiu mluvil německý Generální sekretář. „Chápeme snahu, udělat olympijské hry univerzálnějšími, ale musí zůstat zachována rovnováha mezi jádrem toho, o čem vrcholové jezdectví je. Že je to také o welfare, a tím, že se sníží počet jezdců v týmu a zvýší tak počet míst, v tom balanc rozhodně necítíme. To je důvod, proč Německo bude hlasovat jistě proti. Budeme ale respektovat demokracii ve FEI a přijmeme výsledek“, řekl před hlasováním Sönke Lauterbach.
 
Proti se mimo jiné vyjádřil i IJRC (Mezinárodní klub parkurových jezdců), který adresoval FEI před zasedání dopis. V něm členové vyjadřují pochopení pro snahu FEI udělat olympijský formát přístupnější a srozumitelnější, ale nesouhlasí s navrženými změnami. 
 
Návrh byl schválen, z celkových 107 delegátů za jednotlivé země bylo proti 11. Mezi nimi federace, u kterých se negativní postoj očekával, Německa a Nizozemí. Proti byli vedle Němců a Nizozemců také delegáti Albánie, Bulharska, Francie, Lotyšska, Lucemburska, Monaka, Nového Zélandu, Rumunska a Švýcarska.
 
Všechny změny budou jako celek v každé disciplíně zveřejněny v rámci olympijských pravidel, a uplatněny budou v roce 2020 na olympijských hrách v Tokiu. Před tím však musí projít ještě procesem schvalování u Mezinárodního olympijského výboru. 
 

Výčet základních změn najdete v tiskové zprávě FEI

Zdroj: www.fei.org



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE