reklama 11C

Evropský pohár žokejů míří na chuchelské závodiště

V sobotu 26. září se na chuchelském dostihovém závodišti odehraje prestižní mítink – Evropský pohár žokejů, neboli LERAM European Jockey´s Club. Program začíná ve 14 hodin a diváci uvidí nejlepší žokeje světa. Více v tiskové zprávě…
23.09.2015 17:00  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz

Dlouhé čekání na prestižní mezinárodní dostihový den je u konce. V sobotu se v Conseq Parku Velká Chuchle uskuteční mimořádné dostihové odpoledne s celkem sedmi dostihy, z nichž pět tvoří program LERAM Evropského poháru žokejů (LERAM European Jockeys‘ Cup). 
 
Součet cen a prémií v této pětici dosahuje částky čtyř miliónů korun, což je nejvyšší mítinková suma v celém středoevropském regionu, a tomu samozřejmě odpovídá i hvězdné obsazení. Představí se nejen nejlepší reprezentanti tuzemských stájí a atraktivní hosté z Německa, Maďarska, Slovenska a Francie, ale především v jejich sedlech dvanáct špičkových žokejů z devíti zemí! Na své si přijdou všichni sobotní návštěvníci, protože součástí akce je bohatý doprovodný program a atrakce pro celou rodinu. Celkem je připraveno sedm dostihů, ve kterých se představí 70 koní a 25 jezdců. Úvodní dostih odstartuje v sobotu ve 14 hodin, areál Conseq Parku je otevřen již od 12 hodin.
 
V Chuchli budou závodit mimo jiné tito žokejové:
 
Theo Bachelot, 23 let, Francie, více než 300 vítězství
EJC: Maruschka, So Easy, Sapsiree, Donn Halling, Phu Hai
Jeden z jezdeckých talentů země galského kohouta, navzdory svému mládí už patří do širší francouzské špičky. Pražskou dráhu si vyzkoušel loni při Jarní ceně klisen, kdy skončil pátý v sedle Maruschky.
 
Cristian Demuro, 23 let, Itálie, více než 1000 vítězství
EJC: Dumnonia, Prince Orpen, Talar, Aztek, Glorioso
Mladší bratr Mirca Demura, jeden z největších žokejských talentů Evropy. Už v devatenácti letech italským šampionem, o rok později překonal italský rekord (Umberta Rispoliho) v počtu sezónních vítězství /264/. V ČR dosud nestartoval, ale v sedle českého Trip to Rhodose vyhrál milánský Zlatý pohár a badenskou Cenu vytrvalců.
 
Martin Dwyer, 40 let, Velká Británie, více než 1300 vítězství
EJC: Dang Gia, King of Marmalade, Lumiere Eternelle, Lilydale
Zástupce kolébky moderních dostihů v roce 2006 vyhrál ten vůbec nejslavnější na celém světě: Epsom Derby v sedle Sira Percyho. Dvojnásobný (2003 a 2006) držitel prestižního ocenění za „jízdu roku“, s Prahou má zkušenost, v roce 2006 vyhrál s De Robertem Velkou jarní cenu a dvakrát byl na startu Českého derby.
 
Per Anders Graberg, 41 let, Švédsko, více než 1000 vítězství
EJC: Affinity, Sign of the Zodiac
Jeden z nejlepších skandinávských jezdců, který vyhrál Derby ve Švédsku, Norsku i Dánsku. Má nepřeberné zkušenosti, mj. i z působení v USA či Dubaji. Jeho jméno je neodlučitelně spjato s nezničitelným ryzákem Bank Of Burden, přezdívaným „Král Skandinávie“, minulý týden spolu již počtvrté vyhráli stockholmský Mezinárodní pohár. V roce 2010 obsadil páté místo s koněm Skarabeus i v české Velké jarní ceně.
 
Václav Janáček, 30 let, Česká republika, 727 vítězství
EJC: Alfkona, Hello Hobby, Tamarind Cove, Sanok, Dodybud
Největší český žokejský talent nového milénia, pětkrát se stal českým šampiónem (2006 až 2010), jednou slovenským (210) a zatím třikrát španělským (2012 až 2014). Držitel tuzemského rekordu v počtu sezónních vítězství (82, rok 2009), dvojnásobný premiant Českého derby (2006, 2008), vítězný v řadě evropských zemí (kromě jmenovaných např. Polsko, Švýcarsko, Francie, Maďarsko), první český žokej na startu pařížské Ceny Vítězného oblouku (2009), minulý týden se posunul na druhou pozici historického pořadí českých žokejů.
 
Jaroslav Línek, 40 let, Slovensko, více než 300 vítězství
EJC: Living Colors, Hidden Flame, Cheeky Chappie, Silent Blessing
Pětinásobný slovenský šampion (třikrát na rovinách) patří k nejvytíženějším podunajským žokejům a kromě Bratislavy slaví četné úspěchy i v nedaleké Budapešti, jen Maďarské derby dokázal vyhrát již čtyřikrát. Bohaté kontakty má i s českým turfem, v Praze vyhrál Velkou jarní cenu a St Leger, letos nadchl vítěznou jízdou ve Velké červnové ceně s koněm Sirius Shine.
 
Szczepan Mazur, 20 let, Polsko, 250 vítězství
EJC: Black Cool Cat
Ač je nejmladším členem pohárové sestavy, na kontě už má dva polské šampiónské tituly. Už jako sedmnáctiletý vyhrál polské klasické dostihy Derby a Oaks. Praxi absolvoval také v anglickém Newmarketu a na Blízkém východě. Polský šampionát vede i letos, přičemž jeho největším soupeřem při usilování o čistý hattrick je český žokej Tomáš Lukášek. V Česku se polský žokejský objev posledních let představí poprvé.
 
Filip Minařík, 40 let, Česká republika, 1455 vítězství
EJC: Cassie, Mikesh, Simplon, Touch of Genius, Bright Sand
Pražský rodák, který kariéru začínal právě ve Velké Chuchli. Od roku 1996 působí v Německu, kde se stal v roce 2005 a 2011 šampiónem. Na kontě má celkem 36 triumfů v grupových dostizích, z toho deset v nejvyšší kategorii Gr.1. S více než 1400 vyhranými dostihy suverénně vede historický žebříček českých žokejů.
 
Bauyržan Murzabajev, 23 let, Kazachstán, 128 vítězství
EJC: Money for Danny, Waka Laura, Aldar, Meandre, Nine ou Four
Největší talent současného českého turfu, jenž zde působí teprve čtvrtou sezónu, ale už dvakrát získal titul šampióna (2013 a 2014) a s přehledem vede i letošní žebříček. Jeho výkonnost jde s přibývajícími zkušenostmi, které mj. získává i v sedlech hvězdných svěřenců svého trenéra Arslangireje Šavujeva, neustále nahoru.
 
Tadhg O’Shea, 33 let, Irsko, více než 700 vítězství
EJC: Rule the Waves, Nyani Tomba
Doma byl dvojnásobným žákovským šampiónem, což v zemi, která je celosvětově nejúspěšnějším chovatelem dostihových koní, má vysokou hodnotu, na jeho kontě však je i titul šampióna z Dubaje. Dále kromě startů v Irsku či Anglii jezdil např. v Kataru, Bahrajnu, Singapuru, Turecku a Polsku. Do České republiky přijede poprvé.
 
Umberto Rispoli, 27 let, Itálie, více než 1000 vítězství
EJC: Kobi, Elliot Carver, Ideal Approach, Autor, Chardonney Tcheque
Rodák z Neapole už se dvakrát ve Velké Chuchli představil, v roce 2007 byl v Derby třetí, letos s francouzským Parzivalem pátý. Dvojnásobný šampión v Itálii (někdejší držitel italského rekordu v počtu vítězství za jednu sezónu /245/, který mu posléze vzal Cristian Demuro), v současnosti širší špička ve Francii.
 
Fabrice Veron, 32 let, Francie, více než 900 vítězství
EJC: Hallingova, Sinbad, Kathinka, Amadeon, Dashing Home
Rodák ze západní Francie, který nedávno vyhrál Velkou cenu Baden Badenu, což je jeho premiérový triumf na nejvyšší scéně (Gr.1), ale ve Francii patří už několik let do absolutní žokejské elity a blíží se tisícovce vyhraných dostihů. V konečném šampionátu dostihově nejvyspělejší země starého kontinentu skončil dvakrát čtvrtý a jednou pátý.

Více na webu ZDE




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE