reklama 11D

FEI se SAE podepsali dohodu o zrušení suspendace

Výbor FEI jednohlasně odsouhlasil okamžité znovuobnovení plného členství Národní federace Spojených Arabských Emirátů (EEF) po tom, co došlo k podpisu dohody, ve které se EEF zavazuje, že bude garantovat respektování welfare koní…
27.07.2015 21:57  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

… a dohlédne na striktní dodržování pravidel FEI na veškerých národních i mezinárodních vytrvalostních závodechzemi

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz

Dohodu za FEI podepsal Prezident FEI Ingmar De Vos a Generální tajemník FEI Sabrina Zeender, za EEF její prezident HE Sheikh Dr Sultan Bin Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, Generální tajemník Taleb Dhaher Al Mheiri a za Národní Olympijský výbor Spojených Arabských Emirátů Generální tajemník Mohammad Al Kamali.

EEF byla přechodně suspendována Výborem FEIpolovině března po vyšetřování zásadních problémůohledem na welfare koní a nedodržování pravidel FEISAE v disciplíně vytrvalost. Po suspendování a požadavku výboru FEI navrhla EEF rozsáhlý seznam akcí, které podnikne, aby se problémy odstranily. Tyto kroky byly zapracovány do návrhu dohody, které EEF zaslala FEI na začátku června. Výbor FEI jednohlasně návrh přivítal, nicméně informoval EEF, že k podpisu dohody o zrušení suspendace bude potřeba pokrýt širší oblast. Obě strany následně jednaly o dalších možnostech.

Podle dohody musí EEF zajistit tyto klíčové body:

Je potřeba zavést protokoly, aby se zabránilo nehodám koní.

Respektovat příslušné doby odpočinku.

Koněodpočinku nesmí startovatnárodních soutěžích (FEI systém brání startůmmezinárodních závodech).

Prevence podávání jakýchkoliv látekseznamu zakázaných látek a kontrolovaných léčiv FEI na závodišti i v jeho okolí.

Prevence zakázané výměny koní.

Prevence zakázaných vozidel na trase.

Jakýkoliv jezdec či kůň suspendovaný FEI bude automaticky zablokován v IT systému EEF a bude mu tak znemožněn start i na národních závodech.

Role a autorita funkcionářů plnících své povinnosti bude vždy respektována.

Do začátku sezony vytrvalosti 2015/2016 v říjnu proběhne výcvik a vzdělávání sportovců, trenérů, podpůrného personálu, ošetřovatelů, zaměstnanců národní federace a veterinářů.

Pravidla FEI ohledně pitev se budou dodržovat, a pokud to bude možné, v případě smrtelných nehod budou stejná pravidla platit i na národních závodech

Bude jmenován nezávislý národní dozorce, kterého schválí FEI.

Zabrání se střetům zájmů.

Rozdělování výher proběhnesouladu se schváleným rozpisem FEI.

Pravidla národních vytrvalostních závodůSAE budou plněsouladupravidly FEI.

EEF poskytne během sezony 2015/2016 měsíčně písemnou zprávu ohledně krokůzajištění dodržování pravidel FEI a souhlasítím, že dodrží i další návrhy ze strany FEI. Po ukončení sezony 2015/2016 poskytne EEF zprávu kdykoliv ji FEI vyžádá.  Dále EEF podpoří projekt vyhodnocení důvodů zranění ve spojenínávrhem tras pro vytrvalostní závodypoušti. Trenéři vytrvalosti budou mít povinnost na projektu spolupracovat.  V dohodě je také detailně popsána nová legislativa, kterou SAE zavedou, týkající se obchodu se zakázanými látkamidostihovém prostředí a jezdeckém sportuzemi a sankce pro ty, kteří tyto zákony poruší.

FEI také mimo tato jednání jmenovala skupinu, jejímž úkolem je rozsáhlé vyšetřování obvinění o falešných závodech a duplikátních výsledcíchSAE. Tato obvinění nebyla bránaúvahuokamžiku, kdy došlo k suspendaci a řeší se nezávisle. Nicménědohodě byly navrženy kroky, které by podobným situacím měly do budoucna zabránit. EEFtéto otázce plně spolupracuje. Zaslala již report, který FEI momentálně studuje a postoupí ho dále FEI Tribunálu. Pokud FEI zjistí, že se na situaci podílel i někdofunkcionářů FEI, bude okamžitě sankcionován. Navíc FEI anuluje veškeré duplikátní výsledky a přehodnotí jakékoliv výsledky, kterétěmito výsledky souvisí.

Zároveň Komise vytrvalosti EEF spustila své vlastní vyšetřování těchto obvinění a zveřejnila sankce pro organizátory a zaměstnance EEF, u kterých by se prokázalo, že se na situaci podíleli. EEF momentálně přepracovává svá organizační pravidla, aby zajistila, že podobné situace již nemohou znovu nastat. EEF přijímá, že FEI právo uložit sankce v případě, že nedojdedodržení všech bodů dohody. Sankce budou zahrnovat nejen okamžité suspendování a odebrání pořadatelství FEI Mistrovství světa ve vytrvalosti 2016, ale mohou zajít i dále.

Dohoda bude platit po dobu tří let. Během této doby se kromě měsíčních reportů FEI a EEF sejdou minimálně jednou ročně k hlubšímu zhodnocení dodržování dohody. FEI si vyhrazuje právo dobu trvání dohody prodloužit, pokud to bude vhodné.

 

Zdroj: www.fei.org




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE