reklama 11B

Další síť bude pomáhat zachraňovat životy koní

V úterý 8. 12. 2015 proběhlo v prostorách Školního a výcvikového zařízení HZS v Brně školení libereckých hasičů na zacházení se záchrannou sítí pro koně. MVDr. Lýdia Čačková zároveň slavnostně předala další síť zakoupenou z veřejné sbírky...
09.12.2015 15:21  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
 
Ta je určena hasičům Jihomoravského kraje. Celodenní výcvik hasičů Libereckého kraje, kteří síť obdrželi jako první, se konal v prostorách Školního a výcvikového zařízení HZS v Brně. Školiteli byli Pavel Čechovský a Tomáš Förchtgott z koňské záchranky.
 
Praktické části předcházela teoretická příprava, kde byla mimo jiné promítnuta i videa z různých zásahů od nás i ze zahraničí. Hasiči se seznámili se zásadami bezpečné manipulace s velkými zvířaty, různými vyprošťovacími technikami a výhodami záchranné sítě při záchranných akcích
 
V praktické části si hasiči na figuríně koně vyzkoušeli základy nasazování sítě i alternativních vyprošťovacích prostředků. Po teoretickém i praktickém zvládnutí následovali simulace zásahů v přichystaném výkopu. Hasiči museli řešit záchranu makety koně z omezeného prostoru (podobného sklepu), kde kůň stál, případně ležel. Nacvičovali záchranu koně zapadlého do jímky nebo studny.
 
Během školení předala za přítomnosti médii MVDr. Lýdia Čačková, zástupce spolku EDUvet.cz, další záchranní síť do rukou hasičů Jihomoravského kraje. Jejich školení bude probíhat v lednu. 
 
Cílem projektu spolku EDUvet.cz je pomoci zvířatům v kritických situacích. Se speciální sítí budou moct IZS lépe zasáhnout při vyprošťování a záchraně koní.  
 
Veřejná sbírka na záchranné sítě pro koně a velká zvířata je spuštěna už rok. Z jejího výtěžku se zatím podařilo zakoupit tři sítě a zabezpečit dvě školení hasičů. Další dvě sítě jsou objednány a jejich předání plánováno na začátek roku 2016.
 
Veřejná sbírka stále probíhá. Jejím cílem je získat dostatek finančních prostředků na nákup šestnácti záchranných sítí a dvou závěsných konstrukcí. Číslo účtu je 2100669632/2010. 
 
Více informací o sbírce najdete na facebooku https://www.facebook.com/sbirkaprokone/ a na stránkách EDUvet.cz http://eduvet.cz/verejna-sbirka/
 
Zdroj: Tisková informace



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE