reklama 11D

Dánský rozhodčí suspendován FEI za výroky do médií

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI vydala oficiální stanovisko ke stížnosti na pětihvězdového mezinárodního drezurního rozhodčího z Dánska Leifa Törnblada. Za jeho výroky do médií mu nakonec pozastavila činnost…
10.11.2017 13:48  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
FEI se zabývala podnětem Nizozemské jezdecké federace na dánského rozhodčího Leifa Törnblada, který má kvalifikaci pěti hvězd. Byl mimo jiné členem sboru na olympiádě v Číně v roce 2008.
 
Thörnblad poskytl obsáhlý rozhovor australskému magazínu Horse Magazine, v němž se redaktor mimo jiné také dotkne tématu nizozemské drezury, slavné éry Anky van Grunsven i Edwarda Galla s Totilasem. V souvislosti s holandskými metodami nešetří kritikou, zmiňují rollkur a obrovskou tenzi, v jaké koně úlohy předváděli. Thörnblad v něm říká, že byl mnohokrát v zákulisí velkých akcí a viděl Anky na opracovišti a její způsob nemůže schvalovat, přestože v článku i uznává její kvality jako jezdkyně.
 
Naopak v rozhovoru chválí nastupující generaci zastoupenou Sönke Rothenbergerem (GER) a Catherin Dufour (DEN) pro lehkost, jakou jejich koně působí.
 
Reakce Nizozemců na sebe nenechala čekat. Trenér jejich národní reprezentace Rien van der Schaft se podle článku na webu Eurodressage.com ohradil, ne tolik proti samotným názorům Thörnblada, ale proti jeho vyjádření na adresu jezdců do médií, které tak vrhá špatné světlo na celou nizozemskou drezuru.
 
„Myslím, že je velmi nevhodné, aby se rozhodčí takto veřejně vyjadřoval o jezdcích. Nevěřím, že pak až budou Hans Peter Minderhoud nebo Edward Gall v obdélníku, bude k nim přistupovat bez předsudků“, uvedl van der Schaft. Tomu také vadilo, jak Thörnblad neobjektivně vyzdvihuje jezdecké výkony své manželky (úspěšné olympijské reprezentantky) Anne Grethe Jensen s koněm Marzog. „Mnohokrát jsem viděl, jak byl připravován před úlohou Marzog , a když to řeknu mírně, to nemělo s lehkostí co dělat“, komentoval van der Schaft a dodal „Pracuji na tom, aby se holandská drezura posouvala, to není žádná chvilková záležitost. To, jak Thörnblad odsuzuje holandskou drezuru je neakceptovatelné, podle mě sám sebe jako mezinárodního rozhodčího diskredituje“. 
 
FEI na svém webu vydala 9. listopadu stanovisko ke stížnosti NED NF. Podle kodexu rozhodčích, si musí oficiálové zachovávat neutralitu vůči jezdcům, majitelům, trenérům a dalším oficiálům. Takové výroky rozhodčího do médií podle FEI vyvolávají otázky právě nad jeho neutralitou a Thörnblad tím porušil článek 2 kodexu.
 
Byly zváženy všechny argumenty, vyslechnut Thörnblad a bylo rozhodnuto o pozastavení jeho činnosti do 31. prosince 2017. FEI tak zvolila jeden ze čtyř možných trestů při provinění proti kodexu rozhodčích. Prvním je písemné varovaní, druhým dočasné pozastavení činnost, následují snížení kvalifikace a posledním netvrdším postihem je vyřazení ze seznamu rozhodčích FEI. Ani snížení kvalifikace, ani vyřazení se dánského rozhodčího podle vyjádření FEI netýká. Leif Törnblad se může ještě odvolat k tribunálu FEI. 
 
Zdroj: web FEI a Eurodressage.com



Štítky: drezuraFEI
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE