reklama 11D

Dostihy s oslavou 100. výročí Československa

ikonka

Pouhý den před 100. výročím založení Československa se pardubické závodiště připojí k oslavám. Konkrétně se zapojí do celostátního projektu Stromy svobody 1918 – 2018, který symbolicky připomíná české kořeny a oslavuje svobodu a demokracii.
23.10.2018 13:08  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Na závodišti společně s pětinásobným vítězem Velké pardubické Janem Faltejskem vysadí „strom svobody“. 
 
Tisíce stromů vysadili lidé jako symbol vzniku Československa v letech 1918 a 1919. Sázení stromů se stalo slavnostmi po celé zemi. Sázelo se ale i v pozdějších letech, například v roce 1945 nebo 1968, když si lidé chtěli připomenout a oslavit význam svobody a demokracie. Nadace Partnerství, která svou pozornost věnuje ochraně přírody, v roce 100. výročí vzniku Československa připravila kampaň, která nejen že mapuje a ošetřuje stromy zasazené v minulosti, ale iniciovala také výsadbu stromů nových. „Nápad zasadit takový Strom svobody na našem závodišti nás zaujal. Chceme alespoň symbolicky oslavit naši republiku, připomenout si demokracii a svobodu, kterou dnešní generace velmi často považuje za samozřejmou věc. Ale ono tomu tak vždy nebylo,“ říká místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku Martin Korba.
 
Nadaci Partnerství se díky spolupráci s veřejností podařilo zmapovat více než tři tisíce Stromů svobody a zasadit na 1200 nových. Ten na pardubickém závodišti bude jedním z nich. Své místo má nedaleko vstupu do areálu závodiště, u hlavní promenády v místě vjezdu do dostihové dráhy a jen pár kroků od zastávky konibusu u tribuny s označením písmenem I. Strom svobody bude opatřen pamětní cedulkou, která bude připomínat význam a historii stromu. „Strom svobody vysadíme v rámci Závěrečného dostihového dne společně s vítězem Velké pardubické Janem Faltejskem. Všechny návštěvníky srdečně zveme,“ přidává pozvánku k výsadbě stromu Martin Korba. 
 

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ STROMU SVOBODY

v rámci kampaně Stromy svobody 1918 – 2018 / Závěrečný dostihový den

KDY: sobota 27. října 2018, 11:30 hod. 

KDE: dostihové závodiště – prostor u hlavní promenády, tribuna I 

 
Závěrečný dostihový den začíná startem prvního dostihu ve 12:00 hod., areál závodiště bude otevřen od 10:00 hod.
 
Ilustrační foto Ivan Krejza



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE